Marzenie (nie)oczywiste - wernisaż prac i spotkanie z autorami projektu fotograficznego Tarnowskiego Towarzystwa Fotograficznego
oraz projekcja specjalna Czy widzieliście już mój film? reż. Paul Anton Smith
Tarnowskie Towarzystwo Fotograficzne kontynuuje cykl rozpoczęty albumem „Tarnów (nie)oczywisty”. Artystyczne fotografie oprowadzą nas po zakamarkach kina studyjnego w centrum miasta.
Fotografowie spędzili trochę czasu w budynku kina przy Staszica 4, którego stulecie świętujemy w październiku. Zapraszamy do obejrzenia efektów ich pracy!
Wernisaż wystawy i spotkanie z autorami jest połączony z pokazem wyjątkowego filmu, który oddaje hołd światowej kinematografii: „CZY WIDZIELIŚCIE JUŻ MÓJ FILM?” (reż. Paul Anton Smith).
⠀
1 października, godz. 19:00
ul. Staszica 4
Bilety: 100 groszy | dostępne w kasie kina oraz online: www.bit.ly/100latM_otwarcie
100 lat Marzenia na Staszica 4
Re: 100 lat Marzenia na Staszica 4
Zerknąłem sobie na repertuar Marzenia.
Dzisiaj grają jeden film - jakąś krótkometrażową komedię niemiecką z 1922 roku połączona ze spotkaniem ze Stanisławem Janickim. Przez kolejny tydzień trzy seanse dziennie. Jeden "Smoka diplodoka" oraz dwa "Jokera". Nie wiem czy oni tam wszyscy tak intensywnie świętują, że nikt nie jest w stanie podejść do projektora i zapuścić filmu ale z taką polityką nie ma co się dziwić, że zaraz zaczną się płacze iż nie są w stanie konkurować z komercyjnymi kinami. Ja wiem, że mają tylko jedną salę itp no ale...
Ogólnie jedyne co ratuje to kino to cykl "Cinemarzenie" - ale to jest za mało.
Dzisiaj grają jeden film - jakąś krótkometrażową komedię niemiecką z 1922 roku połączona ze spotkaniem ze Stanisławem Janickim. Przez kolejny tydzień trzy seanse dziennie. Jeden "Smoka diplodoka" oraz dwa "Jokera". Nie wiem czy oni tam wszyscy tak intensywnie świętują, że nikt nie jest w stanie podejść do projektora i zapuścić filmu ale z taką polityką nie ma co się dziwić, że zaraz zaczną się płacze iż nie są w stanie konkurować z komercyjnymi kinami. Ja wiem, że mają tylko jedną salę itp no ale...
Ogólnie jedyne co ratuje to kino to cykl "Cinemarzenie" - ale to jest za mało.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Przecież jest pomysł, żeby miasto (czyli my) płaciło za utrzymanie tego kina poprzez "darmowe" bilety dla mieszkańców. Jakby to przeszło, to już całkiem by im wisiało czy cokolwiek puszczą czy nie.
-
Autor tematu - Thesmothetai
- Kontakt:
O Tarnowskiej Nagrodzie Filmowej zapomniałeś chyba...
Tak przy okazji, zdjęcia z wystawy można zobaczyć na poniższej diaporamie, fotografowie TTF pokazali kino z różnych, często nieoczywistych stron.
100 lat Marzenia
W Dzień Dobry TVN był materiał o Kinie Marzenie.
Można obejrzeć tutaj:
https://dziendobry.tvn.pl/styl-zycia/ni ... -st8144322
Można obejrzeć tutaj:
https://dziendobry.tvn.pl/styl-zycia/ni ... -st8144322