Miasto NIE PRZYJAZNE rowerzystom-[[email protected]]
Re: Miasto NIE PRZYJAZNE rowerzystom-[[email protected]]
Sama lokalizacja tych stacji jest bardzo dziwna. Kilka blisko siebie a np. na os. Jasna czy w okolicach Lwowskiej - nic.
Podobnie na zachodzie miasta - dwie bardzo blisko w Mościcach i ogromna dziura aż do Romanowicza.
Podobnie na zachodzie miasta - dwie bardzo blisko w Mościcach i ogromna dziura aż do Romanowicza.
Strona już ruszyła: https://rower.tarnow.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ktoś wie czy przy rejestracji karta miejska z którą jest taniej jest łączona automatycznie z kontem czy też trzeba jakąś ją dodać?
Edit. Ok już znalazłem - trzeba ją skojarzyć z kontem przy terminalu.
Edit. Ok już znalazłem - trzeba ją skojarzyć z kontem przy terminalu.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
-
- Rhetor
W Tarnowie jak zawsze wszystko od d.. strony. Zamiast zgodnie z logiką przypisać kartę miejską do aplikacji, to u nas na odwrót. Karta jest łączona z aplikacją i rower możesz wypożyczać za pomocą karty miejskiej.
Nie jestem KODziarzem, gorszym sortem, donosicielem, Bolkiem, ani TW.
Hmmm - a dlaczego zrobili oddzielną aplikację, skoro to nextbike? Dzięki temu będę musiał ładować dwa różne konta
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
No jest to upierdliwe. Telefon mam przy sobie zawsze - kartę miejską już nie. Co więcej z tego co przeczytałem aby jeździć taniej to rower należy pożyczyć poprzez kartę. Jak pożyczę przez aplikację to jest drożej. Dlaczego nie przewidzieli, że po skojarzeniu karty z aplikacją zniżka obowiązuje również poprzez aplikację?
Ale ogólnie cieszę się na te rowery, w sobotę przetestuję jak działają w praktyce. Mam tylko nadzieję, że z czasem dołożą więcej stacji - bo pokrycie nimi miasta jest takie sobie. Brakuje mi stacji w Krzyżu na Nowodąbrowskiej, w rejonie Lwowskiej, Gumniskiej, przy Wojska Polskiego w rejonie galerii, przydałaby się też jakaś w okolicach ul Błonie (może przy lasku Lipie?)
I taka ciekawostka: jeżeli dane na stronie są aktualne to największe zainteresowanie wyjściowe jest na stacjach przy Zielonym, Dworcu PKP i os Koszyckim. Natomiast co do stacji docelowej ta przy pl. Sobieskiego i Szczepanika.
Ale ogólnie cieszę się na te rowery, w sobotę przetestuję jak działają w praktyce. Mam tylko nadzieję, że z czasem dołożą więcej stacji - bo pokrycie nimi miasta jest takie sobie. Brakuje mi stacji w Krzyżu na Nowodąbrowskiej, w rejonie Lwowskiej, Gumniskiej, przy Wojska Polskiego w rejonie galerii, przydałaby się też jakaś w okolicach ul Błonie (może przy lasku Lipie?)
I taka ciekawostka: jeżeli dane na stronie są aktualne to największe zainteresowanie wyjściowe jest na stacjach przy Zielonym, Dworcu PKP i os Koszyckim. Natomiast co do stacji docelowej ta przy pl. Sobieskiego i Szczepanika.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
-
- Rhetor
No i właśnie to mnie najbardziej wkurza. Jest fajna inicjatywa. Cieszę się, że wreszcie i w Tarnowie doczekaliśmy rowerów miejskich. też zapewne nie jeden raz skorzystam.
Ale jak zawsze chodzi o takie niuanse. Pomijam już, że w sraczce przedwyborczej rowery startują późna jesienią, pal to sześć. Ale takie elementarne błędy. Po pierwsze to, że trzeba mieć osobną aplikację i osobne konto, chociaż obsługuje to ta sama firma. Po drugie z tą kartą, która zostaje przypisana do konta, ale nie kojarzy jej z poziomu aplikacji. Zawsze korzystam z rowerka wprowadzając numer do aplikacji. U nas musi być ... inaczej. Zaraz pewnie zjawi się ten, co mówi, że w Tarnowie co nie zrobić to narzekają, ale jak to nie narzekać, jak wystarczyło dopracować już tak niewiele.
Ale jak zawsze chodzi o takie niuanse. Pomijam już, że w sraczce przedwyborczej rowery startują późna jesienią, pal to sześć. Ale takie elementarne błędy. Po pierwsze to, że trzeba mieć osobną aplikację i osobne konto, chociaż obsługuje to ta sama firma. Po drugie z tą kartą, która zostaje przypisana do konta, ale nie kojarzy jej z poziomu aplikacji. Zawsze korzystam z rowerka wprowadzając numer do aplikacji. U nas musi być ... inaczej. Zaraz pewnie zjawi się ten, co mówi, że w Tarnowie co nie zrobić to narzekają, ale jak to nie narzekać, jak wystarczyło dopracować już tak niewiele.
@ad2222: spytaj się dlaczego na kartę miejską nie możesz przelać normalnie kasy na bilety tylko dwie portmonetki, przelewanie z jednej na drugą.
Nasz system karty miejskiej jest ogólnie nieudany i jak widać mało elastyczny.
Nasz system karty miejskiej jest ogólnie nieudany i jak widać mało elastyczny.
Faktycznie, ta każdorazowa konieczność przykładania TKM do terminala jest męcząca i czasami w pośpiechu można zapomnieć. W sumie byłem zdziwiony, bo zakładałem sobie konto w systemie przez tą stronkę rower.tarnow.pl i myślałem, że przy rejestracji trzeba będzie podać numer karty i będzie spokój... A tu taka niespodzianka.
Co do lokalizacji stacji i ich braku w niektórych miejscach, to zgoda. Tak patrzę teraz na tą mapę i widziałbym dodatkowe stacje na pętli Jasna II, na Gumniskiej obok hali, gdzieś w połowie Słonecznej i na Lwowskiej w pobliżu Orlenu. Na Jasną sam bym często popylał na tym rowerze i strasznie ubolewam, że nie ma żadnej stacji w pobliżu. Dodatkowa stacja w centrum np. w pobliżu Starego Cmentarza też by mogła robić robotę, bo w ciągu dnia jest tam strasznie duża rotacja młodych ludzi. No ale póki co cieszmy się z tego co jest, będzie zainteresowanie, to i może będzie rozwój.
Btw. sprawdziły się moje obawy dotyczące stacji koło dworca, już mi gdzieś na fb mignęły zdjęcia rowerów ze "zbombardowanymi" przez ptactwo siodełkami. Ta stacja jest do przeniesienia w trybie pilnym...
Co do lokalizacji stacji i ich braku w niektórych miejscach, to zgoda. Tak patrzę teraz na tą mapę i widziałbym dodatkowe stacje na pętli Jasna II, na Gumniskiej obok hali, gdzieś w połowie Słonecznej i na Lwowskiej w pobliżu Orlenu. Na Jasną sam bym często popylał na tym rowerze i strasznie ubolewam, że nie ma żadnej stacji w pobliżu. Dodatkowa stacja w centrum np. w pobliżu Starego Cmentarza też by mogła robić robotę, bo w ciągu dnia jest tam strasznie duża rotacja młodych ludzi. No ale póki co cieszmy się z tego co jest, będzie zainteresowanie, to i może będzie rozwój.
Btw. sprawdziły się moje obawy dotyczące stacji koło dworca, już mi gdzieś na fb mignęły zdjęcia rowerów ze "zbombardowanymi" przez ptactwo siodełkami. Ta stacja jest do przeniesienia w trybie pilnym...
No skoro poczułem się wywołany to się wypowiem To nie jest tak, że w Tarnowie nie dopracowujemy szczegółów. To jest nasza polska cecha narodowa, więc tarnowianie nie mogą być wyjątkiem. Przykłady, gdzie inwestycje są niedokończone jak należy, można wyliczać w nieskończoność i to nie tylko w skali miasta ale i kraju. Co poradzisz, tacy jesteśmy....Jan Kowalski pisze:Zaraz pewnie zjawi się ten, co mówi, że w Tarnowie co nie zrobić to narzekają, ale jak to nie narzekać, jak wystarczyło dopracować już tak niewiele.
Przyjrzałem się cennikowi i zastanawia mnie jedno. Kradzież, utrata lub zniszczenie Roweru Standardowego 2000 zł. O ile rozumiem zniszczenie to na kradzież mamy znikomy wpływ. Czy rowery mają jakieś zamknięcie, bo jak nie to wypacza sens skorzystania w przypadku gdybym chciał załatwić sprawę na mieście i wrócić rowerem czyli w większości przypadków bo przecież mało kto wybierze rower miejski na wycieczkę
"Nie wystarczy mówić do rzeczy, trzeba mówić do ludzi"
Sens roweru miejskiego polega na pożyczeniu ze stacji A i pojechaniu nim do stacji B, skąd mamy najbliżej np. do jakiegoś urzędu. Jeśli decydujesz się na zostawianie roweru poza stacją to niestety pośrednio masz wpływ na ewentualną kradzież.mirak pisze:....to na kradzież mamy znikomy wpływ.
-
- Rhetor
Rower ma w zestawie linkę zabezpieczającą, co nie zmienia faktu, że do kradzieży może dojść. Z drugiej strony to największa wartość tego roweru jest w przetargu. Realnie na rynku możemy kupić sobie o wiele lepszy za 1,5 tysiąca.
https://rower.tarnow.pl/jak-to-dziala/" onclick="window.open(this.href);return false;mirak pisze:Czy rowery mają jakieś zamknięcie, bo jak nie to wypacza sens skorzystania w przypadku gdybym chciał załatwić sprawę na mieście i wrócić rowerem czyli w większości przypadków bo przecież mało kto wybierze rower miejski na wycieczkę
"Kod do linki z zamkiem szyfrowym należy ustawić na wysokości wypukłej kreski, zaczynając od lewej do prawej strony. Kod ten wyświetla się na terminalu w momencie wypożyczenia roweru, na głównym ekranie aplikacji mobilnej TRM w trakcie trwania całego wynajmu lub zostaje przesłany do Ciebie w wiadomości SMS – np. w przypadku wypożyczenia roweru przez Biuro Obsługi Klienta."
"Czy mogę zrobić przerwę w przejażdżce i zostawić rower na kilka minut?
Tak, jednak najważniejszy w tym przypadku jest zdrowy rozsądek. Warto pamiętać, aby nie pozostawiać roweru w miejscach odosobnionych czy „ryzykownych”. Należy przypiąć jednoślad odpowiednio linką z zamkiem szyfrowym do stałych, solidnych elementów. Przerwa w trakcie jazdy jest wliczana do czasu wypożyczenia. Wypożyczenie roweru pozostawionego w trakcie przejazdu nie jest możliwie dla osoby trzeciej np. za pomocą aplikacji mobilnej TRM. W trakcie podjęcia takiej próby zostanie ona poinformowana o niedostępności roweru."
Serio, FAQ na tej stronie jest na tyle dobrze i przystępnie napisany, że odpowiada na chyba 90% pytań nowych użytkowników systemu.
Rowery są ok. Rano pożyczyliśmy z żoną dwa podjechaliśmy pod plac Szczepanika. Potem dwa piwa na rynku i spacer do domu. Jakieś 20 minut temu byłem z psem i na stacji na Zielonym stał jeden rower - reszta sobie pojechała. Tak ostrożnie wróżę sukces temu pomysłowi.