Parkowanie w Tarnowie
-
Autor tematu - Rhetor
Roberto, jest tylko jedna drobna różnica: spalanie samochodu na ssaniu na postoju, spalanie samochodu na ssaniu podczas jazdy (np. ciągłego ruszania ze świateł)
Póki nie chwyci odpowiedniej temperatury (z tego co zauważyłem chodzi o temperaturę chłodziwa), podaje więcej mieszanki.
No i jeszcze do tego gęstniejący olej w skrzyni Jak sobie chodzi i miesza to chociaż grudy rozbija, bo ostatniej zimy musiałem biegi dwoma rękami wrzucać na początku jazdy bez "rozgrzania".
Póki nie chwyci odpowiedniej temperatury (z tego co zauważyłem chodzi o temperaturę chłodziwa), podaje więcej mieszanki.
No i jeszcze do tego gęstniejący olej w skrzyni Jak sobie chodzi i miesza to chociaż grudy rozbija, bo ostatniej zimy musiałem biegi dwoma rękami wrzucać na początku jazdy bez "rozgrzania".
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
W zwązku z parkowaniem, ale odnośnie wysokości opłat za postój w strefie od 1 lipca.
Przed ostatnią podwyżką wysokość opłat określona była w uchwale Rady Miejskiej w §3 następująco:
a) za pierwsze 30 minut parkowania - 0,85 zł,
b) za pierwszą godzinę parkowania - 1,70 zł,
c) za drugą rozpoczętą godzinę parkowania - 2,00 zł,
d) za trzecią rozpoczętą godzinę parkowania - 2,30 zł,
e) za czwartą i każdą następną godzinę parkowania - 1,70 zł.
Po zmianie wysokość opłat określona jest następująco:
a) za 30 minut parkowania - 1 zł,
b) za godzinę parkowania - 2 zł,
c) za dwie godziny parkowania - 4,20 zł,
d) za trzy godziny parkowania - 6,80 zł,
e) za czwartą i każdą następną godzinę parkowania - 2 zł,
f) za dzień parkowania - 14 zł.
Pytanie: jaka obowiązuje dzisiaj opłata za parkowanie np. przez 1 godzinę i 40 minut.
Przed ostatnią podwyżką wysokość opłat określona była w uchwale Rady Miejskiej w §3 następująco:
a) za pierwsze 30 minut parkowania - 0,85 zł,
b) za pierwszą godzinę parkowania - 1,70 zł,
c) za drugą rozpoczętą godzinę parkowania - 2,00 zł,
d) za trzecią rozpoczętą godzinę parkowania - 2,30 zł,
e) za czwartą i każdą następną godzinę parkowania - 1,70 zł.
Po zmianie wysokość opłat określona jest następująco:
a) za 30 minut parkowania - 1 zł,
b) za godzinę parkowania - 2 zł,
c) za dwie godziny parkowania - 4,20 zł,
d) za trzy godziny parkowania - 6,80 zł,
e) za czwartą i każdą następną godzinę parkowania - 2 zł,
f) za dzień parkowania - 14 zł.
Pytanie: jaka obowiązuje dzisiaj opłata za parkowanie np. przez 1 godzinę i 40 minut.
Chyba nikt z forumowiczów nie wypełnia kart postojowych.
To może uda się sprowokować do wypowiedzi stałego forumowicza z Rady Miasta.
Dla jasności - moim zdaniem zgodnie z obecnym brzmieniem uchwały w sprawie opłat parkingowych, jeżeli okres parkowania jest dłuższy niż jedna godzina, ale krótszy niż dwie godziny, płacimy jak za jedną godzinę parkowania. Analogicznie w przypadku przekroczenia dwóch godzin, ale krócej niż trzy godziny - płacimy stawkę za dwie godziny parkowania.
Dla jasności - moim zdaniem zgodnie z obecnym brzmieniem uchwały w sprawie opłat parkingowych, jeżeli okres parkowania jest dłuższy niż jedna godzina, ale krótszy niż dwie godziny, płacimy jak za jedną godzinę parkowania. Analogicznie w przypadku przekroczenia dwóch godzin, ale krócej niż trzy godziny - płacimy stawkę za dwie godziny parkowania.
-
- Prytan
-
- Rhetor
- Kontakt:
Zazwyczaj staram się po mieście chodzić, a jak zaparkuję, to na krótko i wypełniam jedną godzinną kartę postojową. Ale podzielam wątpliwości względem przytoczonych zapisów... Choć gdybym stał 1,5 h wypełniłbym dwie karty.martens pisze:Chyba nikt z forumowiczów nie wypełnia kart postojowych.
Ostatnio na Batorego chwilę pogadałem z jednym Panem, który sprawdzał karty parkingowe (kontrolerów jest teraz znacznie więcej). Początkowo trochę go upomniałem, że tyle co, facet z auta obok wyszedł, a ten już robi zdjęcie. A przecież po karte daleko. No ale Pan stwierdził, że ci z obcą rejestracją to nigdy z kartą nie wracają, a on tu cały czas krąży jakby co. Kulturalnie podpowiedział mi gdzie znajdę karty (sklep spożywczy na początku Krakowskiej) i "patrolował " dalej.
Ostatnio zmieniony 11-10-2012, 23:22 przez Jakub Kwaśny, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
Goscinny, Ty nie czytaty?? Na każdym odcinku postojowym, przeważnie pośrodku masz tablicę z informacją gdzie w najbliższym miejscu można kupić kartę.Goscinny pisze:byle nie szukać panicznie miejsca gdzie może mają karty
Nie panikuj więc tylko powoli i spokojnie udaj się do miejsca zakupu.
PS
No i oczywiście wróć do samochodu w celu położenia karty na desce lub za szybą.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Nie dwie, tylko jedną za 4,20 zł.Jakub Kwaśny pisze:
Ale podzielam wątpliwości względem przytoczonych zapisów... Choć gdybym stał 1,5 h wypełniłbym dwie karty.
Ale powinno to wynikać z jasnych przepisów uchwały. Bo system pobierania opłat to nie zbieranie datków "co łaska". Zapisy prawa, nawet jeżeli to "tylko" prawo miejscowe, powinny być jasne. Dlatego jako obywatel martwiący się o budżet miasta proponuję przy najbliższej okazji zmienić zapisy uchwały na jednoznaczne.
A uchwałę jak wiadomo przyjęli inni. Z jednej strony ściąganie z kierowców dodatkowych opłat za użytkowanie parkingów, skoro płacą podatek drogowy, jest trochę nie fajne. Jedyne pocieszenie jest takie, że opłata wprowadza selekcję i dzięki temu można zawsze wyeliminować część samochodów z centrum. Nie wiem na co idą pieniądze z opłat parkingowych, ale mam nadzieję, że na jakiś ambitny cel, a nie zapychanie dziur budżetowych stworzonych przez naszych orłów.martens pisze:Ale powinno to wynikać z jasnych przepisów uchwały.
-
- Rhetor
- Kontakt:
Załatwione!
W listopadzie będzie zmiana uchwały i ucieszę Was planowane jest wprowadzenie parkowania przez komórkę. Co ciekawe, parkując przez komórkę będziemy płacić za faktycznie wykorzystany czas parkowania.
W listopadzie będzie zmiana uchwały i ucieszę Was planowane jest wprowadzenie parkowania przez komórkę. Co ciekawe, parkując przez komórkę będziemy płacić za faktycznie wykorzystany czas parkowania.
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie pamiętam gdzie, nie pamiętam, w którym temacie, ale oburzałem się, że idea karnego k** jest głupia. Dlatego z tego miejsca chciałem pozdrowić pacana, debila, kretyna, który musiał podbudować swoje ego chodząc po parkingu pod dębem(plac Bohaterów Getta) i przyklejał poprawnie zaparkowanym samochodom karne ku** na samochodach. Mi też się "oberwało" za poprawnie postawiony samochód, między liniami parkingowymi, z identyfikatorem mieszkańca za szybą. Debil postanowił nakleić mi naklejeczkę centralnie na masce. Nie na szybie, na masce samochodu.
Dlatego z tego miejsca przyrzekam, że jak zobaczę kiedyś, kogoś naklejającego taką naklejkę na samochód to kopnę go w dupę i wszystkie będzie sam zdzierał z tych samochodów.
Idea szczytna, ale ludzie to debile skoro nie potrafią odróżnić samochodu dobrze zaparkowanego od niepoprawnie i naklejają jak leci...
Dlatego z tego miejsca przyrzekam, że jak zobaczę kiedyś, kogoś naklejającego taką naklejkę na samochód to kopnę go w dupę i wszystkie będzie sam zdzierał z tych samochodów.
Idea szczytna, ale ludzie to debile skoro nie potrafią odróżnić samochodu dobrze zaparkowanego od niepoprawnie i naklejają jak leci...