Masz rację! Otwarcie tego Centrum Rozwojowego to typowa pisowska zagrywka wyborcza. Bardzo droga zagrywka, ale kto bogatemu zabroni?...Mr Greenback pisze:Ruch w dobrą stronę. Ale przypominam, że na Mechanicznych takie Centrum Badawczo-Rozwojowe istnieje i jakieś wielkiej eksplozji innowacyjności i tabunu naukowców w Tarnowie nie widzę...Szakuł pisze:http://www.tarnow.pl/Biznes/Aktualnosci ... -Rozwojowe
Grupa Azoty otworzyła w Tarnowie nowe Centrum Badawczo-Rozwojowe. Zapewni ono dobre warunki do prowadzenia badań i wdrażania rozwiązań innowacyjnych. Nowe Centrum zostało zbudowane w 14 miesięcy. Jego efektywne wykorzystanie pozwoli Grupie Azoty na budowanie przewag konkurencyjnych i podniesienie poziomu innowacyjności.
Inwestycje w miescie
Re: Inwestycje w miescie
-
- Rhetor
Nie bagatelizuje tego centrum R&D, ale nie wierzę, że tarnów nagle zasiedlą wysokiej klasy i dobrze opłacani specjaliści Na terenie strefy jestem dość często i rzeczywiście powstają tam nowe firmy.Józiu pisze:No jednak jest rożnica pomiędzy jakimś tam listem intencyjnym, a zakupem nieruchomości przez inwestora. Poza tym sporo sie dzieje w SAG-u - co najmniej kilka inwestycji jest w toku.
"Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami". George Orwell
-
- Rhetor
Pytanie do zainteresowanych. Co to jest za firma Plastiwell International S.A.? Czym się zajmuje, czy ma jakąś stronę internetową, ilu i gdzie zatrudnia pracowników?
Nie jestem KODziarzem, gorszym sortem, donosicielem, Bolkiem, ani TW.
-
- Rhetor
Plastiwell International S.A. jest spółką dominującą międzynarodowej Grupy Kapitałowej Plastiwell International S.A. W skład Grupy Kapitałowej Plastiwell International S.A. wchodzi obecnie osiem spółek zależnych francuskich oraz dwie spółki zależne polskie. Głównym profilem działalności spółek zależnych jest produkcja wyrobów z tworzyw sztucznych. Największą spółką zależną jest Polplast Polska Sp. z o.o. z MyślenicJan Kowalski pisze:Pytanie do zainteresowanych. Co to jest za firma Plastiwell International S.A.? Czym się zajmuje, czy ma jakąś stronę internetową, ilu i gdzie zatrudnia pracowników?
http://www.plastiwell-international.com/index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Strona tylko dla znawców języka francuskiego, chyba ze macie wtyczkę gogle translator do tłumaczenia całych www.
W samej Francji zatrudniają 400 osób. Plus w Myślenicach podobno ok.100.
Ostatnio zmieniony 31-10-2018, 11:34 przez Mr Greenback, łącznie zmieniany 1 raz.
"Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami". George Orwell
-
- Rhetor
Do tego momentu doszedłem. Na angielski nie da się przełączyć. Plus kilka informacji o Myślenicach. Poza tym jakoś tak mętnie. Być może to taki standard, dlatego dopytuję, bo dla laika firma wydaje się... dziwna.
Nie jestem KODziarzem, gorszym sortem, donosicielem, Bolkiem, ani TW.
-
- Rhetor
Nie jest dziwna. Czechy, Polska i Rumunia znalazły się w gronie głównych inwestorów we Francji spośród państw z Europy Centralnej i Środkowo-Wschodniej w latach 2015-2016; polskich firm we Francji jest 40, zatrudniają 600 osób - mówi PAP dyrektor generalny Business France Muriel Penicaud. Na pierwszym miejscu znalazł się Plastiwell z branży chemicznej, z zatrudnieniem na poziomie 400 pracowników.Jan Kowalski pisze:Do tego momentu doszedłem. Na angielski nie da się przełączyć. Plus kilka informacji o Myślenicach. Poza tym jakoś tak mętnie. Być może to taki standard, dlatego dopytuję, bo dla laika firma wydaje się... dziwna.
A to Saar Gummi co podpisało list intencyjny przed wyborami w 2014 roku to otworzyło ostatecznie zakład w Czechach przy granicy z....Kudową Zdrój.
Wertowąłem inwestycje Polskie z listy ministerialnej i znalazłem znany nam Infoster Projekt Sp. z o.o ! Zainwestowali w 2o14 roku w Grecji w tzw. greenfield. Wiecie co to jest? Ziemia. Hej panie komorniku od infosteru ! Oni mieli ziemię w Grecji
Jakby komuś umknął wygląd centrum wybudowanego przez Azoty:
Może nie jest to jakieś dzieło sztuki, ale w sumie szkoda że nie jest bardziej widoczne.
Może nie jest to jakieś dzieło sztuki, ale w sumie szkoda że nie jest bardziej widoczne.
Jak na Polskie warunki jest okej. Szkoda że to nie na terenie miasta.
-
- Archont
Nie śledzę na bieżąco inwestycji w mieście ale najbardziej ciekawi mnie sprawa byłego Owintaru. Ostatnie informacje jakie miałem to takie, że firma Frac z Rzeszowa kupiła ten stary budynek i chcieli tam wybudować dwa sklepy. Nawet już mieli wszystko zatwierdzone przez miasto. Z linku poniżej można wyczytać cyt:
"Właściciel w sierpniu dostał pozwolenie na remont zniszczonych budynków i budowę w nich dwóch sklepów. Dzięki temu wartość terenu poszła w górę. Teraz chce go sprzedać za 5,5 miliona zł. Jak twierdzi właściciel, ma już kupca, ale ponieważ miastu przysługuje prawo pierwokupu, złożył propozycję w Urzędzie Miasta."
Rozumiem, że zmienił zdanie czy od początku taki był plan na szybki zarobek?
http://www.rdn.pl/news/miasto-moze-kupi ... -owintarze
"Właściciel w sierpniu dostał pozwolenie na remont zniszczonych budynków i budowę w nich dwóch sklepów. Dzięki temu wartość terenu poszła w górę. Teraz chce go sprzedać za 5,5 miliona zł. Jak twierdzi właściciel, ma już kupca, ale ponieważ miastu przysługuje prawo pierwokupu, złożył propozycję w Urzędzie Miasta."
Rozumiem, że zmienił zdanie czy od początku taki był plan na szybki zarobek?
http://www.rdn.pl/news/miasto-moze-kupi ... -owintarze
Posłuchaj dzisiejszej sesji która powinna już się zacząć
https://www.youtube.com/watch?v=D1tgKCt ... e=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=D1tgKCt ... e=youtu.be
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Ktoś się orientuje skąd można pobrać pełne mapki do miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego w obszarze miasta Tarnowa. W BIP znalazłem, ale nie można ich pobrać
"Nie wystarczy mówić do rzeczy, trzeba mówić do ludzi"
Na górze strony miasta ikonka ZSIP. Dalej "planowanie przestrzenne" i linki po lewej.
http://www.zsip.umt.tarnow.pl/planowanie/
http://www.zsip.umt.tarnow.pl/planowanie/
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Dzięki, o to chodziło
"Nie wystarczy mówić do rzeczy, trzeba mówić do ludzi"
Mam pytanie, może ktoś z was wie. Otóż czy było kiedykolwiek planowane połączenie drogowe Romanowicza (przedłużenie) - Wyszyńskiego oraz Wyszyńskiego (przedłużenie) - Szujskiego, Czysta - Klikowska? Przyznam szczerze że układ dróg w tamtym rejonie jest jakby z przypadku. Aż się prosi o połączenia.
To pierwsze - nie widziałem takich planów. W tamtej okolicy planowano drogę od 'ronda' na Starodąbrowskiej, potem za Kantoriią, przez al. Piaskową i dojście właśnie w okolice Wyszyńskiego/Klikowska.
To drugie - trochę tak, nawet dalej są takie plany. Na tym zakręcie przed torami ma być rondo i jeden z wyjazdów do Chyszowska w stronę Szujskiego (choć nie wiem jak z ewentualnym poszerzeniem i potem włączeniem jej do Szujskiego (może kolejne, duże rondo?), i jedna dodatkowa w stronę 'sadów', ale nie widziałem, żeby były jakieś plany tej drogi aż do Klikowskiej.
To drugie - trochę tak, nawet dalej są takie plany. Na tym zakręcie przed torami ma być rondo i jeden z wyjazdów do Chyszowska w stronę Szujskiego (choć nie wiem jak z ewentualnym poszerzeniem i potem włączeniem jej do Szujskiego (może kolejne, duże rondo?), i jedna dodatkowa w stronę 'sadów', ale nie widziałem, żeby były jakieś plany tej drogi aż do Klikowskiej.