Remonty ulic w Tarnowie

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

No to pięknie :) Dzisiaj jak sobie zasuwałem do domu, to cieszyłem się, że piechotą idę, pomimo deszczu.

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

To był protest kierowców przeciwko rowerzystom! ; )

MTar
Proedroj

Post autor: MTar »

LordRuthwen pisze:No to skrzyżowanie koło sądu działa, korki jak były tak dalej są.
A może by tak zmienić też oznakowanie?
Skoro to już wygląda jak wygląda to moja propozycja jest taka:.......
ale tak ma się stać na TFI ta sprawa wyszła tak przy okazji innej inicjatywy Maksyma oto pismo z TZDM http://www.pekosz.pl/index.php?id=b7dbd ... 8&art=view
jest to wniosek obecnie nr 8 dotyczący świateł na Narutowicza

toomas
Archont

Post autor: toomas »

Ja w sumie miałbym jeszcze jeden pomysł. Wydaje się, że dałoby rade wcisnąć na Narutowicza 1 pas. Byłby to pas ze zmiennym kierunkiem - w zależności od kierunku największego ruchu. Wiadomo przecież, że raz korki są z jednej a raz z drugiej. Wtedy to pas byłby przełączany na odpowiedni kierunek.

Lechu
Archont

Post autor: Lechu »

Człowieku, na taką inwestycję nie ma szans, w Tarnowie jak się "remontuje" drogi to się zmienia krawężniki asfalt i tyle, a tu trzeba by było rozkopać to wszystko solidnie, powycinać drzewa itp. Z resztą na taki pas nie ma szans, w niektórych miejscach bardzo przydałyby się lewoskręty. Co do jednokierunkowej Tuchowskiej, to ja bym był za żeby w parze z tym zrobić jednokierunkową Dąbrowskiego od Sądu do Ziaji, a pod sądem rondo, no ale... ;)

MTar
Proedroj

Post autor: MTar »

LordRuthwen pisze: Tuchowska na odcinku od Ziaji do Konarskiego jeden kierunek w kierunku Ziaji.
Lechu pisze:Co do jednokierunkowej Tuchowskiej, to ja bym był za żeby w parze z tym zrobić jednokierunkową Dąbrowskiego od Sądu do Ziaji
Tak a ruch z Tuchowskiej wyparuje. Dobre. Nie ma co

Lechu
Archont

Post autor: Lechu »

No przy jednokierunkowej Tuchowskiej w kierunki Ziaji, to wiadomo, że masakra się zrobi pod sądem i suma sumarum wyjdzie na to samo. Ja się może źle wyraziłem bo chodziło mi o to, że jak już robić jednokierunkową Tuchowską to i jednokierunkowy odcinek o którym pisałem. Przy obecnych drogach nie da się zlikwidować korku na Tuchowskiej, do tego jest potrzebna naprawdę duża inwestycja, droga na rampie, maksymalne poszerzanie Narutowicza i Konarskiego, czy coś w tym stylu, a na to się nie zanosi, jedyne co by mogło usprawnić wjazd z Tuchowskiej na Narutowicza/Konarskiego, to rondko, ale jego nie ma gdzie wcisnąć, a korki też by zostały.

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Żaden z Waszych pomysłów nie ma szans na realizację - powód jest prosty : Chcecie ruch, który wymaga 4 pasów upchnąć na dwóch pasach.

Rozwiązaniem jest dodatkowa droga wzdłuż rampy kolejowej - teoretycznie wczasie przebudowy linii kolejowark Kraków - Rzeszów do standardu 120 km/h - ma zostać wybudowany wiadukt na al. Tarnowskich - oraz ma zostać przebudowana Tuchowska.
Problem jest taki, że pierwotne plany zakładały budowę wiaduktu w 2012 roku - ale obawiam się, że nic z tego nie wyjdzie - znając operatywność i gospodarność PKP.

Obecnie ciąg Konarskiego/Narutowicza jest za wąski by tam coś wymyślić - trzeba by wyburzyć sporo kamienic a na to nie ma pieniędzy.

Inna opcja też rozważana - to zbudowanie wiaduktu i wpuszczenie Tuchowskien na "rampę kolejową" - następnie wprowadzenie jej na skrzyżowanie Narutowicza/Krakowska - gdzie miało być duże rondo. Ta opcja jest do zrealizowania - ale też nie obejdzie się bez budowy mostu na Wątoku i kopania wiaduktu - najgorsze jest to, że nie ma jak zatrzymać ruchu na szkalu kolejowym bo to jeden z najważniejszych i ruchliwych torów w Polsce.
Miasto nie ma pieniądzy by samemy wybudować wiadukty - zresztą część terenu należy do PKP i stąd musi być to łączona inwestycja.

Generalnie jak się nie obrócisz dupa* z tyłu :mrgreen: :mrgreen:

* Celowy wulgaryzm.
9000 ml A Rh-

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

Ravir - nie 120 tylko 160 km/h...

PKP PLK mają nóż na gardle, muszą zakończyć tę modernizację do końca 2015 roku, inaczej stracą dofinansowanie z POIiŚ z perspektywy budżetowej 2007-13, z której środki można rozliczać tylko do końca 2015 roku...

Stąd takie przyspieszenie przy modernizacji ww. linii.

Zrobienie Tuchowskiej jednokierunkowej i wsadzenie całego ruchu od Tuchowa przez skrzyżowanie pod sądem totalnie zatka to skrzyżowanie i Dąbrowskiego tak jak teraz stoi Tuchowska, trzeba być bardzo ograniczonym, żeby nie zauważyć, że likwidując jedną z dwóch dróg wjazdowych od południa, traci się de facto circa 50% przepustowości w zależności od ustawień swiateł pod sądem, dasz priorytet Dąbrowskiego, to na Gumniskiej i Konarskiego będziesz miał korki giganty z obu stron...

Mam nadzieję, że nasze 'orły' z TZDMu wycofają się z tego.

Drogę wzdłuż rampy na razie trzeba włożyć między bajki skoro chcą ją wsadzić w offset dla inwestycji na terenach Owintaru, bo ta jak wiadomo nie ruszy się szybko znając układy własnościowe na tym terenie.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

hurricane pisze:Drogę wzdłuż rampy na razie trzeba włożyć między bajki skoro chcą ją wsadzić w offset dla inwestycji na terenach Owintaru, bo ta jak wiadomo nie ruszy się szybko znając układy własnościowe na tym terenie.
Chyba najlepiej byłoby zrobić wywłaszczenie ;) - potem scalenie gruntów i przetarg, ale ze zrobionym miejscowym planem zagospodarowania i wyznaczonymi ulicami do offsetu. Ale to nie u nas...
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Hurricane - 160 km/h miało być do RZeszowa a dalej tylko 120 km/h :mrgreen:

Ostatecznie przyjęto wariant 120 km/h na calej trasie - okazalo się, że 160 km/h byla by osiągana tylko na niektórych odcinkach i zysk był by znikomy - na przyklad różnica 120 - 160 na odcinku Rzeszów - Medyka wynosi 15 minut a koszty były by dużo większe.

Niech będzie 120 km/h - ale REALNE - a nie jak na odcinku Katowice - Kraków gdzie nagminnie "sramy" się 30 km/h :evil: :evil: :evil:

Polecam lekturę wątku na formu : SKYSCRAPER

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=912932

Pojedziemy 120, a może 160 km/h
Prawdopodobnie remonty ograniczą się do prac na linii E-30 do rewitalizacji linii i przystosowanie jej na całej długości do szybkości podróżnej 120 km/h. Taki remont trasy szacowano w ub. r. na ponad 1 mld zł. Przedstawiciele kolei przekonywali, że rezygnacja z programu modernizacji, który pozwalałby pociągom osiągać na odcinkach szybkość 160 km na godzinę, dla podróżnych oznaczałaby skrócenie czasu przejazdu np. z Rzeszowa do granicy państwa tylko o 15 min. w stosunku do proponowanego wariantu rewitalizacji.

Ponadto maksymalna szybkość 160 km/h byłaby i tak – ze względu na wyprofilowania trasy, ograniczenia w pobliżu dworców kolejowych – osiągalna tylko na niektórych odcinkach E-30.
9000 ml A Rh-

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

Na SSC różne rzeczy piszą, niekoniecznie prawdziwe, dowodem na 160 km/h są parametry opisane w SIWZ przetargu, poza tym modernizacja do 120 km/h to wyrzucanie pieniędzy w błoto... Bo to jest de facto rewitalizacja... Wystarczy wymienić szyny, podkłady, rozjazdy tylko w torach głównych, część podsypki i podbić tor (koszty kilkukrotnie mniejsze niż modernizacja i nie trzeba przeprofilować trasy).

Owszem odstąpiono od modernizacji E30 na wschód od Rzeszowa, tam będzie rzeczone przywrócenie parametrów eksploatacyjnych linii czyli rewitalizacja do 120 km/h i bardzo dobrze, tam to wystarczy.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

O modernizaji linii jest osobny temat - tutaj prosiłbym jednak o remontach ULIC a nie torów :)

faleQ
Archont
Kontakt:

Post autor: faleQ »

Widzę, że nikt nie pisze o przeżyciach z dziś uruchomionego objazdu ;) Z tego co sam zobaczyłem, to nasuwa mi się jeden wniosek - parodia. Ja nie wiem jak można zrobić objazd przez Bema i nie usunąć z okolic burku parkujących samochodów. Czemu na Narutowicza - Konarskiego nie stoi SM (lub Policja) i nie wlepia mandatów kierowcom olewającym znaki i jadącym w najlepsze pod prąd z Wodnej w Dąbrowskiego i do Tuchowskiej, bo po co oni będą w korkach stać razem z innymi. Czemu na Krakowskiej przy dworcu nie ma wielkiego znaku informującego o utrudnieniach i kierującego przez Pułaskiego w północną część miasta. Ten który wisi na wysokości kościoła Misjonarzy jest mało widoczny z dalszej odległości, a gdy już jest widoczny, to jest za późno. I kierowcy przed światłami kombinują jak mogą, aby przejechać na pasy w lewo i na wprost. A robotników żadnych tam nie widziałem po 12.

ClNEK
Archont

Post autor: ClNEK »

Ja nic nie pisałem bo znaki informujące o objeździe są tak kiepskie, że sądziłem iż oni dopiero przygotowują się do zamknięcia drogi...

ODPOWIEDZ