Modernizacja linii kolejowej Kraków - Rzeszów

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ

Lechu
Archont

Post autor: Lechu »

Czas i pieniądze, czas można trochę nadrobić pieniędzmi, ale ich nie ma, tymczasowe ulice to tu na pewno nie wchodzą w grę, najwyżej będzie paraliż, ludzie jakoś sobie poradzą.

Awatar użytkownika

Dawid D
Prytan

Post autor: Dawid D »

Bardzo ciekawa informacja... inwestycja ma zacząć się w przyszłym roku. Parking wielopoziomowy w Tarnowie dobrze brzmi ;)

INFORMACJA Z TARNOW.PL http://www.tarnow.pl/index.php/pol/Mias ... kuj-i-jedz
Szybka kolej aglomeracyjna i skojarzona z nią sieć parkingów to inicjatywa wicemarszałka Małopolski Romana Ciepieli. Ustalone zostały zasady finansowania systemu „parkuj i jedź” realizowanego w ramach sieci szybkich połączeń kolejowych łączących Tarnów z Bochnią, Krzeszowicami i Trzebinią. Chodzi nie tylko o przygotowanie i uzupełnienie miejsc parkingowych przy odnowionym dworcu PKP, ale i o nową infrastrukturę i otwarcie położonej na południe od linii kolejowej części miasta. To także ożywienie, dotychczas niemal zupełnie nieczynnej, części Tarnowa.
Wkrótce podpisane będzie wstępne porozumienie pomiędzy naszymi samorządami, Województwem Małopolskim oraz PKP – mówi zastępca prezydenta Henryk Słomka – Narożański. System „parkuj i jedź” polega na wybudowaniu w pobliżu dworców PKP parkingów dla samochodów i pozostałych pojazdów. Do końca października tego roku samorządy mają czas na przygotowanie koncepcji parkingów. W Tarnowie inwestycja realizowana będzie po południowej stronie dworca PKP, przy okazji przebudowy i remontu torowisk linii Kraków-Rzeszów. Przewiduje się wybudowanie wielopoziomowego parkingu na około 650 samochodów. Znajdzie się też miejsce na parking rowerowy, kasy kolejowe, zajezdnię autobusową i postój taksówek.
W związku z pracami nad systemem „parkuj i jedź” przebudowane zostanie skrzyżowanie ulic Droga do Huty z Krakowską. Koszt inwestycji na terenie Tarnowa to kilkanaście milionów złotych. Obecnie trwają prace nad założeniami do koncepcji oraz nad precyzyjnym kosztorysem. Przystąpienie do realizacji w roku przyszłym, zakończenie prac planowane jest na 2015 r.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Może od razu jakieś przebicie do Tuchowskiej by się znalazło...
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Józiu
Prytan

Post autor: Józiu »

Fajnie, ucywilizuje na się trochę centrum miasta. Zobaczymy jeszcze jak, i czy w ogóle, powiążą np. opłaty za parking z biletami na pociąg itp?

A co do przebicia, to chyba tam były jakieś problemy z terenem Tarnovii?

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Józiu, W stolicy jest tak, że jak masz bilet miesięczny/kwartalny na komunikację miejską, to parking P+R masz za free. Z biletami dziennymi - nie wiem, więc się nie wypowiadam.

Aaaa - znalazłem :)
http://www.ztm.waw.pl/parkujijedz.php?c=116&l=1
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Ad2222 - przecież przebicie jest w planach. Pierwszy etap czyli budowa wiaduktu na al. Tarnowskich ma ruszyć w tym roku. Domy przy Ziaji też już są wykupione.
9000 ml A Rh-

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Ravir, Ale mówisz o przebiciu Tuchowska-Krakowska? Bo to, że wiadukt będzie w ciągu Al. Tarnowskich to wiem...

wejss
Rhetor

Post autor: wejss »

Pomysł dobry ale trochę kwota mnie martwi ( kilkanaście milionów). Za tyle na bank nie zrobią nic konkretnego. Za tyle to można powycinać chaszcze, usypać drogę szutrową i postawić kilkadziesiąt blaszaków. Parking wielopoziomowy z prawdziwego zdarzenia to na pewno inny przedział kasowy.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Ravir pisze: Domy przy Ziaji też już są wykupione
Ale po co je wykupywać, skoro nic nie trzeba wyburzać przy Ziai?

MTar
Proedroj

Post autor: MTar »

A jak już jesteśmy przy temacie przebicia i w okolicach dworca, to na bip pojawił się przetarg na projek budowlany na wykonanie remontu nawierzchni ul. Bandrowskiego na odcinku od skrzyżowania z ul. Narutowicza do skrzyżowania z ul. Dworcową – do istniejących torów
zdębiałem jak zobaczyłem że nawierzchnia ma być wykonana z kostki granitowej z odzysku.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

MTar, czyli to jest przetarg na wyrównanie drogi, a nie remont :) Miasto nie wymusiło na gazach remontu z prawdziwego zdarzenia przy okazji budowy kolejnego wieżowca, to teraz będzie kamieniami łatać drogę.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

MTar pisze:zdębiałem jak zobaczyłem że nawierzchnia ma być wykonana z kostki granitowej z odzysku.
Konserwator. Jego wali, że taka mokra kostka jest śliska jak lód, że nikt w Tarnowie i okolicach nie potrafi po jakichkolwiek wykopach ułożyć poprawnie kostki, za 2 lata zrobią się fale, że o ciężarówkach pomykających tam i z powrotem z płytkami do Mistaru nie wspomnę, ale za to taka kostka była tam miliard lat temu, i już. To samo jest na odcinku Narutowicza-Bema. I tak będzie, dopóki konserwator nie przejdzie na emeryturę...

Tam aż-się-prosi eksperymentalna nawierzchnia z betonu. Ale gdzie tam, zróbmy historycznie, żeby następne pokolenia klęły na czym świat stoi. Aaaa, to znaczy - podziwiały kunszt technologii drogowej przodków.

MTar
Proedroj

Post autor: MTar »

Goscinny pisze:MTar, czyli to jest przetarg na wyrównanie drogi, a nie remont :) Miasto nie wymusiło na gazach remontu z prawdziwego zdarzenia przy okazji budowy kolejnego wieżowca, to teraz będzie kamieniami łatać drogę.
Teraz to tylko przetarg na projekt, na remont to możemy jeszcze poczekać. :D

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Post autor: pb »

ad2222 pisze:Konserwator.
Co to jest, q*wa, droga rzymska, czy co? Zabytek? Gdzie my żyjemy?

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Goscinny - dom na rogu Ziaji i Dąbrowskiego ma być wyburzony - tam ma być rondo - właścicelami tego domu byli jacyś znajomi mojego krewnego i dwa tygodnie temu na rodzinnej imprezie mówił o wyburzeniu ich domu.

Ad2222 - wiadukt na al. Tarnowskich to część przebicia - wzdłuż Ziaji, za cmentarzem, nad Wątokiem i rampą do Dworca i Krakowskiej. :mrgreen: Mają też w planach remont i przebudowę Bandrowskiego. Wiadukt i skrzyżowanie (rondo) mają zacząć budować jeszcze w tym roku - tak przynajmniej słyszałem.
9000 ml A Rh-

ODPOWIEDZ