Remont dworca PKP

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

Ja nie mogę pojąć jak to działa, że w Regio (osobowe, najtańsze, teoretycznie więc najgorsze) zawsze mam miejsce siedzące, a w TLK (InterCity) i InterRegio ("lepszy" regio) wiecznie stoję.

A, żeby nie było: wszystkie trzy pociągi kursują mniej więcej tyle samo - około 1:10 (przy założeniu, że się jedzie pospiesznym Regio, jak w moim wypadku - cena jak za zwykłe Regio)

nagmatwałem chyba... ale dacie rady przeczytać.

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

Keleos, zazwyczaj jest tak, że regio, załóżmy do Krakowa, jedzie z Tarnowa. Więc wszyscy wsiadają tutaj ;)
Pozostałe wymienione przez Ciebie pociągi jadą z dalszych miejsc przez co dużo osób wsiada już wcześniej ;)

Awatar użytkownika

TomekMKM
Rhetor

Post autor: TomekMKM »

No bo sam mówisz, że leszy, a niektórzy ludzie są tacy, że wolą wsiąść do "lepszego", o ile w ogóle można takie znaleźć na PKP :)

faleQ
Archont
Kontakt:

Post autor: faleQ »

Cubaza pisze:Keleos, zazwyczaj jest tak, że regio, załóżmy do Krakowa, jedzie z Tarnowa. Więc wszyscy wsiadają tutaj ;)
Pozostałe wymienione przez Ciebie pociągi jadą z dalszych miejsc przez co dużo osób wsiada już wcześniej ;)
Dokładnie, ale większość tych z Tarnowa jest skorelowana z tymi z Rzeszowa lub Krynicy/Nowego Sącza i to ci pasażerowie docierając do Tarnowa po przesiadce zajmują miejsca stojące ;)

Awatar użytkownika

TomekMKM
Rhetor

Post autor: TomekMKM »

http://www.tarnow.net.pl/index.php?poka ... c&id=10948

Ja widziałem w bocznej poczekalni leżącą przy ścianie siatkę ze sklejanym długim kijem - zapewne to na na nieproszonych gości.

Keleos
Rhetor

Wczoraj aż się musiałem konduktora zapytać, bo nie mogłem uwierzyć. Regio "Dunajec" ma nowiutki (no, jak na standard PKP) pociąg, taki sam (lub niemal identyczny) jak ten krakowski co jeździ na Balice.

Obrazek

Awatar użytkownika

Versacz
Archont

Post autor: Versacz »

To jest ten sam co jeździ na lotnisko. Widać miałeś dużo szczęścia. A przyjechał chociaż na czas?

Keleos
Rhetor

Zdjęcie akurat wrzuciłem tego z Balic, więc się nie sugeruj przypadkiem ; )

Konduktor powiedział, że "od dzisiaj (czyli wczoraj) mamy nowy".

Podstawiony został 25min przed czasem, w Tarnowie był chyba punktualnie... ciężko powiedzieć, bo pierwszy raz jechałem o tej godzinie i nie wiem o której planowo miał być ; >

MTar
Proedroj

Post autor: MTar »

http://www.intermaks.pl/index.html?grp= ... 9&strona=0
jechałeś tym pociągiem
na razie 2 ale ma być 5
co do spóźnienia to był spóźniony 2 min

Awatar użytkownika

Versacz
Archont

Post autor: Versacz »

Ho ho ho 2 min to jakiś nowy rekord chyba. To jeśli to był ACATUS to jak wrażenia z jazdy tym cudem.

MTar
Proedroj

też nim jechałem więc się może wypowiem.
na początek jechałem pierwszą klasą więc fotele całkiem spoko miejsca dużo nawet jak dla mnie (194 cm wzrostu), nie wiem jak jest w 2 klasie. I jak już jestem przy pierwszej klasie to nie wiem po co było to zamawiać przecież i tak płaci się tyle samo bo nie ma biletów pierwszej klasy. W pociągu jedzie się całkiem przyjemnie, łagodny start, nie zrywa jak w starych kiblach(EN57). Co najważniejsze to ogrzewanie koniec z gotowaniem tyłka na fotelach.
Tak ogólnie to wszystko jest ok.

Ps. tym pociągiem zaskoczeni są nie tylko pasażerowie(niektórzy maj problem z otwieraniem drzwi) ale i maszyniści, na dworcu w Tarnowie nie zblokowali kół i pociąg zaczął cofać, nie włączona była również informacja pasażerska tzn wyświetlacze nie działały.

Keleos
Rhetor

Szynobus chodził na tyle gładko i cicho, że momentami nie wiedziałem czy jadę, czy stoję (miałem słuchawki na uszach, za oknem nic nie widać - ciemno).

Oczywiście czasami zarzuca, ale to wina torów, nie pociągu (przepraszam - szynobusu).

Ogólnie jestem na plus, chociaż miejsc między siedzeniami tak ze 20cm za mało jak dla mnie, plus te kamery w każdym wagonie są nieco drażniące... rozumiem jednak, że mogą pomóc w przeciwdziałaniu wandalizmowi, więc niech sobie będą.

Aha - było dużo osób stojących, z powodu braku miejsc siedzących... przydałby się przynajmniej jeden wagon więcej.

MTar
Proedroj

Keleos pisze:pociągu (przepraszam - szynobusu).
ale masz pecha bo nie trafiłeś ani raz to jest EZT czyli elektryczny zespół trakcyjny
Keleos pisze:Aha - było dużo osób stojących, z powodu braku miejsc siedzących... przydałby się przynajmniej jeden wagon więcej.
nie da się dołożyć wagonu do EZT. Poprostu na "dunajcu" zawsze jeżdżą połączone EN57 (2 szt) a że chcieli zaszpanować ACATUSEM to puścili go na sobotę(mniejszy ruch), sądzę że w tygodniu będzie jeździł na trasie Kraków-Tarnów. Oby niech się pan Ciepiela na coś się przyda.

Awatar użytkownika

Beaver
Rhetor

Post autor: Beaver »

Jak nie ma biletów 1 klasy ? To moge sobie w kazdym pociagu siasc na miejscach 1 klasy ? Jak to jest ?
Różnica pomiędzy małym a dużym miastem polega na tym, że w dużym mieście można więcej zobaczyć, a w małym więcej usłyszeć. - Jean Cocteau

MTar
Proedroj

nie w każdym. Ale w pociągach osobowych nie ma biletów na pierwszą klasę. z tego co wiem nie ma ich również w interRegio. Natomiast takie bilety są w pociągach TLK i IC

ODPOWIEDZ