Niektórzy z czytelników (zwłaszcza ci młodsi) mogą czuć się zagubieni podczas lektury, ponieważ zobaczą nazwy ulic, które nic im nie mówią.
ul. Dzierżyńskiego, al. Lipowa, Nowotki - gdzie to jest?
Dlatego zamieszczamy plan miasta z rok 1979, oraz krótkie zestawienie starych i nowych nazw ulic:
(mam nadzieję, że niedługo będzie tutaj mapka - na razie sytuacja wygląda tak, że PPWK zbankrutowały, to co się dało zostało przejęte przez jakąś spółkę/holding do której napisaliśmy, ale na razie brak odzewu)
Stara nazwa - Nowa nazwa
1 Maja - Solidarności
18 Stycznia - Urszulańska (od Bema do Narutowicza)
Ducha - św. Ducha
Dzierżyńskiego - Mościckiego
Karola Świerczewskiego - Braci Saków
Kniewskiego - Bernardyńska
Komuny Paryskiej - Urszulańska (od Krakowskiej do Bema)
Krasickiego - Piłsudskiego
Lipowa - Kwiatkowskiego
Miła - ks. Skorupki
Nowodąbrowska - Matki Boskiej Fatimskiej
Nowotki - Wilsona
Petõfiego - Kaczkowskiego
Przodowników Pracy - Kassali
Stalingradzka - Legionów
Witosa - Targowa
Przewodnik po mieście
Moderatorzy: ad2222, Goscinny, kato
Przewodnik po mieście
Ostatnio zmieniony 19-12-2012, 23:21 przez Goscinny, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Obywatel
- Kontakt:
Nowe i stare nazwy ulic systematycznie gromadzone są na http://www.it.tarnow.pl/index.php/pol/A ... tare-nazwy
Miłej lektury
Miłej lektury
Tarnów - Polski Biegun CiepłaĄ
No to przerzuć prawa na szaleńców na naszym forum i niech to powieszą. Techniczny jestem ale historia zaczyna mnie wciągaćTarnówTravel pisze:Nowe i stare nazwy ulic systematycznie gromadzone są na http://www.it.tarnow.pl/index.php/pol/A ... tare-nazwy
Miłej lektury
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
maup, to były takie czasy... hmmm RP v.4.0 unstable
A tak przy okazji - mój przyjaciel z liceum wyemigrował do stolicy. Mieszka przy "śmiesznej" ulicy - Czaki. Niedawno na tablicy zamontowanej na ich bloku przeczytałem, że to nie Czaki, tylko Hanka Czaki - sanitariuszka i łączniczka w Powstaniu Warszawskim. A piszę to dlatego, że takie tabliczki to bardzo fajna sprawa, można się sporo dowiedzieć i trochę historii poznać. Bo inaczej za jakiś czas młodzież będzie się głośno zastanawiać: ul. Rolnicza? Rolnicza??? A kto to do cholery był Rolnicz???
A tak przy okazji - mój przyjaciel z liceum wyemigrował do stolicy. Mieszka przy "śmiesznej" ulicy - Czaki. Niedawno na tablicy zamontowanej na ich bloku przeczytałem, że to nie Czaki, tylko Hanka Czaki - sanitariuszka i łączniczka w Powstaniu Warszawskim. A piszę to dlatego, że takie tabliczki to bardzo fajna sprawa, można się sporo dowiedzieć i trochę historii poznać. Bo inaczej za jakiś czas młodzież będzie się głośno zastanawiać: ul. Rolnicza? Rolnicza??? A kto to do cholery był Rolnicz???
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
-
- Archont
-
- Rhetor
To wy nie wiecie, że Rolnicz oraz Dworcow byli najwybitniejszymi radzieckimi naukowcami?
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
-
- Archont
Niedawno odświeżałem sobie po raz kolejny "Zapiski oficera Armii Czerwonej" - tym razem audiobook w wykonaniu Henryka Bisty - rewelacja - najlepsze pytanie to 'dlaczego u was na dworcach kolejowych woszebijek nie ma? - bo nie ma wszy. Niemożliwe, wszy są zawsze, a nie ma woszebijek, bo u was kultury nie ma, ot co...' książka znakomita, polecam wszystkim.sainte_nitouche pisze:a drugi - badal socjologiczne aspekty funkcjonowania tzw. 'peronowek'
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński