Poczekaj, są ludzie którzy o tym myśląozi26 pisze:nie ma żadnego szybkiego połączenia z północą
Inwestycje w miescie
Te magazyny Amazona głównie mają obsługiwać Niemcy i Zachodnią Europę. Dlatego szukali lokalizacji relatywnie blisko niemieckiej granicy. Te dodatkowe 200-300 km pomnożone przez ilość przewozów rocznie daje na prawdę całkiem niezłą kwotę.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Kolejna inwestycja czeka na zrealizowanie. Dlaczego tak długo http://www.tarnow.net.pl/index.php?poka ... c&id=14684
Przeglądając plany inwestycyjne miasta w ramach finansowania unijnego:
http://www.tarnow.pl/index.php/pol/Mias ... liony-euro
Widzę, że mamy tutaj inwestycje, które mają wysokie szanse realizacji.
Inwestycja, której mocno kibicuję i w nowych założeniach m wysokie szanse. Dodatkowym atutem będzie niejako ożywienie tamtej przestrzeni i nieco uporządkowanie terenu:
„Tarnowskie gniazda innowacyjnych specjalizacji” - 80 mln
Poprawa komunikacji miejskiej - 18 mln
- autobusy: fajnie by zachowały spójność wizualną i było kilka przegubów
- biletomaty: bardzo wygodna rzecz, oby były również na przystankach. Moja sugestia:
a) Możliwość zakupu biletu okresowego, przedłużenia go, wprowadzenie w PWSZ i innych uczelniach publicznych legitymacji powiązanej z biletem okresowym.
b) Bilans biletów.
Miasto (granice administracyjne) - strefa I
Pełnopłatne jednoprzejazdowe - 2,50 PLN
Ulgowy jednoprzejazdowy - 1,50 PLN
Pełnopłatny piętnastominutowy - 1,90 PLN
Ulgowy piętnastominutowy - 1,00 PLN
Pełnopłatny godzinny - 3,30 PLN
Ulgowy godzinny - 2,00 PLN
Aglomeracja (ościenne miejscowości) - strefa II
Pełnopłatne jednoprzejazdowe - 3,50 PLN
Ulgowy jednoprzejazdowy - 2,50 PLN
Pełnopłatny piętnastominutowy - 2,90 PLN
Ulgowy piętnastominutowy - 2,00 PLN
Pełnopłatny godzinny - 4,30 PLN
Ulgowy godzinny - 3,00 PLN
Sugeruję obniżkę taką różnicę ze względu, by bardziej opłacalne stawało się mieszkanie w mieście.
c) Poprawa informacji (absolutnie tak, ale poza tablicami ledowymi na przystankach):
- Wgranie w tablice autobusowe nazwy przystanków następnych, lub rozpisać schemat przebiegu przystanków np.
Oczywiście całość przebiegu z zaznaczonymi granicami stref.
- Oświetlenie rozkładów jazdy i najlepiej nazw przystanków w niektórych miejscach.
Spalarnia odpadów - 500 mln
Niepewne:
Drogi - co najwyżej finansowanie najbardziej kluczowych
Rewitalizacja - Są cięcia na rewitalizacje jako taką, stęd tylko najważniejsze projekty mogą dostać pieniądze.
http://www.tarnow.pl/index.php/pol/Mias ... liony-euro
Widzę, że mamy tutaj inwestycje, które mają wysokie szanse realizacji.
Inwestycja, której mocno kibicuję i w nowych założeniach m wysokie szanse. Dodatkowym atutem będzie niejako ożywienie tamtej przestrzeni i nieco uporządkowanie terenu:
„Tarnowskie gniazda innowacyjnych specjalizacji” - 80 mln
Poprawa komunikacji miejskiej - 18 mln
- autobusy: fajnie by zachowały spójność wizualną i było kilka przegubów
- biletomaty: bardzo wygodna rzecz, oby były również na przystankach. Moja sugestia:
a) Możliwość zakupu biletu okresowego, przedłużenia go, wprowadzenie w PWSZ i innych uczelniach publicznych legitymacji powiązanej z biletem okresowym.
b) Bilans biletów.
Miasto (granice administracyjne) - strefa I
Pełnopłatne jednoprzejazdowe - 2,50 PLN
Ulgowy jednoprzejazdowy - 1,50 PLN
Pełnopłatny piętnastominutowy - 1,90 PLN
Ulgowy piętnastominutowy - 1,00 PLN
Pełnopłatny godzinny - 3,30 PLN
Ulgowy godzinny - 2,00 PLN
Aglomeracja (ościenne miejscowości) - strefa II
Pełnopłatne jednoprzejazdowe - 3,50 PLN
Ulgowy jednoprzejazdowy - 2,50 PLN
Pełnopłatny piętnastominutowy - 2,90 PLN
Ulgowy piętnastominutowy - 2,00 PLN
Pełnopłatny godzinny - 4,30 PLN
Ulgowy godzinny - 3,00 PLN
Sugeruję obniżkę taką różnicę ze względu, by bardziej opłacalne stawało się mieszkanie w mieście.
c) Poprawa informacji (absolutnie tak, ale poza tablicami ledowymi na przystankach):
- Wgranie w tablice autobusowe nazwy przystanków następnych, lub rozpisać schemat przebiegu przystanków np.
Oczywiście całość przebiegu z zaznaczonymi granicami stref.
- Oświetlenie rozkładów jazdy i najlepiej nazw przystanków w niektórych miejscach.
Spalarnia odpadów - 500 mln
Niepewne:
Drogi - co najwyżej finansowanie najbardziej kluczowych
Rewitalizacja - Są cięcia na rewitalizacje jako taką, stęd tylko najważniejsze projekty mogą dostać pieniądze.
-
- Proksenos
Zacofany ten Tarnówek chyba w Mielcu lub Debicy widzialem tablice swietlne i oswietlone rozklady jazdy ale 2 lata temu Dalej , jak widze Jelcza to dopiero jestem dumny z miasta ze majac rok 2014 dalej jezdza polskie autobusy z lat 70-80 i jeszcze te czyste chodniki i ulice (patrze na swoja okolice Sitki/Sloneczna) mmm na przystankach jak w piaskownicy a smieci z tych betonowych koszy walaja sie po ulicach . Nikt w tym miescie nie ogarnia tych prostych kwesti.I kazdy kto widzi ten syf i to wszystko mowi pod nosem nie ma sie co dziwic ze ludzie uciekaja nikt nie chce mieszkac w gnoju
Klipa201, nie żebym Cię oskarżał czy coś podobnego, ale ja mam świetny przykład narzekających na porządek.
Otóż w rejonie gdzie mam warsztat jest typowy sralnik, raz na jakiś czas muszę załadować czy wyładować towar więc lekko blokuję chodnik. Stali bywalcy (wyprowadzający psy) muszą mnie wtedy omijać trawnikiem i już dwa razy dosłyszałem wiązankę na swój temat od jegomościa co wlazł w to co, pies zjadł dwa dni wcześniej. Acha, nie widziałem jeszcze żeby tam ktoś dobrowolnie posprzątał po swoim psie, no chyba, że jak uda mi się zwrócić uwagę.
Otóż w rejonie gdzie mam warsztat jest typowy sralnik, raz na jakiś czas muszę załadować czy wyładować towar więc lekko blokuję chodnik. Stali bywalcy (wyprowadzający psy) muszą mnie wtedy omijać trawnikiem i już dwa razy dosłyszałem wiązankę na swój temat od jegomościa co wlazł w to co, pies zjadł dwa dni wcześniej. Acha, nie widziałem jeszcze żeby tam ktoś dobrowolnie posprzątał po swoim psie, no chyba, że jak uda mi się zwrócić uwagę.
Baxon tu nie chodzi o psy i takie tam tylko ogolnie o syf na glownych ulicach miasta chyba Sloneczna-Sitki taka jest.Dobra jest zima snieg moze byl tydzien i co zostalo gowno z piachem wymieszane i to na chodnikach , no jak ktos moze chcec tu mieszkac widzac nawet z samochodu taki syf.Nie wiem jeszcze pare lat temu jakos o to dbano widzialem zamiatarki czy wiezniowie nawet chodzili po centrum i zamiatali teraz to normalnie dramat sam jestem lokalnym patriota ale chce sie wyprowadzic.
Rzeczywiście wyprowadź się. Zobaczymy czy tam gdzie pójdziesz będzie lepiej.Klipa201 pisze:Baxon tu nie chodzi o psy i takie tam tylko ogolnie o syf na glownych ulicach miasta chyba Sloneczna-Sitki taka jest.Dobra jest zima snieg moze byl tydzien i co zostalo gowno z piachem wymieszane i to na chodnikach , no jak ktos moze chcec tu mieszkac widzac nawet z samochodu taki syf.Nie wiem jeszcze pare lat temu jakos o to dbano widzialem zamiatarki czy wiezniowie nawet chodzili po centrum i zamiatali teraz to normalnie dramat sam jestem lokalnym patriota ale chce sie wyprowadzic.
Jak chcesz to mogę CI zrobić zdjęcia jak wyglądają ulice na moim osiedlu w Łodzi gdzie mieszka ponad 70 tyś ludzi ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Retkinia ). To jest dramat, piachu na osiedlu wysypali chyba z 40 ton i to tylko w mojej spółdzielni, w ciągu ostatniego ataku zimy, gówien to jak by w ZOO po słoniach posprzątali, ostanimi czasy ludziska ze swoimi obsrajdupcami łażą z foliami na butach, chociaż tyle że później one lądują w koszu. Lepiej jak by 3/4 tych zieleńców zamienić na parking, był by pożytek, bo miejsc brakuje.Klipa201 pisze:Baxon tu nie chodzi o psy i takie tam tylko ogolnie o syf na glownych ulicach miasta chyba Sloneczna-Sitki taka jest.Dobra jest zima snieg moze byl tydzien i co zostalo gowno z piachem wymieszane i to na chodnikach , no jak ktos moze chcec tu mieszkac widzac nawet z samochodu taki syf.Nie wiem jeszcze pare lat temu jakos o to dbano widzialem zamiatarki czy wiezniowie nawet chodzili po centrum i zamiatali teraz to normalnie dramat sam jestem lokalnym patriota ale chce sie wyprowadzic.
https://www.youtube.com/watch?v=3WMcBC4 ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;
Właśnie wróciłem z Łodzi i potwierdzam, chociaż na Retkini nie macie jeszcze najgorzejozi26 pisze:
Jak chcesz to mogę CI zrobić zdjęcia jak wyglądają ulice na moim osiedlu w Łodzi gdzie mieszka ponad 70 tyś ludzi ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Retkinia ). To jest dramat, piachu na osiedlu wysypali chyba z 40 ton i to tylko w mojej spółdzielni, w ciągu ostatniego ataku zimy, gówien to jak by w ZOO po słoniach posprzątali, ostanimi czasy ludziska ze swoimi obsrajdupcami łażą z foliami na butach, chociaż tyle że później one lądują w koszu. Lepiej jak by 3/4 tych zieleńców zamienić na parking, był by pożytek, bo miejsc brakuje.
Ale ogólnie masakra. Śmieci, tony piachu i błota na chodnikach, wszędzie zwały czarnego śniegu. Zresztą nie tylko w porównaniu z Łodzią Tarnów wydaje się być czystym miastem. Owszem są niedociągnięcia odnośnie czystości ale nie ma co narzekać. To i owo można by odnośnie sprzątania ulepszyć (np centrum w lecie) ale ogólnie do stanu czystości Tarnowa większych zastrzeżeń nie mam.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM