Kiedy w końcu multipleks w Tarnowie?

Dzieje się coś ciekawego w mieście? Jakiś koncert, wystawa - może Clooney przyjechał do miasta? Przeczytałeś dobra książkę, może film niezły widziałeś? Napisz o tym!

Autor tematu
Leliwa
Prytan

Post autor: Leliwa »

Nie przekonuje mnie twierdzenie, że multipleksy nie chcą wejść do Tarnowa bo mamy dwa kina dotowane przez samorządy. W większości miast są kina dotowane przez samorządy, w tych wskazanych jako następne inwestycje Heliosa również. Tak naprawdę, takie kina jak Marzenie i Millennium nie są dla nich żadną konkurencją, tu musi być jakaś inna przyczyna, która powoduje, że multipleksy wchodzą do miast dużo mniejszych niż 100 tyś mieszkańców a Tarnów jest omijany.
Nieprzekonywujący jest dla mnie również argument odległości, że niby mamy pod nosem Kraków i Rzeszów. Mielec leży bliżej Rzeszowa, a przecież również w Przemyślu ma powstać multipleks. Podkarpackie w ogóle ostro się rozwija jeśli chodzi o kina. Poza tym warto przywołać przykład 140tyś. Rybnika, gdzie z powodzeniem funkcjonuje CC i Multikino praktycznie obok siebie.

Osobną kwestią jest oferta naszych kin lokalnych. Ja rozumiem, że za czasów zwykłej taśmy i projektora nie było co marzyć o nowościach bo kina lokalne praktycznie nie miały szans zdobycia drogich kopi w miarę szybko i często zdarzało się, że nowości pojawiały się lokalnie w tym samym czasie gdy wchodziły już na DVD. Ale teraz, mając kino cyfrowe z tym nie powinno być problemu. Zmiany jednak nie zauważyłem żadnej. W dalszym ciągu mamy ofertę w stylu jeden tytuł przez 2 tygodnie. No sorry, ale mnie jako miłośnika kina to zupełnie nie zadowala. Przyzwyczaiłem się swego czasu, że w piątki mam w kinie nowości i chciałbym tak mieć na miejscu w Tarnowie. Wygodny jestem, a co :)
Mam nadzieję, że Millennium będzie miało teraz naprawdę ciekawą ofertę filmową, ta mała salka ma ogromny potencjał dla kina studyjnego, offowego. Ale mimo, że będę zadowolony z takiej oferty, i na pewno będę z niej korzystał to nie załatwi to dostępności do większej ilości tytułów. W latach 90tych kiedy mieszkałem poza Tarnowem średnio bywałem w kinie 2-3 razy w miesiącu, zdażało się że nawet częsciej. Gdybym miał możliwość w Tarnowie bywać choć raz w miesiącu w kinie już byłby to jakiś plus, ale przy obecnych opcjach repertuarowych w mieście nie ma na to szans, no chyba że z dzieckiem na bajki będziemy częściej chodzić :P

halford
Rhetor

Post autor: halford »

Nieprzekonywujący jest dla mnie również argument odległości, że niby mamy pod nosem Kraków i Rzeszów.
Taki argument to można za przeproszeniem o kant dupy rozbić. Do kina idzie się dla rozrywki. A co to za rozrywka jak będę musiał jechać 2 godziny w jedną stronę do Krakowa, 2 z powrotem + 2 na seans co razem daje 6 godzin. Strata czasu. Poza tym koszty. 2 bilety po 20 zł + paliwo około 60 + autostrada jak już będzie 30 + coś do picia/zjedzenia daje razem około 150-200 zł. Jak dla mnie trochę za dużo...

Co do repertuaru naszych kin to wielka jedna porażka. Jak pisze Leliwa: 2 tyg. jedno i to samo. Kiedyś chciałem iść na Wszystko co kocham. Widzę na zapowiedziach w Milenium, że będzie w listopadzie (2009 r.). No sprawdzam co jakiś czas w jakie dni grają i nic. W końcu jest info. 1 (JEDEN) seans w środku tygodnia o 16 bodajże. I tyle z mojego oglądania.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

halford pisze:2 bilety po 20 zł
Żebyś się nie zdziwił - dzisiaj robiłem porządki w portfelu i znalazłem paragon z CC - dwa ULGOWE i jeden normalny - 85 pln :)
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Awatar użytkownika

gosis
Prytan

Post autor: gosis »

Słuchajcie, z tym repertuarem to nie jest taka prosta sprawa. Dystrybutorzy zawsze stawiają warunek ile razy film ma być wyświetlony i w jakim czasie. Dlatego przez 2 tygodnie w kółko leci jeden i ten sam film. Co innego w multikinach, gdzie sal jest kilka i można sobie pozwolić na wzięcie większej ilości filmów i wszystkie na raz wyświetlać przez 2 tygodnie w kółko...

Teoretycznie można zamówić film od innego dystrybutora, ale wtedy poprzedni się "obrazi" i np. jak pojawi się kasowy film to po prostu nie dostarczy go do danego kina. I zamiast do Marzenia zawiezie do MCK albo na odwrót...

Chociaż słyszałam, że dyrektor TCK miał ambitne plany przerobić kino Marzenie na małe kino studyjne, tylko ambitne filmy i nic poza tym. Ale czy coś z tego wyjdzie i czy to będzie opłacalne? Nie wiadomo, ale dyrektor chyba nie bierze tego pod uwagę, skoro wszystko jest opłacane z kasy miasta... :/

Natomiast zdecydowanie zgadzam się z twierdzeniem Roberto:
Tarnów na początek nie potrzebuje multipleksu tylko sprawniejszych zarządców TCK/MCK.

Awatar użytkownika

rzuf
Thesmothetai
Kontakt:

Post autor: rzuf »

No i co to da że będzie lepszy zarządzający przykładowo Marzeniem? Cudów nie zdziała... Na tej powierzchni nie zrobi kilku sal, nie zrobi za te pieniądze którymi dysponuje kapitalnego remontu, nie wymieni sprzętu na lepszy, bo nie czarujmy się nawet ten nowy jest kiepski. Nie dość że kina kiepskie, to nic w nich nie ma.

Temu miastu potrzebne jest porządne kino, może dopiero wtedy nasze lokalne "kina" zaczęły by się starać. :evil:

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

Natomiast zdecydowanie zgadzam się z twierdzeniem Roberto:
Tarnów na początek nie potrzebuje multipleksu tylko sprawniejszych zarządców TCK/MCK.
To już tak sztampowo dodajmy: Tarnów potrzebuje gospodarza, a nie prezydenta! ; D

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

Keleos, co Ty? W Marcina Zaroda się bawisz? :)

Skaranie boskie z tymi wyborami. :)
900 ml, grupy krwi nie pamiętam

Cały Tarnów na Facebooku

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

gushman pisze:Skaranie boskie z tymi wyborami.
Na szczęście tylko raz na cztery lata...
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

suraiw
Thesmothetai

Post autor: suraiw »

Tak, tylko że w przyszłym roku wybory do sejmu.
Już widzę kandydatów na posłów obiecujących lobbowanie w sprawie powstania nowego kina w Tarnowie.
PiS pewnie będzie obiecywał Multipleks, PO - CC, SLD - Helios, PSL ?....

A skończy się na tym, że PKS dostanie zgodę na centrum komunikacyjne /pewnie gdzieś za rok, albo i dłużej znając opieszałość naszych urzędów/ i tak jak obiecuje, w ciągu max 18 miesięcy, wybudują to centrum, gdzie jest przewidywana duża sala kinowa.
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Rzuf - wujo Franek ze śwagrem Romkiem pięć sal by po pijaku wybudowali.

Bądź POWAŻNY - gdzie Ty chcesz zrobić sale? Chyba, że planujesz postawić projektor taki do komputera i salki na 10 osób? W Marzeniu NIE MA miejsca.

Prawda jest taka, że na multiplex poczekamy - jak by nie było kryzysu to byśmy go mieli. Niestety multikino to GIGANTYCZNA INWESTYCJA, która MUSI zarabiać - niektórzy myślą, że inwestor to nam zrobi dobrze - jest szansa, że w Ovintarze powstanie Multiplex - takie plany były. I miało by to sens - ale znów mamy problem z kryzysem i niektórymi tarnowskimi radnymi pieniaczami.
9000 ml A Rh-

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

Ale jeżeli nie przy Gemini, to gdzie? Takiej okazji prędko nie będzie. Kolejne ew. wielkie galerie są tylko pomysłami (mało realnymi) póki co.

GP bardzo chciało mieć kino, operator nie musiałby budować swojego budynku. A i tak się nie udało. Z drugiej strony Sonik przy otwarciu sam mówił, że brak kina w Gemini uważa za swoją osobistą porażkę, ale broni nie składa. Podobno rozważa jakąś rozbudowę budynku galerii za 2-3 lata, właśnie dla kina. Pożyjemy, zobaczymy. Póki co jak widać nikt mu nie chce wchodzić w drogę. :)
900 ml, grupy krwi nie pamiętam

Cały Tarnów na Facebooku

faleQ
Archont
Kontakt:

Post autor: faleQ »

suraiw pisze:A skończy się na tym, że PKS dostanie zgodę na centrum komunikacyjne /pewnie gdzieś za rok
Jak tak dalej pójdzie jak do tej pory, to za rok PKS sprzeda te tereny. Takie wielkie plany co do tego terenu, a po cichu kolejne cięcia kursów. Jedną ze sztandarowych linii PKS Tarnów od października obsługuje przewoźnik prywatny z Tuchowa.

Autor tematu
Leliwa
Prytan

Post autor: Leliwa »

Hasło Roberto jest bardzo chwytliwe, nie przeczę. Ale na jaki początek pytam, dla mnie początek był 20 lat temu, teraz to jest środek lub końcówka :P

Awatar użytkownika

rzuf
Thesmothetai
Kontakt:

Post autor: rzuf »

Ravir przeczytaj uważnie, co napisałem... właściwie to samo co Ty ;)

Roberto
Archont

Post autor: Roberto »

ODPOWIEDZ