Czy może mi ktoś wytłumaczyć co kieruje kierującymi :-) jadącymi do Lisiej Góry i dalej, którzy na wyżej wymienionym skrzyżowaniu stoją w tych bardziej obciążonych godzinach po 2-3 zmiany świateł (jadąc z dołu od Gemini) zamiast skręcić na warunkowym w prawo i znacznie szybciej poruszać się dalej do swojego celu przez ronda i obwodnicą prowadzącą do autostrady?
Ruch na Nowodąbrowskiej w Krzyżu ostatnio znacznie wzrósł bardzo ciężko się włączyć do ruchu albo przejść przez jezdnię...
Skrzyżowanie Nowodąbrowska - Spokojna/Błonie
-
- Rhetor
Re: Skrzyżowanie Nowodąbrowska - Spokojna/Błonie
Też się nad tym nie raz zastanawiałem, tyle, że ja akurat tam najczęściej w lewo chcę.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Bo na dojeździe do autostrady stoją i suszą Albo boją się ronda. Albo od wojny jeździli po staremu i im do dzisiaj zostało.
-
- Rhetor
Jak widać to zasadnicza różnica. 400 metrów i dodatkowy stres przejechania przez rondo.
- Załączniki
-
- spo.JPG (31.45 KiB) Przejrzano 12628 razy
Nie jestem KODziarzem, gorszym sortem, donosicielem, Bolkiem, ani TW.
Teraz suszą w Krzyżu poniżej Stokrotki w stronę LG dość często - więc ten argument upada, chyba te 400m albo ronda ich przerażają:-)
Chyba trzeba postawić ze 2 progi zwalniające w Krzyżu i będzie mniejszy ruch, a na pewno powolniejszy...
Chyba trzeba postawić ze 2 progi zwalniające w Krzyżu i będzie mniejszy ruch, a na pewno powolniejszy...
...
Też czasem zastanawiam sie dlaczego tak jadą, tym bardziej że pierwszeństwo na skrzyżowaniu przy Shellu ma relacja Błonie-Spokojna.
Rozwiązaniem problemu jest wprowadzenie pakietu rozwiązań uspokajających ruch na Nowodąbrowskiej. Po przedłużeniu Jana Pawła II ta ulica powinna służyć okolicznym mieszkańcom a nie tranzytowi. Jeśli prędkość będzie fizycznie ograniczona to kierowcy wybiorą szybsza alternatywę.
Rozwiązaniem problemu jest wprowadzenie pakietu rozwiązań uspokajających ruch na Nowodąbrowskiej. Po przedłużeniu Jana Pawła II ta ulica powinna służyć okolicznym mieszkańcom a nie tranzytowi. Jeśli prędkość będzie fizycznie ograniczona to kierowcy wybiorą szybsza alternatywę.
Jest bardzo źle ostatnio też to zauważyłem. W zimie takiego ruchu nie było, gdzieś od miesiąca powrócił ruch jak ze stare 73 10 lat temu. Coś słyszałem, że ktoś by w tym miejscu chciał rondo. Jakby rzeczywiście ono powstało, to były już armadegon na mieszkańców ulicy Nowodąbrowskiej. Teraz chociaż te światła przetrzymują auta i po parunastu sekundach można spokojnie przejść na drugą stronę ulicy. Gdyby było rondo ruch byłby w tym miejscu stały i aż strach pomyśleć, gdyby komuś się spieszyło np na autobus i wpadłby ktoś pod auto.
Tylko czy jest możliwy znak ograniczenia prędkości dla rejestracji KTA KDA RMI TBU itp ? żarcik mode off
...
Mówisz maszsajdak pisze:Tylko czy jest możliwy znak ograniczenia prędkości dla rejestracji KTA KDA RMI TBU itp ? żarcik mode off
Korzystam z tego skrzyżowania średnio 2 x w tygodniu, najczęściej jednak w weekendy. Osobiście wybieram wariant Nowodąbrowska -(mniejszy ruch, spokojniejsza jazda, lepsza nawierzchnia.)
A czemu nie łonie ? Fatalna nawierzchnia większe natężenie ruchu aut i pieszych, FATALNE RONDO Raz o mało nie zostałem wgnieciony w wewnętrzną część ronda przez TIRa który zjeżdżał na JP.
Mnie jednak wkurza inna sytuacja. Wjazd z Nowodąbrowskiej, od Lisiej Góry, w Spokojną . Bardzo często prawy pas z warunkowym zajęty przez KT , jadących prosto- do centrum. Inna sprawa, że powinien tam być prawoskręt całkiem osobny.
A czemu nie łonie ? Fatalna nawierzchnia większe natężenie ruchu aut i pieszych, FATALNE RONDO Raz o mało nie zostałem wgnieciony w wewnętrzną część ronda przez TIRa który zjeżdżał na JP.
Mnie jednak wkurza inna sytuacja. Wjazd z Nowodąbrowskiej, od Lisiej Góry, w Spokojną . Bardzo często prawy pas z warunkowym zajęty przez KT , jadących prosto- do centrum. Inna sprawa, że powinien tam być prawoskręt całkiem osobny.
Dość często korzystam z tego skrzyżowania i mam zupełnie inne spostrzeżenia. Abstrahując już od tego że prawy pas służy do jazdy na wprost. Najczęściej już na skrzyżowaniu Błonie, Nowodąbrowska, Spokojna jadąc Nowodąbrowską od północy w kierunku miasta wszyscy zajmują środkowy pas z zamiarem skrętu na następnym skrzyżowaniu do największej tarnowskiej atrakcji czyli Gemini. Blokując tym samym dojazd do często pustego prawego pasa.Leon pisze:Mnie jednak wkurza inna sytuacja. Wjazd z Nowodąbrowskiej, od Lisiej Góry, w Spokojną . Bardzo często prawy pas z warunkowym zajęty przez KT , jadących prosto- do centrum. Inna sprawa, że powinien tam być prawoskręt całkiem osobny.