Nie mniejsza sitwa to wszelkiej maści "konserwatorzy zabytków" i "plastycy". Czy nie jest mega-hiper-wałem ta kamienica, której zburzenia nie dość godny był przepięknie odnowiony dworzec bo była "zabytkowa" a jednocześnie nie jest zbyt "zabytkowa" żeby wieszać na niej wszelkiej maści syf-szmaty ?wejss pisze:Sitwa tarnowskich "byznesmenów i urzędników" funkcjonuje doskonale i ma się w najlepsze. Czują się tak pewni siebie, że nawet takie wały jak ten przejdą bez konsekwencji. Trzeba pomyśleć i przeanalizować co jeszcze Rysiu sprzedał i komu. Co jeszcze może się spalić?
Centrum Handlowe "Młyn Szancera"
Re: Centrum Handlowe "Młyn Szancera"
Link do wydania kroniki http://krakow.tvp.pl/19546252/5-iv-2015-godz-1830
Od min. 6:10.
Od min. 6:10.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
90 arów w centrum miasta. Jakiś obiekt handlowy, czy parę bloków?
hmmm z tego co słyszałem w filmie "strażacy", to w godzinach nocnych czas na zbiórkę od pojawienia się alarmu w jednostce PSP do wyjechania na akcje wynosi 10 min czyli teoretycznie jeśli ktoś zgłosił pożar koło 02:00 to powinni być tak ok 2:20, a ja mam pytanie bo wiem że ktoś ze straży tutaj jest moje pytanie brzmi czy w przypadku takich dużych pożarów pojazdy które jadą uzupełniać wodę muszą jechać do ściśle ustalonych hydrantów czy powinni do najbliższego miejsca pożaru?, jeśli do najbliższego to w takim razie czy najbliższy hydrant jest na rondzie regana przy Jana Pawła II bo wczoraj do 6 rano dość często uzupełniały wozy wodę w tym miejscu właśnie
Najbliższy hydrant jest na ul. Siennej zaraz obok. Z tam tad była brana woda. Dzisiaj nawet jak jechałem po 17 to jeszcze coś straż robiła koło tego hydrantu.
Szerokiej Drogi,
Artur
Szerokiej Drogi,
Artur
Pozdrawiam
Artur
Artur
najwidoczniej nie tylko z siennej brali wody bo raz cysterna duża była na rondzie Regana po wodę i 4 5x inne wozy bojowe, ok rozumiem że hydrant na siennej był zajęty cały czas i stamtąd brali wodę tylko zastanawia mnie czy bliżej niż na Jana Pawła II nie ma innego hydrantu
Kiedyś teoretyzowałem coś przy parkingu na Mostowej. Sprawdziłem właśnie na mapie i widzę, że po południowej stronie Wątoku w rejonie Jagiellońskiej, Łanowej i Nadbrzeżnej Górnej jest hydrant (zaraz po przekroczeniu Wątoku).
Z praktyki wiem, że hydranty rozmieszczone są co kilkaset metrów.
Z praktyki wiem, że hydranty rozmieszczone są co kilkaset metrów.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Może właściciel miał inną wizję niż hotel. Chciał obniżyć koszta wyburzenia a nawet zarobić (wariant z ubezpieczeniem).
Wersja pesymistyczna- zabytek klasy 0 <zero> - Owintar II.
Leon pisze:Może właściciel miał inną wizję niż hotel. Chciał obniżyć koszta wyburzenia a nawet zarobić (wariant z ubezpieczeniem).
Jak na razie przeważają głosy, że to konserwator miał inną wizję. Nie wiem jak było ale nie byłby to pierwszy przypadek budynku zarżniętego przez upór i nierealne oczekiwania konserwatora.
Roberto pisze:Nie mniejsza sitwa to wszelkiej maści "konserwatorzy zabytków" i "plastycy". Czy nie jest mega-hiper-wałem ta kamienica, której zburzenia nie dość godny był przepięknie odnowiony dworzec bo była "zabytkowa" a jednocześnie nie jest zbyt "zabytkowa" żeby wieszać na niej wszelkiej maści syf-szmaty ?wejss pisze:Sitwa tarnowskich "byznesmenów i urzędników" funkcjonuje doskonale i ma się w najlepsze. Czują się tak pewni siebie, że nawet takie wały jak ten przejdą bez konsekwencji. Trzeba pomyśleć i przeanalizować co jeszcze Rysiu sprzedał i komu. Co jeszcze może się spalić?
No właśnie. Ja się zastanawiam, czy ich działania wynikają z przepisów, ciasnego umysłu czy też również realizują czyjeś interesy.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
lokalne media napiszą może to było podpalenie, ale na pewno niechcący
"Nie wystarczy mówić do rzeczy, trzeba mówić do ludzi"
To jest tak. Opinia mediów, opinia mieszkańców a opinia właściciela to trzy różne sprzeczne opinie.
Media gonią za sensacją, mieszkańcy wiedzą bądź domyślają się prawdy a właściciel jest poszkodowany bo to było jego.
Jak to mówią "nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze".
Media gonią za sensacją, mieszkańcy wiedzą bądź domyślają się prawdy a właściciel jest poszkodowany bo to było jego.
Jak to mówią "nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze".
Pozdrawiam
Artur
Artur
Sprawę trzeba było rozwiązać, ale nie wiedziano jak się za to zabrać. Z jednej strony niby zabytek, ochrona konserwatora a z drugiej duża inwestycja aby coś mogło powstać.
Teraz już jest wszystko jasne.
Pożar przegapiono, może na wyburzenie (wysadzenie ?) załapie się jakiś filmowiec.
Teraz już jest wszystko jasne.
Pożar przegapiono, może na wyburzenie (wysadzenie ?) załapie się jakiś filmowiec.
Witam,
Nie ma takiej możliwości, że pierwsi strażacy dotarli tam dopiero o 2:25 bo byłem tam ok 2:15, a zdjęcia zrobiłem o 2:18. I było tam już co najmniej kilka jednostek. Sami strażacy podają dziennikarzom, że zgłoszenie dostali o 2, a na miejscu byli 7 minut później. Tyle faktów.
Konserwator, na którego tutaj tak narzekacie i który miał coś komuś utrudniać, po pierwsze przypomina, że inwestor w momencie kupna terenu wiedział co może na nim wybudować, a co nie i co może zrobić z budynkami. Po drugie, według słów Pana Cetery, właściciel nie zaniechał planów przebudowy młyna pod centrum hotelowo - gastronomiczne (dwa lata temu zrobił inwentaryzacje architektoniczną, rok temu wystąpił o warunki zabudowy i czekał na nową perspektywę Unijną) i miał na to zgodę konserwatora.
Szczegóły w rozmowie dołączonej tutaj: http://www.radiokrakow.pl/wiadomosci/ta ... m-tarnowa/
Oczywiście pożar wygląda na ewidentne podpalenie i to zaplanowane. Ale nawet gdyby nadzór nakazał wyburzenie młyna (budynek po lewej - najbardziej zniszczony)
to przecież właściciel i tak nie będzie mógł tam postawić np. bloku. Bo jak w lutym 2010 pisała Dorota1975:
"młyn nie jest zabytkiem - nie został wpisany na listę zabytków indywidualnych, chociaż takie starania podejmowano. Ale... obiekt leży w tzw. zabytkowym układzie urbanistycznym miasta i dlatego podlega ochronie konserwatorskiej, wszystkie prace muszą być konsultowane z konserwatorem zabytków".
Dlatego oczywiście po ewentualnym wyburzeniu inwestorowi będzie łatwiej (taniej) wybudować tam np. hotel od zera, niż przerabiać istniejące, stare budynki. Więc można powiedzieć, że pożar i jego konsekwencje były mu na rękę. Chyba, że nadzór stwierdzi, że budynek da się uratować, co się będzie wiązało z jeszcze większymi kosztami. A poza tym, podkreślę to jeszcze raz: wyburzenie nie oznacza, końca wymogów nazywanych przez niektórych "problemami".
Pozdrawiam
Bartek
Nie ma takiej możliwości, że pierwsi strażacy dotarli tam dopiero o 2:25 bo byłem tam ok 2:15, a zdjęcia zrobiłem o 2:18. I było tam już co najmniej kilka jednostek. Sami strażacy podają dziennikarzom, że zgłoszenie dostali o 2, a na miejscu byli 7 minut później. Tyle faktów.
Konserwator, na którego tutaj tak narzekacie i który miał coś komuś utrudniać, po pierwsze przypomina, że inwestor w momencie kupna terenu wiedział co może na nim wybudować, a co nie i co może zrobić z budynkami. Po drugie, według słów Pana Cetery, właściciel nie zaniechał planów przebudowy młyna pod centrum hotelowo - gastronomiczne (dwa lata temu zrobił inwentaryzacje architektoniczną, rok temu wystąpił o warunki zabudowy i czekał na nową perspektywę Unijną) i miał na to zgodę konserwatora.
Szczegóły w rozmowie dołączonej tutaj: http://www.radiokrakow.pl/wiadomosci/ta ... m-tarnowa/
Oczywiście pożar wygląda na ewidentne podpalenie i to zaplanowane. Ale nawet gdyby nadzór nakazał wyburzenie młyna (budynek po lewej - najbardziej zniszczony)
to przecież właściciel i tak nie będzie mógł tam postawić np. bloku. Bo jak w lutym 2010 pisała Dorota1975:
"młyn nie jest zabytkiem - nie został wpisany na listę zabytków indywidualnych, chociaż takie starania podejmowano. Ale... obiekt leży w tzw. zabytkowym układzie urbanistycznym miasta i dlatego podlega ochronie konserwatorskiej, wszystkie prace muszą być konsultowane z konserwatorem zabytków".
Dlatego oczywiście po ewentualnym wyburzeniu inwestorowi będzie łatwiej (taniej) wybudować tam np. hotel od zera, niż przerabiać istniejące, stare budynki. Więc można powiedzieć, że pożar i jego konsekwencje były mu na rękę. Chyba, że nadzór stwierdzi, że budynek da się uratować, co się będzie wiązało z jeszcze większymi kosztami. A poza tym, podkreślę to jeszcze raz: wyburzenie nie oznacza, końca wymogów nazywanych przez niektórych "problemami".
Pozdrawiam
Bartek
-
- Rhetor
Mój Tarnów.Mazi pisze:
Nie ma takiej możliwości, że pierwsi strażacy dotarli tam dopiero o 2:25 bo byłem tam ok 2:15, a zdjęcia zrobiłem o 2:18.
Z tego filmiku wynika, że bez znaczenia jest czy to było o 2:15 czy 2:25.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-foZbRVeTRo[/youtube]
Bez znaczenia? Przez dwie strony toczy się dyskusja ile to strażacy moga jechać z Klikowskiej albo z Jana Pawła. Więc przepraszam, ale dla niektórych to ma znaczenie bardzo duże. Przynajmniej w komentowaniu...