Modernizacja linii kolejowej Kraków - Rzeszów
Ja wszystko rozumiem, remonty itp. Akurat trafiłem w taki kilkuletni okres remontowy, co zrobić. Jak remont się skończy to nie będę już prawdopodobnie musiał tak często (jeśli w ogóle) jeździć pociągiem.
Jeśli chodzi o czas przejazdu: mnie by zadowoliły pociągi jadące te 45 min. Jeśli będzie taki co jedzie 30 min. to tak jak pisze Ravir będzie pewnie 1 klasa, rezerwacja, a co za tym idzie bilet bardzo drogi. Jak ktoś ma do pokonania tylko te 80 km. to nie bardzo będzie się opłacać.
Jeśli chodzi o czas przejazdu: mnie by zadowoliły pociągi jadące te 45 min. Jeśli będzie taki co jedzie 30 min. to tak jak pisze Ravir będzie pewnie 1 klasa, rezerwacja, a co za tym idzie bilet bardzo drogi. Jak ktoś ma do pokonania tylko te 80 km. to nie bardzo będzie się opłacać.
Lechu CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM. A czy jak pisałem że tak BĘDZIE ?
Napisalem o PLANACH, dalekich planach, o których wypowiadząl się przedstawiciel PKP. I nigdy nie pisłaem, ze tak będzie. Więc zanim Wyskoczysz na kogoś to się zastanów - 30 minut JEST TECHNICZNIE wykonalne - ale niestety niezbyt realne. Doskonale wiem, że 30 minut nie będzie, ba 45 minut nie będzie. Będzie "klasyczne" 50 minut.
Co do podróży tym "superekspresem" - nikt nie planowal go na trase Tarnów - Kraków. Tu chodziło o to by szybko przejechac z Przemyśla do Wroclawia - czy inne długie trasy. Chodziło o to by z Krakowa do Gdańska nie jechać 12 - 14 godzin ale 6 - 7 - niestety biorąc pod uwagę szybkośc modernizacji koleii - to reszta świata przesiądzie się na Maglewy a my może będziemy mieli pociągi przekraczające 250 km/h
Napisalem o PLANACH, dalekich planach, o których wypowiadząl się przedstawiciel PKP. I nigdy nie pisłaem, ze tak będzie. Więc zanim Wyskoczysz na kogoś to się zastanów - 30 minut JEST TECHNICZNIE wykonalne - ale niestety niezbyt realne. Doskonale wiem, że 30 minut nie będzie, ba 45 minut nie będzie. Będzie "klasyczne" 50 minut.
Co do podróży tym "superekspresem" - nikt nie planowal go na trase Tarnów - Kraków. Tu chodziło o to by szybko przejechac z Przemyśla do Wroclawia - czy inne długie trasy. Chodziło o to by z Krakowa do Gdańska nie jechać 12 - 14 godzin ale 6 - 7 - niestety biorąc pod uwagę szybkośc modernizacji koleii - to reszta świata przesiądzie się na Maglewy a my może będziemy mieli pociągi przekraczające 250 km/h
9000 ml A Rh-
-
- Rhetor
Przeczytaj sobie na temat TGV - DOKLADNIE sobie poczytaj - TGV de facto odpowiada za znaczą część zysku SNCF. Na trasie Paryż – Lyon TGV wyeliminowało samoloty. Niektóre linie są dotowane - ale co CIEKAWE o TGV zabiegały samorządy - bo połączenie TGV przynsi im duże zyski w postaci rozwoju. Zresztą dotacje systematycznie się zmniejszają, przykładowo na linii do Lille dotacje spadły z prawie 6 do 2 mln Ojro. Generalnie SNCF przynosi zyski, a fachowcy uważają, że spora ich część to zasługa TGV - zresztą w Polsce jest dokładnie TAK SAMO - InterCity radzi sobie nie źle a Koleje Regionalne upadają.
Na calym świecie jest tak, ze dalekobierzne, szybkie koleje zarabiają a lokalne są dotowane. Wszędzie tak jest. Jedynym chlubnym wyjątkiem jest EUROSTAR - której pociągi od poczatku były dochodowe.
Co do dotacji - moze pójdziemy Amerykańską drogą? Zlikwidowane zostaną wszystkie nie rentowne linie? Chcecie tak? Bo dla wielu miejscowości pociąg to jedna z niewielu dróg łączących je ze światem.
Generalnie na dystansach do 1000 km szybka kolej jest najlepszym rozwiązaniem. Lotnisk nie wybudujemy wszedzie - aby bilet lotniczy był tani musi lecieć dużo osób. Autostrad tez wszędzie nie będzie. Dlatego w Polskich realiach szybki pociąg jak TGV czy ICE ma głęboki sens - ekonomiczny również.
A co do TEMI - co mam odpowiedzieć? Nie Umiesz czytać ze ZROZUMIENIEM - więc NIE ma mowy Byś zdał maturę czy ukończl szkołę uczciwie. Czyli musialeś "kombinować" - opcja druga to CELOWO nie czytasz ze zrozumieniem co jest jeszcze gorsze. Ja w przeciwieństwie do TEMI stwierdzam fakty i wyciągam wnioski. Albo nieumiesz czytac ze zrozumieniem albo celowo tego nie robisz innej możliwości nie ma.
Na calym świecie jest tak, ze dalekobierzne, szybkie koleje zarabiają a lokalne są dotowane. Wszędzie tak jest. Jedynym chlubnym wyjątkiem jest EUROSTAR - której pociągi od poczatku były dochodowe.
Co do dotacji - moze pójdziemy Amerykańską drogą? Zlikwidowane zostaną wszystkie nie rentowne linie? Chcecie tak? Bo dla wielu miejscowości pociąg to jedna z niewielu dróg łączących je ze światem.
Generalnie na dystansach do 1000 km szybka kolej jest najlepszym rozwiązaniem. Lotnisk nie wybudujemy wszedzie - aby bilet lotniczy był tani musi lecieć dużo osób. Autostrad tez wszędzie nie będzie. Dlatego w Polskich realiach szybki pociąg jak TGV czy ICE ma głęboki sens - ekonomiczny również.
A co do TEMI - co mam odpowiedzieć? Nie Umiesz czytać ze ZROZUMIENIEM - więc NIE ma mowy Byś zdał maturę czy ukończl szkołę uczciwie. Czyli musialeś "kombinować" - opcja druga to CELOWO nie czytasz ze zrozumieniem co jest jeszcze gorsze. Ja w przeciwieństwie do TEMI stwierdzam fakty i wyciągam wnioski. Albo nieumiesz czytac ze zrozumieniem albo celowo tego nie robisz innej możliwości nie ma.
9000 ml A Rh-
-
- Archont
1. PR wyremontowała lokomotywy (EP07-1xxx), a potem zabrały je IC.Ravir pisze: w Polsce jest dokładnie TAK SAMO - InterCity radzi sobie nie źle a Koleje Regionalne upadają.
2. IC ma nadmiar lokomotyw, podczas gdy PR musi wypożyczać.
2a. IC na składach wagonowych jeździ EP07/EU07 lub nowszymi. Generalnie czteroosiowymi. PR dostaje od Cargo sześcioosiowe ET22. To ma ogromne znaczenie w cenach.
3. IC wystartowało z zerowym kontem, a PR odziedziczyło długi.
4. IC jest w jednej rodzinie z PLK i ma dużo lepszą umowę - co przekłada się na opłaty i dopasowanie rozkładu.
Gdyby było tak kolorowo to nie wymyśliliby obowiązkowych miejscówek za 5 zł - stać ich na dłuższy skład.
-
- Rhetor
więcRavir pisze: Na calym świecie jest tak, ze dalekobierzne, szybkie koleje zarabiają a lokalne są dotowane.
"NIE ma mowy Byś zdał maturę czy ukończl szkołę uczciwie. Czyli musialeś "kombinować""
Podaj żródło tej informacji?Ravir pisze:Generalnie SNCF przynosi zyski, a fachowcy uważają, że spora ich część to zasługa TGV
To zysk czy dotacje i subwencje?Ravir pisze:Zresztą dotacje systematycznie się zmniejszają, przykładowo na linii do Lille dotacje spadły z prawie 6 do 2 mln Ojro.
a na koniec
Czytać ze zrozumieniem, "opcja druga to CELOWO nie czytasz ze zrozumieniem co jest jeszcze gorsze."Ravir pisze:A co do TEMI - co mam odpowiedzieć?
czeka na Ciebie proste pytanie:
podpowiem jakbyś miał kłopot ze zrozumieniem:Roberto pisze:RAVIR nie bądź taki MILCZĄCY, napisz chociaż JAKI był ten BARDZO prowokujący tytuł wygrzebany w archiwum Temi, podaj też POZOSTAŁE pięć
1.Linki do artykułów
2.Tytuły lub tytuł prowokujący
Może przykład z Polski był błedny - ale identyczna sytuacja jest w Europie.
Ale nie zmienia to faktu, że przewozy regiaonalne zawsze będą deficytowe. Na niektórych liniach po prostu nie da się zarobić. Ale sa inne sposoby - jak szynobusy spalinowe. PKP przecież może je uruchomić.
PKP wymaga zmian - najlepiej takich jak w Niemczech czy Francji. Porządnego zarządzania. Od początku uważałem, ze podzial PKP to była głupota.
Przykaldy z zachodu pokazują, ze przewóz towarów i dalekodystansowe pociągi moga zarabiać. Dziwne, że u nas się nie da. Stąd moje zdanie, ze moze faktyczne lepiej zabrac kolei kasę. Niech upadnie całkowicie i na gruzach zbudowac coś z sensem. A na 100% należy zacząć od połączenia PKP w jedeną firmę. A przy kokazji wypier... na zbity pysk dyrektorów i zarządy tych spółeczek.
Ale nie zmienia to faktu, że przewozy regiaonalne zawsze będą deficytowe. Na niektórych liniach po prostu nie da się zarobić. Ale sa inne sposoby - jak szynobusy spalinowe. PKP przecież może je uruchomić.
PKP wymaga zmian - najlepiej takich jak w Niemczech czy Francji. Porządnego zarządzania. Od początku uważałem, ze podzial PKP to była głupota.
Przykaldy z zachodu pokazują, ze przewóz towarów i dalekodystansowe pociągi moga zarabiać. Dziwne, że u nas się nie da. Stąd moje zdanie, ze moze faktyczne lepiej zabrac kolei kasę. Niech upadnie całkowicie i na gruzach zbudowac coś z sensem. A na 100% należy zacząć od połączenia PKP w jedeną firmę. A przy kokazji wypier... na zbity pysk dyrektorów i zarządy tych spółeczek.
9000 ml A Rh-
-
- Archont
W jednym masz racje:
Ale UOKiK by się załamał. Dziwne, ze monopol we Rosji i Niemczech jest tolerowany, a u nas musi być konkurencja.
Koniec spółek (KM, KŚ, KD, KW a w przyszłości i u nas KMł!). Żadnych pieprzonych przetargów w jednej firmie! Jedna firma - jedna rodzina. Beton zlikwidować i nie dawać młodych ekonomistów. Pierwsi widzą interes, drudzy nie widzą dalej niż kilka lat wprzód.Ravir pisze:PKP wymaga zmian - najlepiej takich jak w Niemczech czy Francji.
Ale UOKiK by się załamał. Dziwne, ze monopol we Rosji i Niemczech jest tolerowany, a u nas musi być konkurencja.
-
- Rhetor
A tak to jest w Niemczech:gumini_0317 pisze:W jednym masz racje:Ravir pisze:PKP wymaga zmian - najlepiej takich jak w Niemczech czy Francji.
Struktura organizacyjna
Grupa ta organizacyjnie składa się z trzech głównych pionów operacyjnych oraz kilkuset wykonawczych podmiotów gospodarczych.
W skład grupy DB wchodzą:
DB Bahn pion przewozów pasażerskich – DB Bahn
DB Fernverkehr
DB Fernverkehr AG, Frankfurt nad Menem – kolejowe przewozy dalekobieżne
DB AutoZug GmbH, Dortmund – kolejowe przewozy pasażersko-samochodowe
CityNightLine CNL AG, Zurych (Szwajcaria) – pociągi nocne
Ameropa Reisen GmbH, Bad Homburg – biuro podróży
Bayern Express & P. Kühn Berlin GmbH, Berlin – biuro podróży
DB Regio AG, Frankfurt nad Menem – kolejowe przewozy regionalne
DB Stadtverkehr GmbH, Frankfurt nad Menem – autobusowy transport miejski i regionalny
S-Bahn Berlin GmbH – szybka kolej miejska
itd
-
- Archont
Różnica jest taka, że jak w Niemczech robią remont to robią WSZYSTKO, a u nas - Dworzec wyremnontowali a perony NIE. Bo to inna spółka ma dworce a inna perony. W Bochni "moja" firma ma teren przylegający do torów. TRZY RAZY występowały ROŻNE spółki o zgodę na wejście - oczywiście z kilku miesięcznymi odstepami. Raz modernizowali tory, potem rozkopala PKP Energetyka - po czym jeszcze raz odkopano to co zasypała Energetyka by położyć nowe sterownie i telekomunikację. A nie mozna było tego razem zrobić? Oczywiście kilkukrotnych kosztów kopania nikt nie policzył.
Problemem jest brak koordynacji oraz do, że podział miał na celu stworzenie ciepłych posadek dla kolesi w zarządach i dyrekcji. Zaś w DB podział ma na celu USPRAWNIENIE i ułatwienie. Nie mam nic przeciwko podziałom - ale niech będzie to EKONOMICZNIE i LOGISTYCZNIE uzasadnione.
Problemem jest brak koordynacji oraz do, że podział miał na celu stworzenie ciepłych posadek dla kolesi w zarządach i dyrekcji. Zaś w DB podział ma na celu USPRAWNIENIE i ułatwienie. Nie mam nic przeciwko podziałom - ale niech będzie to EKONOMICZNIE i LOGISTYCZNIE uzasadnione.
9000 ml A Rh-
-
- Rhetor