To, że ludziom WYDAJĘ się , że jest darmowe wynika z DEBILIZMU ludzi, zwłaszcza elektorat PiS'u w tym króluje.
Zlituj się, światły elektorat PO wybrał "liberała".
Ravir pisze: Bo sklep wlicza koszty obsługi kart płatniczych w koszty działaności czyli de facto w cenę towaru.
Lud tego nie wie, bo skąd ma wiedzieć ??. Jedynie Ci co prowadzą jakieś działalności, bo to do nich przyłażą polkardowcy, czy kto to teraz u nas obsługuje.
Roberto pisze:Rewelacja, rozgryzłeś system, oczywiście za transakcje wypłaty z bankomatu nikt niczego nie pobiera i bankomat zarabia na siebie pozowaniem do zdjęć
Nie bądź taki do przodu
. Popytaj "lud" ile osób o tym wie.
ad2222 pisze:trix, Sklep płaci, ale ma też korzyści - wielu klientów nie zdecydowało by się na większe zakupy, bo np nie mają przy sobie (lub wcale) gotówki. Z kartą - oczywiście, że tak. I każdy, per saldo, jest zadowolony. A za transakcję kartą i tak zapłaci w końcu klient. Raz - za wydanie karty z banku, dwa - w prowizji sklepu.
Spróbuj zrobić większe zakupy (2-3-5 tys), wyciągnąć kartę i powiedzieć magiczne zdanie 'a jak zapłacę gotówką, to ile dostanę rabatu?'
Jak ktoś chce płacić, nie ma problemu, tylko denerwuje mnie coraz większa nachalność instytucji finansowych i nacisk na to by płacić właśnie kartami. Po jaką cholerę mam bankowi płacić prowizję za to że kupiłem sobie koszule ??. Pomijam fakt że płatność się dłuży czasowo, i "pieniądz" na karcie faktycznie jest nic nie wart, znaczy może tyle co impuls elektroniczny, co w dzisiejszych czasach jest dość niebezpieczne (nie mam tu na myśli hakierów).
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.