Parkowanie w Tarnowie

Dyskusje na temat oznakowania, niebezpiecznych miejsc, przepisów itd.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

lll
Rhetor

Post autor: lll »

halford pisze:Samolotów jakoś w Tarnowie też wiele nie widziałem, a lotnisko chcą budować
samolot bez lotniska sobie nie poradzi, a samochód owszem
Czuję się zachęcony do wydania dwa razy więcej za samochód, żeby zaoszczędzić 1,7 za parkowanie - genialny pomysł. Zwłaszcza, że w Tarnowie mamy tyle stacji do ładowania samochodów, że chyba od jutra wszyscy dealerzy zaczną sprzedawać elektryczne.
halford pisze:Nie robią nic - źle, coś robią - też źle
Lepiej nie robić nic, niż robić głupoty

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

lll pisze:Czuję się zachęcony do wydania dwa razy więcej za samochód, żeby zaoszczędzić 1,7 za parkowanie - genialny pomysł. Zwłaszcza, że w Tarnowie mamy tyle stacji do ładowania samochodów, że chyba od jutra wszyscy dealerzy zaczną sprzedawać elektryczne.
A ktoś Ci każe kupować samochód elektryczny ? Nikt ci nie każe. Ciebie to nie dotyczy, ale ktoś może kupi taki samochód dla siebie i skorzysta z tego przywileju. Dla mnie poronionym pomysłem jest darmowe parkowanie dla lekarzy jadących na wizyty domowe. I parkowanie skuterów na miejscach parkingowych za darmo. Jak już chcą na parkingu postawić to niech postawią na chodniku a nie całe miejsce zajmują i jeszcze nie płacą za stanie na tym miejscu.

P.S. Przecież po Tarnowie jeżdżą auta hybrydowe. Dwie Toyoty Prius, kilka Lexusów z literką "h" na końcu, jedna Honda CRZ. Więc skąd info, że nie ma takich samochodów w Tarnowie ?

Awatar użytkownika

lll
Rhetor

rdn podawał że jest jeden hybrydowy, ale może mają nieaktualne info
co do skuterów to powinien być zakaz całkowity parkowania ich na miejscach parkingowych
U mnie na osiedlu często mnie krew zalewa jak widzę, że ktoś stawia na samym środku miejsca mały skuterek, chociaż obok jest takie "pół miejsca"

Awatar użytkownika

Autor tematu
LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

lll, trzeba było słuchać uważniej, mówili o prawdziwej hybrydzie a nie samochodach tylu Lexus, gdzie elektryka jest do wspomagania dizla, chodzi o te auta, które są w stanie jeździć tylko na prądzie lub też na spalinach a nie odgórnie na jednym i drugim. Pani mądrze powiedziała, że nie miało by sensu takie coś dla tamtych samochodów.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

LordRuthwen, ale Prius, Insight czy CRZ się już łapią, prawda? A tych jest zdecydowanie więcej niż 1 sztuka w Tarnowie.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Cubaza
Rhetor

ad2222 pisze: Prius, Insight czy CRZ
Według artykułu na stronie nie łapią się. Musi być stricte elektryczny.
Czyli na przykład Chevrolet Volt, Opel Ampera, Mitsubishi i-MiEV itp.

Awatar użytkownika

lll
Rhetor

Cubaza pisze:P.S. Przecież po Tarnowie jeżdżą auta hybrydowe. Dwie Toyoty Prius, kilka Lexusów z literką "h" na końcu, jedna Honda CRZ. Więc skąd info, że nie ma takich samochodów w Tarnowie ?
rdn podawał że jest jeden hybrydowy, ale może mają nieaktualne info
LordRuthwen pisze:lll, trzeba było słuchać uważniej, mówili o prawdziwej hybrydzie a nie samochodach tylu Lexus,
"jak sprawdziliśmy, w Wydziale Komunikacji Miejskiej jest zarejestrowany tylko 1 auto o napędzie hybrydowym. Elektrycznego nie ma ani jednego."

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Cubaza pisze:Według artykułu na stronie nie łapią się. Musi być stricte elektryczny
To albo redaktór nie wie, co to 'napęd hybrydowy', albo Radni nie wiedzą, co uchwalali:
samochodu o napędzie elektrycznym lub hybrydowym
albo Cubaza się myli.

Hybryda to także Lexus xxxh - ma silnik elektryczny i to na nim się jeździ w korkach - czyli w jeździe miejskiej. Może radni zrobią listę 'samochodów dopuszczonych do darmowego parkowania' - byłaby komisja co roku, dopuszczająca nowe modele... zawsze to trochę grosza wpadnie za diety...
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Awatar użytkownika

lll
Rhetor

ad2222 pisze:Radni nie wiedzą, co uchwalali:
nie żartuj - nasi radni by nie wiedzieli - przecież to wybrańcy narodu

Cubaza
Rhetor

ad2222, fakt. Źle przeczytałem odpowiedź Lorda(po tym wnioskowałem, że mogą być tylko elektryczne, a nie hybrydy) odnośnie samochodów. Mogą być hybrydy, i te które wymieniłeś się do nich zaliczają.
Samochodów hybrydowych jeździ dużo po Tarnowie, ale nie wiem czy stary Prius, Lexus 350h na przykład zaliczy się na tańsze parkowanie.

Awatar użytkownika

lll
Rhetor

Cubaza pisze:Samochodów hybrydowych jeździ dużo po Tarnowie
no masz - a w RDN napisali, że tylko jeden

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Cubaza pisze:ale nie wiem czy stary Prius, Lexus 350h na przykład zaliczy się na tańsze parkowanie
To jakie jest kryterium, oprócz 'bycia samochodem z napędem hybrydowym'? Jeżeli nie ma, to nawet najstarszy Prius się łapie.

Awatar użytkownika

Autor tematu
LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

lll, nie czytałem tego, słuchałem, wiem co mówili.
ad2222, chodzi o ilość spalin > jakieś tam ilości w jednostce czasu (nie pamiętam dokładnie ale chodziło o 100 czegoś tam), samochody tylu Lexux czy Prius mają to zdecydowanie przekroczone, a hybrydy mieszczą się w widełkach.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

LordRuthwen pisze:chodzi o ilość spalin > jakieś tam ilości w jednostce czasu
Cały czas dyskutujemy o uchwale naszej RM? Czy to jakiś ogólnopolski przepis o hybrydach?

Awatar użytkownika

lll
Rhetor

wydaje mi się, że chodzi tylko o Tarnów, ale wiedzę czerpię z RDN "pisanego", co jak się wyżej okazało, nie musi być równoznaczne z tym co mówią :)

ODPOWIEDZ