Świat dysku jest fajny ale po kilku książkach pojawia się uczucie wtórności. Wolę Buczyłowa i jego cykl Guslarski klimat nieco podobnykisiello pisze:ja ostatnio studiuję serię "świat dysku" Pratchetta - fantastyka przesiąknięta sarkazmem i nawiązaniami do popkultury
świetna rzecz
Książki, książki...
Polecam "Tygrysy w błocie", Otto Carius.
Facet wie co pisze, bo na liście najskuteczniejszych pancerniaków jest na trzecim miejscu -150 sztuk.
Oprócz niewątpliwych wartości merytorycznych, dodatkowo dowiemy się, jak Wehrmacht bronił cywilizacji przed dziczą ze wschodu, co prawda kosztem podbitych narodów, ale trudno. Z pewnym niesmakiem Carius zdołał umieścić notatkę, że "chłopcy z SS czasem surowo traktowali ludność tubylczą".
Wiecie, że w SS mówiono do siebie per "ty"? Nawet do Himmlera, który za adiutantów miał sierżantów.
A jakie głupie te Amerykany... Zamiast dzielnie stawić czoła Niemcom, to, jak te tchórze, wzywali lotnictwo.
Naprawdę polecam. Warto wgłębić się w psychikę wroga.
Facet wie co pisze, bo na liście najskuteczniejszych pancerniaków jest na trzecim miejscu -150 sztuk.
Oprócz niewątpliwych wartości merytorycznych, dodatkowo dowiemy się, jak Wehrmacht bronił cywilizacji przed dziczą ze wschodu, co prawda kosztem podbitych narodów, ale trudno. Z pewnym niesmakiem Carius zdołał umieścić notatkę, że "chłopcy z SS czasem surowo traktowali ludność tubylczą".
Wiecie, że w SS mówiono do siebie per "ty"? Nawet do Himmlera, który za adiutantów miał sierżantów.
A jakie głupie te Amerykany... Zamiast dzielnie stawić czoła Niemcom, to, jak te tchórze, wzywali lotnictwo.
Naprawdę polecam. Warto wgłębić się w psychikę wroga.
Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)
-
- Rhetor
Ostatnio przewaliłem Trylogię Czarnego Maga - książka na prawdę godna polecenia dla każdego kto lubi klimat fantastyki.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Przewaliłem to dawno, później prolog "Uczennica Maga", następnie kolejną trylogię "Era Pięciorga" i najnowszą książkę - 1 tom "Trylogii Zdrajcy" pt."Misja Ambasadora" (kontynucja losów bohaterki "Czarnego Maga"). Trudi Cannavan wymiata.LordRuthwen pisze:Ostatnio przewaliłem Trylogię Czarnego Maga - książka na prawdę godna polecenia dla każdego kto lubi klimat fantastyki.
Z fantastyki polecam także sagę "Malowany Czlowiek" i "Pustynna Włócznia" Petera u. Brett'a (2 tom w toku).
-
- Rhetor
Przez uczennicę się właśnie przebijam
Misję ambasadora mam w planach.
Misję ambasadora mam w planach.
a ja polecę twórczość Orsona Scott Card'a, przede wszystkim "Gra Endera" i cała saga Endera oraz sagę Cienia to pozycja obowiązkowa dla miłośników klimatów SF.
Promując twórczość rodzimą polecam "Znaczy Kapitan" i "Szaman Morski" Karola Olgierda Borchardta, klasykę której miłośnikom marynistyki polecać pewie nie trzeba, ale warto aby szersze grono czytelników sięgnęło po te pozycje. Opowieści o budowaniu naszej żeglugi wielkiej po odzyskaniu niepodległości. Autor wspaniale i z humorem rysuje postacie ludzi morza okresu przedwojennego.
Pozostając w klimatach historycznych polecę jeszcze opracowanie biograficzne "Witold Urbanowicz - legenda polskich skrzydeł" Wojciecha Krajewskiego. Urbanowicz to jeden z największych polskich asów myśliwskich, który walczył nie tylko w bitwie o Anglię ale również jako jeden z nielicznych polskich lotników, o ile nie jedyny, uczestniczył w walkach z Japonią w Chinach latając w słynym dywizjonie 75 Latające Tygrysy.
Promując twórczość rodzimą polecam "Znaczy Kapitan" i "Szaman Morski" Karola Olgierda Borchardta, klasykę której miłośnikom marynistyki polecać pewie nie trzeba, ale warto aby szersze grono czytelników sięgnęło po te pozycje. Opowieści o budowaniu naszej żeglugi wielkiej po odzyskaniu niepodległości. Autor wspaniale i z humorem rysuje postacie ludzi morza okresu przedwojennego.
Pozostając w klimatach historycznych polecę jeszcze opracowanie biograficzne "Witold Urbanowicz - legenda polskich skrzydeł" Wojciecha Krajewskiego. Urbanowicz to jeden z największych polskich asów myśliwskich, który walczył nie tylko w bitwie o Anglię ale również jako jeden z nielicznych polskich lotników, o ile nie jedyny, uczestniczył w walkach z Japonią w Chinach latając w słynym dywizjonie 75 Latające Tygrysy.
Po raz kolejny:
Biegając z nożyczkami
Augusten Burroughs
http://www.empik.com/biegajac-z-nozyczk ... ,ksiazka-p
Jedna z lepszych książek jakie czytałem. A i film też całkiem nie kiepski.
Biegając z nożyczkami
Augusten Burroughs
http://www.empik.com/biegajac-z-nozyczk ... ,ksiazka-p
Jedna z lepszych książek jakie czytałem. A i film też całkiem nie kiepski.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Właśnie skończyłam czytać "Sprzedawcę broni"- powieść sensacyjną, której autorem jest nie kto inny jak dr House, czyli Hugh Laurie.
Spodziewałam się podobnego czarnego humoru co po bohaterze serialu telewizyjnego i się nie zawiodłam:) Może nie jest to wielkie arcydzieło, fabuła wydaje się nieco sztampowa, miejscami ciągnie się zbyt długo, jednakże książka godna polecenia na długie jesienne wieczory.
Spodziewałam się podobnego czarnego humoru co po bohaterze serialu telewizyjnego i się nie zawiodłam:) Może nie jest to wielkie arcydzieło, fabuła wydaje się nieco sztampowa, miejscami ciągnie się zbyt długo, jednakże książka godna polecenia na długie jesienne wieczory.
-
- Obywatel
"Najwspanialsze widowisko świata". Dawkins rewelacyjny jak zwykle gdy pisze o biologii. Widać, że nabrał pewnego dystansu do swojej poprzedniej książki. Tak jak by się wystraszył widząc do jakiego motłochu ona trafiła.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
-
- Prytan
-
- Rhetor
faleQ, Sequell też
Czekam na kolejne dwa tomy.
Czekam na kolejne dwa tomy.