Na stronie TOSiR-u w BIP-ie http://bip.malopolska.pl/tosirekreacji, ... widow.html" onclick="window.open(this.href);return false; pojawiła się informacja o ogłoszeniu przetargu:
Niby dobrze ale......Budowa Centrum Przygotowań Paraolimpijskich - Przebudowa Hali Sportowo-Widowiskowej Jaskółka przy ul. Traugutta 3a
W ogłoszeniu czytamy:
Wynika z tego, że oferent ma zaprojektować i wykonać przedmiot zamówienia.II.1.4) Krótki opis:
Przedmiotem zamówienia jest zaprojektowanie i wykonanie robót budowlanych dla zadania inwestycyjnego pod nazwą: „Budowa Centrum Przygotowań Paraolimpijskich - Przebudowa Hali Sportowo-Widowiskowej Jaskółka przy ul. Traugutta 3a”.
Zakres zamówienia obejmuje zaprojektowanie oraz przebudowę i rozbudowę Hali „Jaskółka” wraz zwyposażeniem, budowę i przebudowę układu komunikacyjnego i parkingów wraz z zagospodarowaniemotoczenia obiektu.
W zamówieniu czytamy dalej:
Wystarczy może tych cytatów z zamówienia. Przejdźmy teraz do załączników zamówienia. I co widzimy?II.2.4)
Opis zamówienia:
Zakres prac obejmuje m.in.
1) Opracowanie projektów budowlanych i wykonawczych, specyfikacji technicznych wykonania i odbioru robót,przedmiarów, kosztorysów ofertowych, na podstawie:
a) Programu Funkcjonalno - Użytkowego opracowanego przez AB Consulting Obsługa Inwestycji, ul. 1 Maja 1,39-200 Dębica, stanowiącego załącznik nr 5 do SIWZ oraz dokumentacji technicznej opracowanej przez BiuroProjektowo-Budowlane „INWEST-BAU”, ul. Kawęczyńska 142a, 39-200 Dębica, stanowiących załącznik nr 6 doSIWZ,
b) Decyzji nr ST-I.6401.46.2016.JR Regionalnego Dyrektora Ochrony Środowiska w Krakowie, stanowiącejzałącznik nr 8 do SIWZ.
W trybie zaprojektuj i wybuduj Zamawiający umieścił w informacji o przetargu następujące dokumenty:
1. Ogłoszenie o zamówieniu Przebudowa Hali Jaskółka.
2. Potwierdzenie wysłania ogłoszenia -przebudowa hali…
3. SIWZ_Jaskółka_02.02.2017.
4. Zał. nr 2 - JEDZ Jaskółka.
5. Zał. nr 4 - Wzór umowy.
6. Zał. nr 5 - Program Funkcjonalno-Użytkowy.
7. zał. nr 6 Projekt budowlany.
8. Zał. nr 6 Projekt wykonawczy.
9. Zał. nr 6 Specyfikacje techniczne.
10. Zał. nr 7 - Pozwolenie na budowę.
11. Zał. nr 8 - Decyzja RDOŚ.
Idziemy dalej, Projekt Budowlany datowany jest na IX i X 2015r.
Projekt Wykonawczy datowany jest na X 2015r.
A tutaj perełka, PFU na podstawie którego powinien być opracowany projekt umieszczony w BIP-ie datowany jest na XI 2016r.
Na mój chłopski rozum coś mi tutaj nie pasuje. Zastrzegam jednak, że nie posiadam pełnej wiedzy i moje przemyślenia mogą mijać się z prawdą.
1. Dlaczego Zamawiający ogłasza przetarg w trybie zaprojektuj i wybuduj posiadając komplet dokumentacji do realizacji inwestycji z prawomocnym Pozwoleniem na budowę z dnia 5.09.2016r?
2. Dlaczego jako mieszkaniec Tarnowa mam zapłacić w obecnym przetargu ponownie za dokumentację która posiada pozwolenie na budowę?
3. Czy dokumentacja umieszczona w zamówieniu jest makulaturą skoro oferenci mają opracować projekty? Jeżeli jest makulaturą to dlaczego została powieszona w zamówieniu?
4. Ile kosztowała ta dokumentacja?
5. Czy oferentom zostanie potrącona kwota za istn. dokumentację? (wiem, głupie pytanie).
6. Inwestorem wg dokumentacji jest UM Tarnowa, przetarg ogłasza TOSiR. Hmm
7. .......