Orientujecie się kto personalnie weryfikował wnioski. Bo wychodzi na to, że zostało to zrobione po "tarnowsku". Czyli byle jak.
W tej edycji na prośbę mieszkańców zachodniej części miasta zmodyfikowałam projekt z poprzedniej edycji i dodałam do niego drugi wybieg przy ulicy Chyszowskiej.
Projekt został złożony pod nazwą
"Aktywny wypoczynek - Miejskie Wybiegi dla psów w Tarnowie" Obejmował stworzenie w mieście dwóch wybiegów za kwotę 135 tysięcy złotych.
Na liście jest jednak inny projekt. Nazwa i koszt realizacji sugerują, że ten dopuszczony obejmuje stworzenie
tylko jednego wybiegu zamiast dwóch w cenie 85 tysięcy złotych W dodatku na tą chwilę nie wiem gdzie.
Na dole strony jest informacja, że pozycja nr 6 obejmuje dwa zgłoszone projekty. Ale jakim cudem udało im się w projekcie zakładającym stworzenie tylko jednego wybiegu zawrzeć projekt stworzenia dwóch wybiegów?
Nie mam oczywiście pretensji do autora drugiego projektu. Dla mnie ważne jest aby taki obiekt powstał, kogo projekt wygra to sprawa drugorzędna.
Tylko, że włożyłam w to na prawdę sporo pracy, od ostatniej edycji prowadziłam stronkę promującą wybiegi dla psów a teraz nawet nie wiem w jakiej lokalizacji ma być ten wybieg, który dopuściło do głosowania miasto. Po takim potraktowaniu na prawdę wszystkiego się odechciewa
Chciałabym zatem wiedzieć dwie sprawy:
1) dlaczego mimo, że miasto miało numer kontaktowy do mnie jak i adres email nikt się nie skontaktował i nie poinformował o zmianach w projekcie ? Przecież to jest 5 minut roboty.
2) dlaczego urzędnicy arbitralnie dopuścili do głosowania projekt tańszy ale mniej korzystny z punktu widzenia zainteresowanych a odrzucili droższy ale bardziej korzystny.
Być może ktoś stwierdził, że w Tarnowie dwa wybiegi dla psów to za dużo a Tarnów to nie Kraków gdzie ma być ich 18 ale chyba w BO o takich sprawach powinni decydować ludzie w głosowaniu a nie urzędasy za biurkiem.
Pytania oczywiście retoryczne bo nie liczę, że ktoś tu mi na nie odpowie.
Jutro przejdę się do urzędu, może ktoś będzie łaskaw udzielić mi jakiś wyjaśnień w tej kwestii.
Edit:
A co do samej formy publikacji dopuszczonych projektów jak i samej realizacji budżetu w Tarnowie to polecam urzędnikom zapoznać się z tą stroną:
http://budzet.dlalodzi.info
aby zobaczyli jak takie rzeczy robi się profesjonalnie.