Centrum Administracyjne UMT - Kapłanówka
Re: Centrum Administracyjne UMT - Kapłanówka
Żeby działała jakaś, jak by ją nazwał "szkoła innowacyjności", to musi być jakiś materiał a z tym to na razie nic i nie zanosi się na jakieś zmiany, bo brak perspektyw na przyszłość.
-
- Rhetor
Pachnie mi tu kompetencją i rzetelnością po tarnowsku.
- Załączniki
-
- aaa.jpg (85.13 KiB) Przejrzano 7908 razy
Nie jestem KODziarzem, gorszym sortem, donosicielem, Bolkiem, ani TW.
Czemu takie błędy robisz? Bo z Twojego wpisu wynika, że to Ty jesteś autorem.Jan Kowalski pisze:Pachnie mi tu kompetencją i rzetelnością po tarnowsku.
PS
Nie mam obsesji na punkcie Jana Kowalskiego.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
-
- Rhetor
To zdjęcie z wczorajszej prezentacji. Specjalnie dla Ciebie tłumaczę - to zdjęcie z tego co rzutnik wyświetlał na ekranie.
Sedno problemu - władza ma "wizję", my płacimy. Dodatkowo niepokojącym jest to, że miasto pcha się w projekty gospodarcze, które zazwyczaj znajdują się w obszarze działania kapitału prywatnego tworząc w ten sposób nieuczciwą, nierentowna ale dotowaną konkurencję. Na końcu oczywiście straty pokryje podatnik.pawel86 pisze: Bo nie podoba mi się jak rozpieprza się moje podatki na coś takiego. Miasto niech się zajmie drogami, które w wielu miejscach są w opłakanym stanie, ogólnie pojętą przestrzenią publiczną. No ale przy wyremontowanym kawałku drogi głupio robić fotki.
L'union fait la force
Dzisiaj na kilku tarnowskich stronach czytałem "relacje" z tego spotkania na temat "Smart City".
Szkoda tylko, że autorzy tych artykułów nawet nie byli na miejscu i ograniczyli się do wklejenia, ew. lekkiego przerobienia informacji prasowej, którą otrzymali z UM.
Szkoda tylko, że autorzy tych artykułów nawet nie byli na miejscu i ograniczyli się do wklejenia, ew. lekkiego przerobienia informacji prasowej, którą otrzymali z UM.
Może i pokryje podatnik, ale nie Ty bo Twoje podatki to 100 zł rocznie. Jak masz lepsze pomysły na rozwój i ożywienie miasta to powiedz nam geniuszu.JacLe pisze:Sedno problemu - władza ma "wizję", my płacimy. Dodatkowo niepokojącym jest to, że miasto pcha się w projekty gospodarcze, które zazwyczaj znajdują się w obszarze działania kapitału prywatnego tworząc w ten sposób nieuczciwą, nierentowna ale dotowaną konkurencję. Na końcu oczywiście straty pokryje podatnik.pawel86 pisze: Bo nie podoba mi się jak rozpieprza się moje podatki na coś takiego. Miasto niech się zajmie drogami, które w wielu miejscach są w opłakanym stanie, ogólnie pojętą przestrzenią publiczną. No ale przy wyremontowanym kawałku drogi głupio robić fotki.
Wszystkowiedzący jesteś ( chyba że głupek ), więc dlaczego mam tracić czas na przedstawianie pomysłów... Poza tym sam pomysł nic nie zdziała bez dobrej strategii i odpowiednich ludzi, mądrze ją realizujących.murks pisze: Może i pokryje podatnik, ale nie Ty bo Twoje podatki to 100 zł rocznie. Jak masz lepsze pomysły na rozwój i ożywienie miasta to powiedz nam geniuszu.
Teraz wykonuje się w "ślepo" strategię napisaną w roku 2011, bez wizji ( pomysłu ), bez równoważenia i skalowania inwestycji... A koszty bubli pokrywa podatnik.
L'union fait la force
Spokojnie zejdzcie na Ziemię ten temat jest z ........2009 roku gdzie już ...już miało ruszać .... mamy 2016 a wy się podniecacie kolejnym pomysłem-wrzutką
''Bliższy Bogu jest niewierzący stosujący w życiu siedem przykazań, niż katolik, który wypełnia tylko trzy pierwsze''
Bo te wrzutki kosztują - ktoś wziął kasę za kolejny projekt budynku, ktoś wziął kasę za opracowania itd.
- Nagrody w konkursie na koncepcję Centrum Administracyjnego - 175.000 zł,
- dokumentacja techniczna budowy obiektu dla TGIS - 1 600 000 zł.
Zastanawiam się dla kogo te "gniazda"... mamy przecież w Tarnowie Akademicki Inkubator Przedsiębiorczości przy PWSZ, mamy inkubator przedsiębiorczości w ramach TKP - jedno i drugie miejsce wygląda na martwe. Kto więc zasiedli TGIS ?
- dokumentacja techniczna budowy obiektu dla TGIS - 1 600 000 zł.
Zastanawiam się dla kogo te "gniazda"... mamy przecież w Tarnowie Akademicki Inkubator Przedsiębiorczości przy PWSZ, mamy inkubator przedsiębiorczości w ramach TKP - jedno i drugie miejsce wygląda na martwe. Kto więc zasiedli TGIS ?
... a kto za to zapłaci ???– Gniazda innowacji są ważne dla Małopolski, tutaj lokujemy swoje regionalne nadzieje na stworzenie miejsca, gdzie będą zarówno świadczone usługi na bardzo wysokim poziomie dla subregionu tarnowskiego i nie tylko, ale równocześnie przestrzeń dla przedsiębiorców, którzy będą szukali instytucjonalnego wsparcia w rozwoju swoich pomysłów na gospodarkę – mówił wicemarszałek Roman Ciepiela.
L'union fait la force
Masz odpowiedź, kto zasiedli: "nadzieje".
Pan zapłaci, Pani zapłaci.
Pan zapłaci, Pani zapłaci.
-
- Rhetor
Za tymi wszystkimi słowami - kluczami jak: innowacja, wsparcie, wysoki poziom, przestrzeń dla przedsiębiorców, kryje się cała ignorancja ludzi pokroju Ciepieli, czy innego Sorysa. Mają setki pomysłów jak wykorzystać publiczne pieniądze i nie zrażają ich niepowodzenia, bo nawet w najgłębszym szambie oni zawsze pływają po powierzchni.
Przykłady: Farma fotowoltaniczna w Wierzchosławicach, DESK, Klaster Przemysłowy, SAG, teraz gniazda innowacji.
Można snuć piękne opowieści i wypinać pierś do orderu, bo nie ma żadnej ŻADNEJ odpowiedzialności za niegospodarność.
Najpierw potrzebni są inwestorzy, a z nimi nasi włodarze potrafią tylko podpisywać listy intencyjne przed wyborami. Ostatnio spotkałem człowieka, który chciał inwestować w strefie, ale szybko zrezygnował, bo jak powiedział "w Tarnowie nie ma z kim rozmawiać". Nie trzeba tęgiego umysłu i nosa Holmesa, żeby zauważyć, że z jakiegoś powodu do Tarnowa nie sprowadzają się nowe firmy. Miasto tanie, siła robocza dostępna, tereny tanie... a oni wolą do innych miast.
Najwyższy czas utrudnić Ciepieli życie i zacząć od niego wymagać, jak pracodawcy, od pracownika.
Przykłady: Farma fotowoltaniczna w Wierzchosławicach, DESK, Klaster Przemysłowy, SAG, teraz gniazda innowacji.
Można snuć piękne opowieści i wypinać pierś do orderu, bo nie ma żadnej ŻADNEJ odpowiedzialności za niegospodarność.
Najpierw potrzebni są inwestorzy, a z nimi nasi włodarze potrafią tylko podpisywać listy intencyjne przed wyborami. Ostatnio spotkałem człowieka, który chciał inwestować w strefie, ale szybko zrezygnował, bo jak powiedział "w Tarnowie nie ma z kim rozmawiać". Nie trzeba tęgiego umysłu i nosa Holmesa, żeby zauważyć, że z jakiegoś powodu do Tarnowa nie sprowadzają się nowe firmy. Miasto tanie, siła robocza dostępna, tereny tanie... a oni wolą do innych miast.
Najwyższy czas utrudnić Ciepieli życie i zacząć od niego wymagać, jak pracodawcy, od pracownika.
-
- Rhetor
Trendy myśl na dziś.
Jak wyczepią się gniazda innowacji to żeby nie wymyślać czegoś nowego, proponuję wciągnąć je w Social business city. Cytat ze strony: Nie jest wiec zasadne pytanie czy, ale kiedy miasta w Polsce przestawią się na innowacje - dr Małgorzata Bonikowska
Social business city - inspiracja dla polskich miast
link -> http://centrumprasowe.pap.pl/cp/pl/news ... ich-miast-" onclick="window.open(this.href);return false;
Jak wyczepią się gniazda innowacji to żeby nie wymyślać czegoś nowego, proponuję wciągnąć je w Social business city. Cytat ze strony: Nie jest wiec zasadne pytanie czy, ale kiedy miasta w Polsce przestawią się na innowacje - dr Małgorzata Bonikowska
Social business city - inspiracja dla polskich miast
link -> http://centrumprasowe.pap.pl/cp/pl/news ... ich-miast-" onclick="window.open(this.href);return false;
Inspiracja dla ludzi u władzy, którzy faktycznie myślą o dobru swojego miasta i dostrzegają konieczność rywalizowania z innymi ośrodkami o mieszkańców (!) i inwestorów.
Obawiam się, że w Tarnowie myślą sobie o takim "dialogu": "Ale zaj* pomysł na wydojenie trochę kasy z czyjejś kieszeni! Zróbmy podobny!"...
Obawiam się, że w Tarnowie myślą sobie o takim "dialogu": "Ale zaj* pomysł na wydojenie trochę kasy z czyjejś kieszeni! Zróbmy podobny!"...