Modernizacja linii kolejowej Kraków - Rzeszów

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

MTar pisze:Wiata z peronu drugiego zostaje i przeniesiona na nowy peron pierwszy.
A co ma być na drugim? Beton&...?
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

Ravir pisze: Po za tym jest PKP - doskonale Wiecie jak chętnie PKP dokonuje inwestycji i jakie ma fundusze :mrgreen: :mrgreen: i tak dobrze, że wybudują wiadukt. :mrgreen:
Akurat wynegocjowanie szerszego prześwitu wiaduktu wc. Al. Tarnowskich to nie było chyba jakoś ekstremalnie trudne zadanie, PKP PLK dużo to kosztować nie będzie, bo znakomitą większość finansuje UE poprzez POIiŚ.

Co do wiaty, słyszałem, że na nowym drugim peronie ma być nowa wiata, która będzie stylizowana na kształt obecnej... Ale ile w tym prawdy nie wiem...

Wojtasek
Prytan

Post autor: Wojtasek »

MTar masz jakieś info na temat zadaszenia trzeciego peronu,czy nadal będzie on odkryty?
A po przebudowie perony zostaną zaopatrzone w windy dla niepełnosprawnych i starszych podróżnych?
Dobrze by było jak przy schodach zamontowali by taśmociągi na bagaże :mrgreen:

MTar
Proedroj

Post autor: MTar »

Windy będą przy każdym peronie. A co do wiat peronowych to w przetargu byłą zawarta klauzula o konieczności konsultacji z konserwatorem więc nie wiem jak sprawa się zakończyła. Początkowo przewidywano że na pozostałych peronach będzie po kilka wiat peronowych o kubaturze 50 m^3, Takie duże przystanki autobusowe. A jak się sprawa rozwiązała to niestety nie wiem.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

MTar pisze:Początkowo przewidywano że na pozostałych peronach będzie po kilka wiat peronowych o kubaturze 50 m^3, Takie duże przystanki autobusowe. A jak się sprawa rozwiązała to niestety nie wiem.
Całe PKP - robią remont dworca za (...)dziesiąt milionów, a potem na jeden peron wrzucają parę kupek blachy. Jak znam życie, będą te kupki wymalowane na piękny niebieski kolor...
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

MTar
Proedroj

Owszem miały mieć niebieski kolor. A jeśli chodzi o perony to sprawa też nie jest idealna. Mało tego że mają być z szarej kostki brukowej z wiśniowymi obrzeżami z płyt, to będą miały wysokość 55 cm od główki szyny. Więc pomimo zastosowania nowego niskopodłogowego taboru nadal pozostanie 20 cm stopień. Lepiej było by zrobić perony wysokie tj. 75 cm od główki szyny. Ale chyba mamy za mała siłę przebicia na takie coś. ostatnio nawet Poznań wykiwali i na nowym dworcu wcisnęli im takie perony.

Marcin Zaród
Rhetor

Post autor: Marcin Zaród »

Znam ludzi, którzy do Tarnowa nigdy nie przyjadą z jednego, prostego powodu...

Nie dadzą po prostu rady wysiąść z pociągu przy takiej wysokości jak jest teraz, to osoby np. po 60-tce...

hurricane
Rhetor

MTar pisze:... to będą miały wysokość 55 cm od główki szyny. Więc pomimo zastosowania nowego niskopodłogowego taboru nadal pozostanie 20 cm stopień. Lepiej było by zrobić perony wysokie tj. 75 cm od główki szyny.
Peron niższy, bo pewnie skrajnia dla towarowych na przelocie musi zostać zachowana, jeśli nie będzie na nowym peronie 2 wiaty stylizowanej to będzie największa pomyłka... To też prawda, że ten PKPowski zestaw kolorów na peronach to też jakiś kosmos... Peron szary, krawędzie różowe i wiaty niebieskie... Tak w całej Polsce robią :-? żadnego gustu...

MTar
Proedroj

Skrajnia była by zachowana. To tylko takie głupie zalecenia ktoś wymyślił. Ze względu na koszty ktoś stwierdził, że podstawowa wysokość to 55. A na 76 trzeba sobie zasłużyć. I to jest totalny bezsens bo wszystkie regionalne EZT są robione na 76 do 80 cm nad główkę szyny w zależności od stopnia zużycia obręczy. Nowe SZT z Pesy tj. Link też jest robiony na taką wysokość. Ale w Polsce oszczędza się na tym co nie trzeba. Ja rozumiem że na przystankach to się nie opłaca bo ruch jest tam mały ale wszystkie dworce od kategorii B w wzwyż powinny mieć perony podwyższane. Chyba napisze email z prośbą o interwencje do posła Wojtkiewicza, bo on interesował się sprawą kolei, może nie jest za późno. W Poznaniu nadal walczą pomimo że perony już wybudowali.

Awatar użytkownika

Baxon
Thesmothetai

Post autor: Baxon »

hurricane pisze:To też prawda, że ten PKPowski zestaw kolorów na peronach to też jakiś kosmos... Peron szary, krawędzie różowe i wiaty niebieskie... Tak w całej Polsce robią :-? żadnego gustu...
Co prawda to nie wiata, ale jakby coś takiego na peronie zrobili... W Kutnie (już nie pękają oczy) powstało cos takiego nad chodnikiem prowadzącym do przejścia podziemnego. Perony nie będą ruszane do czasu modernizacji linii kolejowej tamże

MTar pisze:Chyba napisze email z prośbą o interwencje do posła Wojtkiewicza, bo on interesował się sprawą kolei, może nie jest za późno. W Poznaniu nadal walczą pomimo że perony już wybudowali.
Owszem interesował się, ale już jest po wyborach więc możesz trochę poczekać na reakcję ;p

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

MTar - dlatego napisałem, że GENERALNIE ten sam układ - sam widziałem kilka róznych planów i w końcu sam nie wiem, który był ostateczny. :mrgreen: A plan - który Ty w tym wątku pokazałeś jest dość nie czytelny. Szukam planu, najlepiej w "jakimś" CAD'ie a nie w PDF'ie.

Szkoda, że nie zrobią jak w Krakowie - tam wygląda to bardzo przyzwoicie i co najważniejesze ładnie. Ale pomarzyć można.

MTar Wiesz może jaki będzie czas przejazdu Tarnów - Kraków po remoncie? Chodzą plotki o pociągach stających w Kraków - Bochnia - Brzesko - Tarnów i jadących 45 minut. Czy jest to w ogóle realne? Kolejna sprawa jaką Kategorię ma Dworzec w Tarnowie A czy B?
9000 ml A Rh-

Awatar użytkownika

Baxon
Thesmothetai

Post autor: Baxon »

Ravir, te wszystkie plany, które są dostępne pochodzą jeszcze z etapu przetargu. Wyłoniony wykonawca na podstawie tych planów miał sporządzić projekt budowlany i wyremontować linię (Zaprojektuj i Zbuduj). Nie słyszałem żeby gdzieś w sieci krążyły te aktualne projekty. Jeżeli chcesz te stare, to na PM wyślij maila, to Ci prześlę plany dla odcinka Biadoliny – Tarnów w km 61,300 – 80,200.

Odnośnie kategorii dworca wg Wikipedii Tarnów ma kat. B, ale gdzieś na stronach PKP widziałem już kat A
EDIT:
Widziałem tę informację na stronie dworzecpolski.pl - tam jest kategoria A
LINK
Ostatnio zmieniony 24-01-2012, 11:34 przez Baxon, łącznie zmieniany 1 raz.

hurricane
Rhetor

Ravir pisze: MTar Wiesz może jaki będzie czas przejazdu Tarnów - Kraków po remoncie? Chodzą plotki o pociągach stających w Kraków - Bochnia - Brzesko - Tarnów i jadących 45 minut. Czy jest to w ogóle realne? Kolejna sprawa jaką Kategorię ma Dworzec w Tarnowie A czy B?
Bez remontu odcinka Kraków Główny - Rudzice podg. nie ma szans na czas przejazdu 45 minut. Zejdziemy na jakieś 50 minut.

Tarnów ma kategorię B.

MTar
Proedroj

Jeśli chodzi o czasy przejazdu to ciężko coś powiedzieć. Modernizacja prowadzona jest tylko do Podłęża i tam realny czas dla takiego obiegu to około pół godziny z rezerwą. Ale dalej jest niestety masakra i bez jakiś modernizacji poniżej 20 minut ciężko było by zejść. Może będzie tam coś zrobione to wtedy ten czas jest możliwy. Inna sprawa że takie czasy osiągną tylko ekspresy, tlk i IR nie wiem czy będzie wtedy kursowało coś takiego jak regio plus bo pan marszałek planuje nam coś takiego
Szybciej do Krakowa

Szybki pociąg łączący Tarnów z Krakowem będzie odjeżdżał co pół godziny.

To jedno z najważniejszych założeń szybkiej kolei aglomeracyjnej, którą ma zamiar powołać województwo małopolskie. Specjalne składy mają tym samym uzupełnić w regionie ofertę PKP.

Na początku będą to trzy linie kolejowe, krzyżujące się w Krakowie: Tarnów - Trzebinia, Wieliczka – Balice i Skawina – Miechów – mówi wicemarszałek Małopolski Roman Ciepiela. (damian / 28L POCIAG)

Standaryzacji mają ulec nie tylko czas podróży, ale też wnętrza i komfort jazdy w pociągach. Poza tym przy węzłach przesiadkowych mają być zorganizowane duże parkingi, na których będzie można zostawić np. samochody. Pierwsze pociągi mają wystartować jesienią 2014 roku, po zakończeniu trwającego już remontu torów.

Co ważne ceny takich biletów mają się zmienić nieznacznie, tak aby kolej dalej była najbardziej atrakcyjnym ekonomicznie środkiem transportu. Obecnie powołano zespół ludzi, na miarę przyszłego zarząd komunikacji wojewódzkiej. Większość środków na przedsięwzięcie ma pochodzić z MRPO, resztę dołoży budżet województwa.

I w takiej sytuacji pociąg zatrzymał by się na każdym przystanku. A wtedy czas wyniesie około godziny może coś poniżej. Pod warunkiem zapewnienia dwu osobowej obsady.

Co do dworca zawsze byłem przekonany że ma kategorie B ale ostatnio na stronie Dworca Polskiego zobaczyłem że ma kategorie A, więc może awansował.

Edit. Widzę że w międzyczasie większość odpowiedzi już padła, czyli jak się zabiera za pisanie posta to trzeba go skończyć a nie zajmować się innymi sprawami. :lol:

hurricane
Rhetor

Możliwe, że awansował, ja mam na komputerze zestawienie, gdzie Tarnów, jest na drugim miejscu kategorii B.

Odcinek Kraków Płaszów - Rudzice podg. ma być ponoć realizowany w ramach budżetu UE na 2014-2020, więc jakaś perspektywa jest na skrócenie czasu... Dopiero wtedy może się uda zejść do 40 minut.

Nie zapominajcie, że idiotyczne przepisy PLK po ostatnim paraliżu na kolei i kompromitacji PKP mówią, że pociąg musi mieć 10 minut rezerwy czasowej na 100 km przebiegu, więc do Krakowa trzeba na sucho z 7-8 minut dodać... Mam nadzieję, że się z tego wycofają...
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl

ODPOWIEDZ