Zakład utylizacji odpadów czytaj spalarnia śmieci
Re: Zakład utylizacji odpadów czytaj spalarnia śmieci
Generalnie na pojemnikach nie pisze plastik tylko tworzywa sztuczne. wnioski nasuwają się same. Generalnie szkło i papier też się mieści w tym pojęciu
"Nie wystarczy mówić do rzeczy, trzeba mówić do ludzi"
-
- Rhetor
Szkło i papier są tworzywami naturalnymi.
Nie jestem KODziarzem, gorszym sortem, donosicielem, Bolkiem, ani TW.
Szkło wydobywamy w kopalni a papier rośnie na drzewach? Czy nie zauważacie nikt poniżej docenta materiałoznawstwa nie jest w stanie prawidłowo posortować śmieci.
"Nie wystarczy mówić do rzeczy, trzeba mówić do ludzi"
U mnie wisi ulotka jak sortować. urzędnikowi, który to wymyślił dałbym parę worków śmieci i kazał mu posortować według ulotki, a potem wziął kogoś innego kazał sprawdzić czy dobrze to zrobił
To, co się u nas proponuje, (mówię o całym kraju) to jest jakieś upodlenie. Sortuj śmieci według debilnych wytycznych i jeszcze za to płać chore stawki.
Dlaczego chore? Bo debile wymyślili, że będziemy ileś tam procent odzyskiwać, co jest koszmarnie drogie i słaby wykonalne. Jeden z profesorów, który jest specem w tej dziedzinie powiedział wprost, że o wiele lepiej i taniej byłoby to wszystko spalić, niż sortować tak, jak sobie wymyślono.
Ale, że jest to fajna maszynka do ściągania kasy z ludzi, to jest jak jest. Faktycznie brakuje jeszcze pracownika MPGK przy każdym koszu i znakowania każdego worka, choć i takie pomysły się w kraju pojawiają.
To, co się u nas proponuje, (mówię o całym kraju) to jest jakieś upodlenie. Sortuj śmieci według debilnych wytycznych i jeszcze za to płać chore stawki.
Dlaczego chore? Bo debile wymyślili, że będziemy ileś tam procent odzyskiwać, co jest koszmarnie drogie i słaby wykonalne. Jeden z profesorów, który jest specem w tej dziedzinie powiedział wprost, że o wiele lepiej i taniej byłoby to wszystko spalić, niż sortować tak, jak sobie wymyślono.
Ale, że jest to fajna maszynka do ściągania kasy z ludzi, to jest jak jest. Faktycznie brakuje jeszcze pracownika MPGK przy każdym koszu i znakowania każdego worka, choć i takie pomysły się w kraju pojawiają.
-
- Rhetor
Szkło powstaje z piasku i jest surowcem który można przetwarzać w 100%, a papier - owszem rośnie na drzewach, a jego rozkład zajmuje pół roku. Problemem jest głównie plastik.
Nie jestem KODziarzem, gorszym sortem, donosicielem, Bolkiem, ani TW.
No i się zaczęło. Jak zapachu nie było, tak od tygodnia jest dosyć mocno odczuwalny w rejonie ulicy Nowodabrowskiej.
Aktualizacja. Było dobrze przez chwilę i znowu od 3 dni tak śmierdzi w Krzyżu od godziny 18, że nie idzie wytrzymać
Uruchomiłem WIOŚ i SM. Pani inspektor z WIOś-u obiecała, że na drugiej zmianie dyżurni inspektorzy przeprowadzą kontrolę i rozpoznanie sytuacji w terenie.
Straż Miejska otrzymała kilka zgłoszeń. Oni jadą w teren, sprawdzają autentyczność zgłoszenia i przekazują protokół do WIOŚ-iu. Nie mają prawa wejścia na teren sortowni czy składowiska odpadów.
W poniedziałek umówiony jestem na rozmowę z panią inspektor z WIOś i ma mi przekazać informacje z dzisiejszych działań.
Apeluję do mieszkańców nie tylko osiedla Krzyż (wiem, że wczoraj odór był wyczuwalny na Oś. Zielonym, Westerplatte) aby każdy taki przypadek uciążliwości odorowej zgłaszać do WIOŚ w godzinach pracy od 07:00 do 15:00 na nr tel. 14 627 37 00, w dni wolne od pracy – całodobowo oraz w dni robocze od godz. 15.00 – 07.00 pod numerem telefonu komórkowego 606 382 072. Dodatkowo interwencje można zgłaszać e-mail: [email protected]
Prośbę o interwencję można kierować do Straży Miejskiej na nr alarmowy 986.
Straż Miejska otrzymała kilka zgłoszeń. Oni jadą w teren, sprawdzają autentyczność zgłoszenia i przekazują protokół do WIOŚ-iu. Nie mają prawa wejścia na teren sortowni czy składowiska odpadów.
W poniedziałek umówiony jestem na rozmowę z panią inspektor z WIOś i ma mi przekazać informacje z dzisiejszych działań.
Apeluję do mieszkańców nie tylko osiedla Krzyż (wiem, że wczoraj odór był wyczuwalny na Oś. Zielonym, Westerplatte) aby każdy taki przypadek uciążliwości odorowej zgłaszać do WIOŚ w godzinach pracy od 07:00 do 15:00 na nr tel. 14 627 37 00, w dni wolne od pracy – całodobowo oraz w dni robocze od godz. 15.00 – 07.00 pod numerem telefonu komórkowego 606 382 072. Dodatkowo interwencje można zgłaszać e-mail: [email protected]
Prośbę o interwencję można kierować do Straży Miejskiej na nr alarmowy 986.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Najnowsze info: https://www.radiokrakow.pl/wiadomosci/t ... z-lukowej/
P.S Dziś to już jakieś przegięcie. Śmierdzi jak nigdy dotąd, okolicę ulicy Nowodąbrowskiej. Jak tak dalej będzie śmierdziało to nie wiem kto będzie chciał w Krzyżu mieszkać. Jeżeli nie przestanie to nie wiem co mieszkający mają zrobić. Płacą duże podatki lokalne, a nic z tego nie mają. Ceny śmieci większe niż w okolicznych gminach, a smród za oknami. Jakby chociaż mieszkańcy Krzyża mieli mniejszy podatek np. od nieruchomości albo mniej płacili za śmieci, a tak to nic. Nie dziwne, że nikt nie chce inwestować w Tarnowie, jak miasto nie potrafi sobie poradzić ze smrodem w jednej dzielnicy miasta od kilkunastu lat.
P.S Dziś to już jakieś przegięcie. Śmierdzi jak nigdy dotąd, okolicę ulicy Nowodąbrowskiej. Jak tak dalej będzie śmierdziało to nie wiem kto będzie chciał w Krzyżu mieszkać. Jeżeli nie przestanie to nie wiem co mieszkający mają zrobić. Płacą duże podatki lokalne, a nic z tego nie mają. Ceny śmieci większe niż w okolicznych gminach, a smród za oknami. Jakby chociaż mieszkańcy Krzyża mieli mniejszy podatek np. od nieruchomości albo mniej płacili za śmieci, a tak to nic. Nie dziwne, że nikt nie chce inwestować w Tarnowie, jak miasto nie potrafi sobie poradzić ze smrodem w jednej dzielnicy miasta od kilkunastu lat.
Apeluję do mieszkańców nie tylko osiedla Krzyż (wiem, że odór był wyczuwalny na Oś. Zielonym, Westerplatte) aby każdy taki przypadek uciążliwości odorowej zgłaszać do WIOŚ w godzinach pracy od 07:00 do 15:00 na nr tel. 14 627 37 00, w dni wolne od pracy – całodobowo oraz w dni robocze od godz. 15.00 – 07.00 pod numerem telefonu komórkowego 606 382 072. Dodatkowo interwencje można zgłaszać e-mail: [email protected]
Prośbę o interwencję należy kierować do Straży Miejskiej na nr alarmowy 986.
Prośbę o interwencję należy kierować do Straży Miejskiej na nr alarmowy 986.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Kolejny miesiąc i kolejny smród. Tym razem we wrześniu, od 19 tak cuchnie, że pomimo ładnej pogody nie można otworzyć okno na noc.
@green123 ee, nie marudź - wróciłem z rowerowania - Ładna, Pilzno, Pogórska Wola i okolice - odnoszę wrażenie, że każda z wiosek ma co najmniej jeden przemysłowy kurnik, który dzisiaj walił niemiłosiernie - więcej - można było wg niego regulować smrodometr (oczywiście ustawiając na wartość maksymalną). Generalnie 3/4 czasu przejechałem w smrodzie, ale te 1/4 czasu pachniało lasem i jesienią - polecam, mimo wszystko
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Jestem dość często w okolicach ładnej czy Skrzyszowa i nie poczułem nieprzyjemnego zapachu. W Woli Rzedzinskiej czasem pachnie chyba cegielnią, natomiast w Krzyżu zapach jest bardzo nieprzyjemny i chyba niebezpieczny dla zdrowia. Dopiero za 20 lat okaże się czy będzie powodował choroby wśród mieszkańców znajdujących się niedaleko wysypiska. Sam Ciepiela napisał w projekcie, że ma zamiar zrekultywować wysypisko w Krzyżu, ale problem jest w sortowni. Jak nie dojdzie do końca zapachów to w końcu mieszkańcy Krzyża się wkurzą. Gdyby jeszcze ulica nowodąbrowska nie blokowała zapachu, to czuć go byłoby nawet w okolicy stadionu Iskry.
-
- Rhetor
No wkurzą, ale co mogą zrobić? Serio pytam, bo nie wiem.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Ostatnio czytałem artykuł o spalarniach plazmowych - świetna sprawa, ale kolosalnie droga. Ale pomarzyć zawsze można.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM