Światła uliczne z "odliczaniem" zegarowym
-
Autor tematu - Rhetor
Świat³a uliczne z "odliczaniem" zegarowym
Temat kiedyś wałkowaliśmy na forum, były pomysły na skorzystanie z usług studentów kierunków politychnicznych WSZ, i sprawa ucichła.
Tymczasem: Dziennik Polski 15 grudnia 2010 r.
"Zegary na światłach?
Czy nasze miasto czeka rewolucja na skrzyżowaniach? - podejmuje temat dziennikarz Dziennika Tarnowskiego. W kilku miastach w Polsce testowane są zegary na skrzyżowaniach, które odmierzają czas do zapalenia się czerwonego lub zielonego światła. W Tarnowie, takie urządzenia mają znikome szanse na realizację. Jak wyjaśnia Zdzisław Musiał, dyrektor Tarnowskiego Zarządu Dróg Miejskich, większość świateł drogowych funkcjonujących w mieście funkcjonują acyklicznie. Oznacza to, że światła takie reagują na stopień natężenia ruchu drogowego, na bieżąco dostosowując do niego długość wyświetlania sygnału świetlnego. W przypadku takich sygnalizacji, zegary mogłyby pokazywać inny od rzeczywistego czas do zmiany świateł i dezorientować kierowców. "
Czy skrzyżowanie przy Świcie też jest acykliczne? Bo idealnie się nadaje do tego...
Nikt nie mówi o wprowadzaniu tego typu stoperów na WSZYSTKICH miejskich skrzyżowaniach, więc jeśli istnieje choćby 2 skrzyżowania, które nie są acykliczne, a stoi się na nich długo, to i tak warto to zastosować!
Tymczasem: Dziennik Polski 15 grudnia 2010 r.
"Zegary na światłach?
Czy nasze miasto czeka rewolucja na skrzyżowaniach? - podejmuje temat dziennikarz Dziennika Tarnowskiego. W kilku miastach w Polsce testowane są zegary na skrzyżowaniach, które odmierzają czas do zapalenia się czerwonego lub zielonego światła. W Tarnowie, takie urządzenia mają znikome szanse na realizację. Jak wyjaśnia Zdzisław Musiał, dyrektor Tarnowskiego Zarządu Dróg Miejskich, większość świateł drogowych funkcjonujących w mieście funkcjonują acyklicznie. Oznacza to, że światła takie reagują na stopień natężenia ruchu drogowego, na bieżąco dostosowując do niego długość wyświetlania sygnału świetlnego. W przypadku takich sygnalizacji, zegary mogłyby pokazywać inny od rzeczywistego czas do zmiany świateł i dezorientować kierowców. "
Czy skrzyżowanie przy Świcie też jest acykliczne? Bo idealnie się nadaje do tego...
Nikt nie mówi o wprowadzaniu tego typu stoperów na WSZYSTKICH miejskich skrzyżowaniach, więc jeśli istnieje choćby 2 skrzyżowania, które nie są acykliczne, a stoi się na nich długo, to i tak warto to zastosować!
W zeszłym roku byłem w Bułgarii i tam chyba na wszystkich skrzyżowaniach takie "liczniki" są zamontowane. Sprawdza się to znakomicie bo w momencie, gdy zegar pokazuje 1-2 sekundy do zielonego większość samochodów zaczyna ruszać. A odstęp pomiędzy zielonym dla różnych kierunków wydaje się nieco większy niż u nas bo nie ma sytuacji, że ktoś rusza, gdy na skrzyżowaniu jest jeszcze auto jadąc z innego kierunku.
Jeszcze jedna sprawa, nie ma takich sytuacji, gdy ktoś z pewnej odległości widzi zielone i przyspiesza żeby zdążyć. Widząc taki licznik można przewidzieć czy mamy szansę przejechać przed zmianą na czerwone.
Jeszcze jedna sprawa, nie ma takich sytuacji, gdy ktoś z pewnej odległości widzi zielone i przyspiesza żeby zdążyć. Widząc taki licznik można przewidzieć czy mamy szansę przejechać przed zmianą na czerwone.
Skrzyżowanie pod Świtem jest na stałoczasówce, więc tu się da.
Oprócz tego skrzyżowania na stałoczasówkach są w Tarnowie światła ztcw:
Krakowska/Pułaskiego/Dworcowa
Pułaskiego/Mościckiego
Pułaskiego/Szujskiego
Szujskiego/Szkotnik
Solidarności/Szujskiego/Klikowska/Chopina/Krasińskiego
Błonie/Nowodąbrowska/Spokojna
i chyba choć tu nie jestem pewien Klikowska/Elektryczna/Wyszyńskiego
Reszta to sygnalizacje akomodacyjne acykliczne z detekcją bądź indukcyjną (ta gorsza) bądź wizyjną, w przypadku awarii detekcji automatycznie przełączają się na tryb stałoczasowy (cykliczny).
Oprócz tego skrzyżowania na stałoczasówkach są w Tarnowie światła ztcw:
Pułaskiego/Mościckiego
Pułaskiego/Szujskiego
Szujskiego/Szkotnik
i chyba choć tu nie jestem pewien Klikowska/Elektryczna/Wyszyńskiego
Reszta to sygnalizacje akomodacyjne acykliczne z detekcją bądź indukcyjną (ta gorsza) bądź wizyjną, w przypadku awarii detekcji automatycznie przełączają się na tryb stałoczasowy (cykliczny).
-
Autor tematu - Rhetor
No to z tych u góry podanych jak w pysk nadają się skrzyżowania:
Skrzyżowanie pod Świtem
Szujskiego/Szkotnik
Klikowska/Elektryczna/Wyszyńskiego
Bo na nich się najdłużej stoi....
Dziwne, że Pan Musiał odpowiadając na pytanie dziennikarza nie zauważył tych skrzyżowań, a odniósł się do mitycznej "acyklicznej większości"...
Kubo, please, please Wiesz co...
Skrzyżowanie pod Świtem
Szujskiego/Szkotnik
Klikowska/Elektryczna/Wyszyńskiego
Bo na nich się najdłużej stoi....
Dziwne, że Pan Musiał odpowiadając na pytanie dziennikarza nie zauważył tych skrzyżowań, a odniósł się do mitycznej "acyklicznej większości"...
Kubo, please, please Wiesz co...
Mi zdarza się widzieć przed zmianą na zielone, a także przed zmianą na czerwone dodatkowe światło zółte/pomarańczowe. Kiedy widzę taki kolor to znak dla mnie, że powinienem sie zatrzymać, a nie jechać dalej, bo za chwilę będzie już czerwone. Z kolei kiedy stoję na skrzyżowaniu to światło zółte sygnalizuje mi, że czas ruszać. Dodatkowy zegarek nie jest mi potrzebny.
We Lwowie prawie na każdym skrzyżowaniu też są liczniki dla pojazdów i dla pieszych.
Nie jestem pewien czy p. Musiał dobrze zrozumiał ideę takich liczników, bo wg mnie czy światła są cykliczne czy acykliczne nie ma znaczenia - licznik pokazuje czas do zmiany koloru sygnalizacji i raz będzie to np 10 sekund a raz 30 sekund.
Nie jestem pewien czy p. Musiał dobrze zrozumiał ideę takich liczników, bo wg mnie czy światła są cykliczne czy acykliczne nie ma znaczenia - licznik pokazuje czas do zmiany koloru sygnalizacji i raz będzie to np 10 sekund a raz 30 sekund.
A widujesz czasem tylko zielone lub tylko czerwone i zastanawiasz się się ile do końca tego światła pozostało???pb pisze:Mi zdarza się widzieć przed zmianą na zielone, a także przed zmianą na czerwone dodatkowe światło zółte/pomarańczowe.
Ostatnio zmieniony 17-12-2010, 11:22 przez BIGer, łącznie zmieniany 1 raz.
BIGer
"Wyzwolona energia atomu zmieniła wszystko z wyjątkiem naszego sposobu myślenia."
— Albert Einstein
"Wyzwolona energia atomu zmieniła wszystko z wyjątkiem naszego sposobu myślenia."
— Albert Einstein
-
- Rhetor
Jak ktoś już napisał wcześniej - w Rzeszowie takie można spotkać - bardzo fajna sprawa.
pb, tak, ale czasem warto wiedzieć, czy można jechać czy można zrzucić na luz bo za chwilę i tak będzie czerwone.
BIGer, kwestia sterowania, ot co, chyba jednak nie zrozumiał.
pb, tak, ale czasem warto wiedzieć, czy można jechać czy można zrzucić na luz bo za chwilę i tak będzie czerwone.
BIGer, kwestia sterowania, ot co, chyba jednak nie zrozumiał.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
BIGer, to nie takie proste, bo w przypadku akomodacji system działa dynamicznie np. podjeżdża samochód detektor daje zgłoszenie do systemu a ten przełącza światło. Jak jest to dobrze zaprogramowane przy stosunkowo niewielkim ruchu to trwa to maksymalnie 2 sekundy i tak jest np. na nowych światłach pod sądem czy na Mostowa/Gumniska
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl
-
- Rhetor
Takie sytuacje zdarzają się tylko w nocy, wtedy można liczniki wyłączyć.hurricane pisze:BIGer, to nie takie proste, bo w przypadku akomodacji system działa dynamicznie np. podjeżdża samochód detektor daje zgłoszenie do systemu a ten przełącza światło. Jak jest to dobrze zaprogramowane przy stosunkowo niewielkim ruchu to trwa to maksymalnie 2 sekundy i tak jest np. na nowych światłach pod sądem czy na Mostowa/Gumniska
Wysłane z mojej budki telefonicznej
Więc jeżeli sygnalizacja działa w trybie acyklicznym na wyświetlaczu powinny pokazywać się np. zera lu kreski - byłoby wiadomo że system zaraz zmieni światło lub nie działa.hurricane pisze:BIGer, to nie takie proste, bo w przypadku akomodacji system działa dynamicznie np. podjeżdża samochód detektor daje zgłoszenie do systemu a ten przełącza światło. Jak jest to dobrze zaprogramowane przy stosunkowo niewielkim ruchu to trwa to maksymalnie 2 sekundy i tak jest np. na nowych światłach pod sądem czy na Mostowa/Gumniska
P.S. Szybka wymiana postów
BIGer
— Albert Einstein
— Albert Einstein
-
- Rhetor
- Kontakt:
Też byłem w Bułgarii i jak sięgniemy wstecz to już taki wniosek dwukrotnie i dwukrotnie bezskutecznie składałem do Prezydenta. Nie widzą potrzeby!Marcin Zaród pisze:Kubo, please, please Wiesz co...
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
Nie wiem z jakimi kosztami się taka inwestycja wiąże w przypadku jednego skrzyżowania, ale przecież na jednym z ww. skrzyżowań można byłoby takie coś uruchomić, poprzedzając to np. kilkutygodniową analizą przepustowości, jak również po zainstalowaniu takich liczników przeprowadzić ponowne pomiary przepustowości i ich wyniki porównać. Nie wiem czy takie pomiary przepustowości były przeprowadzane przed montażem takich liczników w innych miastach - przypuszczam, że tak - zatem mają informacje na temat poprawy jakie te zmiany przyniosły.
Specjalistów którzy na ul. Słowackiego w kierunku wschodnim walneli 30 znaków. Z czego wszystkie zakazy zatrzymywania i postoju są nie potrzebne. W sensie takim że jest w tym miejscu linia podwójna ciągła. A chyba jest przepis ze jak jest taka linia to parkowac i zatrzymywac sie nie wolno.
Różnica pomiędzy małym a dużym miastem polega na tym, że w dużym mieście można więcej zobaczyć, a w małym więcej usłyszeć. - Jean Cocteau