Zimowym i letnim utrzymaniem dróg krajowych w naszym rejonie już nie będzie przez najbliższe trzy lata zajmował się POLDIM Tarnów i Jego Podwykonawcy. Czy to dobrze czy źle?
,,W dniu 1.06.2011 r. jako najkorzystniejszą wybrano ofertę nr 4 złożoną przez Konsorcjum:
POL-DRÓG Oleśnica S.A. Cieśle 44, 56-400 Oleśnica
POL-DRÓG Piła Sp. z o.o. ul. Wawelska 106, 64-920 Piła
Zakład Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego ZABERD S.A. ul. Bystrzycka 24, 54-215 Wrocław,
za cenę ofertową 74.795.546,26 zł (słownie: siedemdziesiąt cztery miliony siedemset dziewięćdziesiąt pięć tysięcy pięćset czterdzieści sześć złotych 26/100) w tym należny podatek VAT.
Uzasadnienie
W wyniku uwzględnienia odwołania wykonawcy POLDIM S.A., wniesionego wobec wyboru najkorzystniejszej oferty oraz w związku z umorzeniem przez KIO postępowania odwoławczego, Zamawiający, realizując żądania Odwołującego, unieważnił czynności badania i oceny ofert oraz wyboru oferty konsorcjum firm POL-DRÓG Oleśnica S.A. POL-DRÓG Piła Sp. z o.o, ZABERD, oraz dokonał ponownego badania i oceny ofert i wyboru najkorzystniejszej oferty.
Zamawiający ponownie uznał za najkorzystniejszą ofertę nr 4, złożoną przez konsorcjum POL-DRÓG Oleśnica S.A. POL-DRÓG Piła Sp. z o.o, ZABERD, ponieważ oferta ta odpowiada wszystkim wymaganiom określonym w ustawie oraz SIWZ i została oceniona, jako najkorzystniejsza w oparciu o podane w Ogłoszeniu o zamówieniu i SIWZ kryterium wyboru.
W trakcie powtórnego badania ofert, Zamawiający wziął pod uwagę nowe okoliczności wynikające z orzeczenia KIO/751 z dnia 28.04.2011 r., w równolegle prowadzonej sprawie, dotyczącej odwołania wniesionego przez Konsorcjum: Podhalańskie Drogi Sp. z o.o. i POLDIM S.A. wobec zaniechania wykluczenia konsorcjum: ZABERD, POL-DRÓG Oleśnica S.A. i POL-DRÓG Piła Sp. z o.o., które również złożyło ofertę dla części IV tego samego postępowania przetargowego, obejmującej kompleksowe (letnie i zimowe) utrzymanie dróg krajowych administrowanych przez Rejon Kraków.
Poldim przegrywa odwołania w PZP
Już raz POLDIM wraz z firmami, z którymi stawał do przetargu, odwoływał się w sprawie budowy odcinka B autostrady Brzesko - Wierzchosławice uznając, że cena wystawiona przez NDI/Granit jest zaniżona, o czym mówiła Rzecznik krakowskiej GDDKA.
Okazało się, że tam też przegrali swoje odwołanie w sądzie i co?
Ano to, że na dzień dzisiejszy firmy, które miały budować ten odcinek chciały renegocjacji kontraktu co do ceny w efekcie czego zostały usunięte z placu budowy i odcinek ten pewnie będzie oddany w 2015 roku jak dobrze pójdzie.
Tak że nie ferował bym w tym przypadku wyroków za wcześnie, bo przyszłość może znowu pokazać, że to POLDIM miał rację.
A i żeby nie było, uprzedzam że nie jestem pracownikiem POLDIMU, ani w żaden sposób związany z tą firmą.
Po prostu jak widzę te zamieszania z firmami budującymi czy też obsługującymi polskie autostrady i drogi, to jestem bardzo ostrożny w ocenach.
Okazało się, że tam też przegrali swoje odwołanie w sądzie i co?
Ano to, że na dzień dzisiejszy firmy, które miały budować ten odcinek chciały renegocjacji kontraktu co do ceny w efekcie czego zostały usunięte z placu budowy i odcinek ten pewnie będzie oddany w 2015 roku jak dobrze pójdzie.
Tak że nie ferował bym w tym przypadku wyroków za wcześnie, bo przyszłość może znowu pokazać, że to POLDIM miał rację.
A i żeby nie było, uprzedzam że nie jestem pracownikiem POLDIMU, ani w żaden sposób związany z tą firmą.
Po prostu jak widzę te zamieszania z firmami budującymi czy też obsługującymi polskie autostrady i drogi, to jestem bardzo ostrożny w ocenach.
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.
Zasygnalizowałem fakt jak trudno podzielić się POLDIMOWI z porażkami na rynku lokalnym pomimo, że wszystko dzieje się zgodnie z ustawą.To że jest ona zła to nie kwestionuję.hurricane pisze:No i co z tego, raz się wygrywa raz się przegrywa - temat się nadaje do zamknięcia.
Celem mojego postu było uzmysłowienie jak będzie wyglądała droga w zimie jeżeli utrzymaniem przejezdności będą zajmowały się firmy z dolnośląskiego.Chyba ,że znowu będzie to tylko zarządzanie za odpowiednie pieniądze a robotę dalej będą wykonywały małopolskie robole!!! pzdr.
A ja ma to gdzieś - NIE OBCHODZI mnie kto odśnierza - ważne by było zrobione. Już wiele razy było tak, że lokalna firma "olewała" sprawę bo była pewna, że zawsze będzie mieć zlecenia. A jak pojawiła się konkurencja to wielkie zdziwienie - KONKURENCJA wymusza lepszą jakość usług i niższe ceny.
Zauważcie, że tam gdzie NIE ma konkurencji mamy syf i malarię - a tam gdzie jest mamy wysoką jakość usług.
Ot TELEFONY - pamiętacie ile się czekało na telefon jak TePsa była monopolistą? A ile czeka się dziś?
Zauważcie, że tam gdzie NIE ma konkurencji mamy syf i malarię - a tam gdzie jest mamy wysoką jakość usług.
Ot TELEFONY - pamiętacie ile się czekało na telefon jak TePsa była monopolistą? A ile czeka się dziś?
9000 ml A Rh-