Rondo Krakowska-Sikorskiego-Narutowicza
Rondo Krakowska-Sikorskiego-Narutowicza
A jednak będzie
Właśnie wpadł mi do ręki najnowszy numer gazety "tarnów.pl" (jeszcze go nie ma na stronach). I tam widzę plan tego ronda - dwupoziomowego, można powiedzieć!
Jutro postaram się wrzucić jakiś kawałek skanu tego projektu.
Właśnie wpadł mi do ręki najnowszy numer gazety "tarnów.pl" (jeszcze go nie ma na stronach). I tam widzę plan tego ronda - dwupoziomowego, można powiedzieć!
Jutro postaram się wrzucić jakiś kawałek skanu tego projektu.
-
- Rhetor
Dość długo się wpatrywałem w ten rysunek i doszedłem do wniosku że takie rozwiązanie jest bez sensu, bo jeżeli ma być tunel to pod całym rondem przelotowo, przykładowo ul. Krakowskiej.
I nie wiem skąd tam się wzięło 6 ulic odchodzących z ronda. Albo nie o to skrzyżowanie chodzi, albo się komuś coś pokućkało. Chyba że ta ulica z tunelu ma wychodzić na były Owintar, a ta obok po lewej, prosto na stadion Tarnovi. :-D
No i jeszcze jedno, czemu nie wykorzystać na takim rondzie rozwiązań z baypasami skoro tak dobrze zdają egzamin na nowym rondzie Starodąbrowska - Mickiewicza.
Osobiście mam dużo wątpliwości co do tego rozwiązania praktycznego zaprezentowanego na tym rysunku.
I nie wiem skąd tam się wzięło 6 ulic odchodzących z ronda. Albo nie o to skrzyżowanie chodzi, albo się komuś coś pokućkało. Chyba że ta ulica z tunelu ma wychodzić na były Owintar, a ta obok po lewej, prosto na stadion Tarnovi. :-D
No i jeszcze jedno, czemu nie wykorzystać na takim rondzie rozwiązań z baypasami skoro tak dobrze zdają egzamin na nowym rondzie Starodąbrowska - Mickiewicza.
Osobiście mam dużo wątpliwości co do tego rozwiązania praktycznego zaprezentowanego na tym rysunku.
tunel podziemny to wjazd do planowanej galerii na miejscu Owintaru, a ta jedna odnoga na poziomie zero to wjazd dla dostawczaków do tej galerii. Widać że projektant był w Wa-wie, w Blue City jest bardzo podobne rozwiązanie z tunelem, zjeżdża się z Alei Jerozolimskich prosto do garaży BC
Jeżeli są już tak zaawansowane projekty rozwiązań komunikacyjnych, to tylko patrzeć otwarcia Owintar-plaza-center
Jeżeli są już tak zaawansowane projekty rozwiązań komunikacyjnych, to tylko patrzeć otwarcia Owintar-plaza-center
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
-
- Rhetor
Ostatnio była mowa o rondzie tymczasowym na krakowskiej. I z racji wolnego popołudnia postanowiłem sprawdzić czy jeszcze coś pamiętam z obsługi AutoCad-a. Wyszło mi coś takiego jak w załączniku. Część rozwiązań nie przypadnie niektórym do gustu, jak np brak ronda obok dworca, ale uważam że taka przebudowa będzie lepsza niż rondo zatkane przez pieszych. Na największym rondzie oczywiście przejście podziemne zaznaczone na żółto. Propozycja nie przewiduje zjazdu do terenu owintaru z żadnego ze skrzyżowań. Zjazd może się odbywać z Krakowskiej, Narutowicza, Banderowskiego ale tylko z pasów od strony owintaru w ten sam sposób miał by się odbywać wyjazd(tylko raczej bez krakowskiej), a jeśli kierunek jazdy jest zły zawracasz na rondzie i po sprawie. Pozostaje mieć tylko nadzieję że kiedyś ktoś zrealizuje coś podobnego.
Ps. Zdjęcia lotnicze zostały wyskalowane na podstawie boiska Tranowi. Więc proporcje dróg są zachowane.
Ps. Zdjęcia lotnicze zostały wyskalowane na podstawie boiska Tranowi. Więc proporcje dróg są zachowane.
- Załączniki
-
- UK£AD-Uk³ad2.pdf
- uk³ad drogowy
- (62.3 KiB) Pobrany 542 razy
-
- UK£AD-Uk³ad1.pdf
- uk³ad drogowy na podk³adzie zdjêæ lotniczych
- (291.85 KiB) Pobrany 511 razy