Miasto NIE PRZYJAZNE rowerzystom-[[email protected]]
Re: Miasto NIE PRZYJAZNE rowerzystom-[[email protected]]
Kiedyś kilka godzin jechałem lewym pasem na serbskiej autostradzie, bo jazda prawym groziła uszkodzeniem zawieszenia.
Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)
Widzę właśnie że trwa jakiś remont ścieżek rowerowych. Na JP II przy przejeździe przez Ablewicza poprawili ładnie dojazdy, teraz montują znaki pionowe wzdłuż Romanowicza no i sporo znaków poziomych zostało odmalowanych. O ile stawianie pionowych jest OK, to nie wiem jaki jest sens przed zimą malować poziome, nie lepiej na wiosnę to zrobić?
Też zauważyłem nowe oznaczenia na kostce - akurat żeby do wiosny starły się pod wpływem piachu i soli.
Co trzeba mieć w głowie, żeby takie rzeczy robić na zimę?
Co trzeba mieć w głowie, żeby takie rzeczy robić na zimę?
irekjj pisze:to nie wiem jaki jest sens przed zimą malować poziome, nie lepiej na wiosnę to zrobić?
A słyszeliście o roku budżetowym i dyscyplinie finansowej? Być może niewygasy nie dotyczą tego paragrafu w budżecie dlatego muszą zrobić to do końca roku.Goscinny pisze:Co trzeba mieć w głowie, żeby takie rzeczy robić na zimę?
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
to kolego jezdzij wolniej ale przepisowo albo poboczem
Dura lex sed lex.drogfan pisze:to kolego jezdzij wolniej ale przepisowo albo poboczem
Na szczęście mogę objechać ten kawałek.
Wczoraj po raz kolejny widziałem rodzica (wczoraj była to mama), który wybrał się na wycieczkę rowerową z dzieckiem.
Fajna sprawa, tylko dlaczego dzieciak jechał z tyłu?
Mama co chwilę odwracała głowę, ale to przecież bez sensu, bo sama w tym momencie stwarzała zagrożenie (było pusto, ale chodzi o zasadę).
Dziecko powinno jechać z przodu, nadawać tempo, a rodzic ma je na oku.
To chyba nie jest trudne do zrozumienia?
Fajna sprawa, tylko dlaczego dzieciak jechał z tyłu?
Mama co chwilę odwracała głowę, ale to przecież bez sensu, bo sama w tym momencie stwarzała zagrożenie (było pusto, ale chodzi o zasadę).
Dziecko powinno jechać z przodu, nadawać tempo, a rodzic ma je na oku.
To chyba nie jest trudne do zrozumienia?
Wczoraj , 12 I , do wieczora nie odśnieżony odcinek CPR Miodowa- Kresowa(koło Hodowlanej). Kilka tygodni temu, tylko trochę posypało to wszystko odśnieżali. Na 7 i po 15 ok 10 rowerzystów jechało jezdnią co wcale mnie nie dziwi. Dla nich bezpiecznie bo nie sucho i naturalnie ograniczali prędkosci samochodów. Z ciekawości pojechałem dalej w stronę Mościc a tam juz całkiem inaczej ! Wszystko odśnieżone i nawet w parku przy stadionie chodniki które nigdzie nie prowadzą. TAK SIĘ WYDAJE PUBLICZNE PIENIĄDZE I MYDLI OCZY ROWERZYSTOM CO TO UM DLA NICH NIE ROBI.
P.S. 1 -- Panie Michałek, już zima, pługowe czas zacząć
2-- kopię wyślę do ZDiK.
3 -dla potwierdzenia posiadam materiał foto.
P.S. 1 -- Panie Michałek, już zima, pługowe czas zacząć
2-- kopię wyślę do ZDiK.
3 -dla potwierdzenia posiadam materiał foto.
Oppowiedz ze ZDiK 14:55
"" Witam,
w odpowiedzi na Pana maila – Zarząd Dróg i Komunikacji w Tarnowie uprzejmie informuję, iż wskazana przez Pana ścieżka rowerowa nie jest objęta stałym utrzymaniem, w związku z czym prace związane z jej utrzymaniem są wykonywane tylko i wyłącznie na interwencje mieszkańców miasta, pracowników ZDiK oraz służb porządkowych. W związku z tym, w razie konieczności posypania lub odśnieżenia proszę dzwonić pod nr 14/ 688 31 48 (od 7:30 do 15:30) lub pod całodobowy nr telefonu: 14625 82 09. Ponadto nadmienia się, iż zostało zlecone odśnieżanie wskazanego przez Pana odcinka. ""
-- przejazdzałem ul Moscickiego ok 00:30 i nic w tej sprawie nie ruszono. Czyli zima w urzędach.
"" Witam,
w odpowiedzi na Pana maila – Zarząd Dróg i Komunikacji w Tarnowie uprzejmie informuję, iż wskazana przez Pana ścieżka rowerowa nie jest objęta stałym utrzymaniem, w związku z czym prace związane z jej utrzymaniem są wykonywane tylko i wyłącznie na interwencje mieszkańców miasta, pracowników ZDiK oraz służb porządkowych. W związku z tym, w razie konieczności posypania lub odśnieżenia proszę dzwonić pod nr 14/ 688 31 48 (od 7:30 do 15:30) lub pod całodobowy nr telefonu: 14625 82 09. Ponadto nadmienia się, iż zostało zlecone odśnieżanie wskazanego przez Pana odcinka. ""
-- przejazdzałem ul Moscickiego ok 00:30 i nic w tej sprawie nie ruszono. Czyli zima w urzędach.
Nie wiem gdzie napisać, czy będzie rozbudowa sieci stacji rowerowych w Tarnowie? Dziwi mnie ich nadal mała ilość.
I tak naprawdę gdzie są te stacje bo z strony lista znikła, a wystarczyło napisać że nieczynne.
Posiłkuje się mapami google ale jedne to "tarnowskie rowery miejskie" inne "tarnowski rower miejski" niby nie wiele różnicy ale google nie łapie
I tak naprawdę gdzie są te stacje bo z strony lista znikła, a wystarczyło napisać że nieczynne.
Posiłkuje się mapami google ale jedne to "tarnowskie rowery miejskie" inne "tarnowski rower miejski" niby nie wiele różnicy ale google nie łapie
Pozostawię to bez komentarza:
"Komenda Główna OHP co roku organizuje ogólnopolską akcję „Aktywność dobry wybór”, której celem jest mobilizacja podopiecznych wszystkich hufców do dodatkowych działań. Z tej okazji młodzież z tarnowskiego Centrum Kształcenia i Wychowania podjęła się porządkowania ścieżek rowerowych w mieście. "
"Komenda Główna OHP co roku organizuje ogólnopolską akcję „Aktywność dobry wybór”, której celem jest mobilizacja podopiecznych wszystkich hufców do dodatkowych działań. Z tej okazji młodzież z tarnowskiego Centrum Kształcenia i Wychowania podjęła się porządkowania ścieżek rowerowych w mieście. "
Nie narobią się (chyba że chodniki będą zaliczone do ścieżek).
Ja wiem, że miasto powinno to robić, ale o co chodzi tak właściwie? Nie mamy dbać o swoje miasto bo ono to powinno robić? Jakoś nie widziałem takich komentarzy podczas corocznego sprzątania ziemi. Tam też szkoły, różne organizacje chodzą po parkach, ulicach, lasach i sprzątają. A też miasto to powinno robić.
Chodzi o to, że OHP wysprząta chodniki, a potem na stronie miasta albo na FB przeczytamy, że miasto przygotowało ścieżki na sezon.
OHP wysprząta kilka chodników w mieście, resztę wysprząta miasto, uzupełni ubytki jak dobrze pójdzie, sprawdzi oświetlenie i moim zdaniem ma prawo wtedy napisać, że przygotowało ścieżki na sezon. Sprzątanie chodników raz, sprzątanie przez resztę roku to jednak różnica. Dlaczego w zimie OHP tak ochoczo nie odśnieżało chodników skoro chcieli jakieś akcje zrobić? A miasto jednak czasem bo czasem, ale to robiło. Nie popadajmy w paranoję, że wszystko co robi, bądź nie robi, miasto to jest złe i tak dalej.