Miasto NIE PRZYJAZNE rowerzystom-[[email protected]]
Re: Miasto NIE PRZYJAZNE rowerzystom-[[email protected]]
Trochę za dużo przerabiania, ogólnie też większy ruch ( hałas). Przejedź się przy Romanowicza, każdy przejazd inny + przekraczanie jezdni (z lewej na prawą stronę).
Polecam stronę Fb z Warszawy, jak tam działają dla rowerzystów
https://www.facebook.com/PelnomocnikRowerowyWarszawa/" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam stronę Fb z Warszawy, jak tam działają dla rowerzystów
https://www.facebook.com/PelnomocnikRowerowyWarszawa/" onclick="window.open(this.href);return false;
Przekraczanie jezdni na Romanowicza obecnie uważam za duży plus, gdyż pozwala na ominięcie imho bardzo niebezpiecznego miejsca obok budynku przy skrzyżowaniu Romanowicza i Alei Piaskowej - https://goo.gl/maps/rnE612AWKnz" onclick="window.open(this.href);return false;. Co prawda według oznakowania na tym fragmencie CP-R-u nie było i nie ma, ale mało kto się do tego stosował i ludzie i tak rowerami jeździli. A widoczność w tym miejscu jest zerowa i raz już jak szedłem al. Piaskową w stronę Romanowicza, to miałem nieprzyjemność zderzyć się z dziadkiem na rowerze, który wyskoczył zza rogu.Leon pisze:Przejedź się przy Romanowicza, każdy przejazd inny + przekraczanie jezdni (z lewej na prawą stronę).
Co do Romanowicza, to w zupełności satysfakcjonowało by mnie zrobienie asfaltowej połówki na północnej części od skrzyżowania z Klikowską do przejazdu przez jezdnię gdzie droga dla rowerów przenosi się na południową stronę ulicy.
Od piątku wracają rowery miejskie.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
-
- Rhetor
W sam raz na wielkanocny śnieg
Nie jestem KODziarzem, gorszym sortem, donosicielem, Bolkiem, ani TW.
Czy ja dobrze widziałem, że zlikwidowali przejazd przez Romanowicza wzdłuż Klikowskiej? Wysokie krawężniki postawili tam gdzie do tej pory się przejeżdżało. Chyba że tylko został przesunięty bardziej wgłąb i nie zauważyłem.
Przejazd został przesunięty dwa czy trzy metry w głąb Romanowicza. Wg mnie dobre posunięcie ponieważ samochody skręcające w Klikowską nie będą stawały na ścieżce oczekując na wjazd. A dodatkowo dołożono przy przejściu "nawierzchnię" (oznaczenia) dla niewidomych.
Inna sprawa dlaczego nadal jeszcze nie namalowano tam pasów...
Inna sprawa dlaczego nadal jeszcze nie namalowano tam pasów...
Dzięki, skoro tak to wszystko ok. Właśnie przez brak malowania na szybki rzut oka wyglądało jak by w ogóle był zlikwidowany.
Świetne posunięcie - być może zmusi to rowerzystów do zmniejszenia prędkości przed wjazdem na przejazd dla rowerów. Poza tym widoczność ścieżkiw tym miejscu, przez szpaler drzew, była bardzo mała dla samochodów skręcających z Romanowicza w Klikowską.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Świetne posunięcie - być może zmusi to rowerzystów do zmniejszenia prędkości przed wjazdem na przejazd dla rowerów. Poza tym widoczność ścieżki w tym miejscu, przez szpaler drzew, była bardzo mała dla samochodów skręcających z Romanowicza w Klikowską.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Ciąg rowerowy jest w ul. Klikowskiej wiec wyjeżdzający z Romanowicza muszą ustąpić pierwszeństwa jak też skręcający w Romanowicza. Podobne rozwiązanie jest w Mościcach ( Kwiatkowskiegi- Indyka). A że kierowcy samochodów uważają se za najważniejszych to zdarzają sie rózne sytuacje i będą. Moim zdaniem to rozwiązanie na Romanowicza jest o wiele gorsze niż było.
Zobaczcie sobi na street view w Holanhii jak to tam funkconuje.
Zobaczcie sobi na street view w Holanhii jak to tam funkconuje.
-
- Rhetor
Ale nie jesteśmy w Holandii tylko w Polsce i tu rowerzysta, nawet jak ma pierwszeństwo przed samochodem, pozostaje rowerzystą.
Taki układ jak do tej pory był był zły, bo:
- wielu ludzi na to nie zwracało uwagi a rowerzysta ważący z rowerem około 100 kg i nieosłonięty niczym w starciu z samochodem o masie na dzień dobry x10 ma takie średnie szanse
- jadąc samochodem od Romanowicza NIE DAŁO SIĘ bezpiecznie wyjechać na Klikowską nie łamiąc przepisów, bo musiałeś stanąć na ścieżce, żeby cokolwiek zobaczyć.
Taki układ jak do tej pory był był zły, bo:
- wielu ludzi na to nie zwracało uwagi a rowerzysta ważący z rowerem około 100 kg i nieosłonięty niczym w starciu z samochodem o masie na dzień dobry x10 ma takie średnie szanse
- jadąc samochodem od Romanowicza NIE DAŁO SIĘ bezpiecznie wyjechać na Klikowską nie łamiąc przepisów, bo musiałeś stanąć na ścieżce, żeby cokolwiek zobaczyć.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
To że nie jesteśmy w Holandii nie znaczy że dobrych rozwiązań nie należy wdrażać. Czemu zawsze rowerzystom ma być pod górkę ?
-
- Rhetor
Bo dopóki nie zmienisz mentalności rowerzysta nigdy nie będzie miał pierwszeństwa a gips. Do tego piję.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
-
- Rhetor
Pierwszeństwo będzie miał, ale najczęściej będzie o tym rozmawiał na oddziale ortopedii.
Nie jestem KODziarzem, gorszym sortem, donosicielem, Bolkiem, ani TW.
Niestety, wszyscy jesteśmy użytkownikami jezdni i trzeba się wzajemnie szanować. Trzeba też o tym rozmawiać i edukować.