ad2222 pisze:MST wónraT pisze:trochę może błędnie nazwany
Byłem łaskawy, bo gdyby odliczyć emigrację, wykres piąłby się jeszcze bardziej do góry...
Nie piąłby się bo ten wykres przedstawia całkowitą liczbę urzędników a nie na jednego mieszkańca.
Niemniej jednak nie rozumiem co ma nam pokazać ten wcześniejszy wykres, który pokazuje, że na tle Europy są państwa które mają więcej urzędasów.
W liczbie popełnianych morderstw też jesteśmy raczej w dole europejskiej stawki ale to przecież nie oznacza, że spokojnie możemy sobie pozwolić aby liczba ta wzrosła
Jakub Kwaśny pisze:Pomysł SLD to przyczynek do poważnej dyskusji, która już toczy się w środowisku NAUKOWYM! No ale zawsze można nazywać to populizmem! zainteresowanym mogę podesłać raport CEMR.
Nie krzycz. W środowisku naukowym toczy się też pewnie dyskusja na temat najnowszego Hobbita. Niemniej jednak dyskusja nie jest metodą naukową. Taka niestety moda, że część środowiska naukowego zamiast prowadzić badania dyskutuje na wszelkie możliwe tematy. Działa to niestety w dwie strony i autorytetem naukowców podpierane są niekiedy najbardziej absurdalne pomysły
Wracając do reszty argumentów. Tak jak przewidywałem, obiecuje się nam, że liczba urzędasów nie wzrośnie bo zlikwiduje się powiaty. Ja w to nie wierzę. Pewnie skończy się to tak, ze albo powstanie 49 województw i zostaną powiaty albo ludzie z kasowanych powiatów po znajomości masowo będą przenoszeni do administracji wojewódzkiej i gminnej. (już nawet widzę polityków SLD, lub innych odpowiedzialnych za "reformę" uspokajających na spotkaniach samorządowców, że postarają się zachować ich miejsca pracy).
Standardy sprawowania władzy w Tarnowie pokazały nam jak to niestety wygląda. (a obawiam się, że Tarnów nie jest żadnym wyjątkiem - po prostu sprawa się sypnęła i zaczynają wychodzić różne smrody)
Zresztą nawet jeżeli to w systemie 16 województw plus gminy i tak będzie trzeba mniej urzędników niż w systemie 49 województw plus gminy.
Sama likwidacja powiatów to już inna bajka i pomysł w przeciwieństwie do powrotu do 49 województw jest rozsądny. Gdyby faktycznie chodziło o coś innego jak ugranie kilka punktów przed wyborami obietnicami skierowanymi do mieszkańców mniejszych ośrodków SLD skupiłoby się na nim.