To po co kombinować, skoro jest tylu inwestorów, którzy wyłożą kasę na to przedsięwzięcie - to niech firma kupi po cenie rynkowej 100-200 mln. zł w tą czy w tą stronę przy takich kwotach nie robi różnicy w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego zapisze się takie warunki by tylko park rozrywki mógł powstać i już ;-)To musi być sprytniej zrobione ale także z kożyścią dla inwestora bo inaczej zwinie manatki i pujdzie do następnego miasta.
Park rozrywki przy ul. Lotniczej
-
Autor tematu - Rhetor
- Kontakt:
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
-
- Prytan
Pewnie i tu cały jest wicJakub Kwaśny pisze:To po co kombinować, skoro jest tylu inwestorów, którzy wyłożą kasę na to przedsięwzięcie - to niech firma kupi po cenie rynkowej 100-200 mln. zł w tą czy w tą stronę przy takich kwotach nie robi różnicy w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego zapisze się takie warunki by tylko park rozrywki mógł powstać i już ;-)To musi być sprytniej zrobione ale także z kożyścią dla inwestora bo inaczej zwinie manatki i pujdzie do następnego miasta.
Spółka nie jest aż tak majętna
dzierżawa gruntu w tak dobrym miejscu zamiast kupna, to zaoszczędzenie na CAPEXie
fakt OPEX będzie spory, ale firma liczy (i wg mnie słusznie) na spore wpływy z biletów
Ja prywatnie jestem przeciwko sprzedaży, i myślę że 100mln to miasta nie urządzi na długo, jako własciciel ziemi widzę w tym większy zysk bez strat i większą kożyść pod innymi względami jakie miasto może zdobyć z tego powodu. Jestem za dzierżawą tak aby miasto miało swoje grunty i korzyść z inwestycji inwestora, napewno przyniesie to więcej niż 100mln dla miasta w okresie 5 lat.Jakub Kwaśny pisze:To po co kombinować, skoro jest tylu inwestorów, którzy wyłożą kasę na to przedsięwzięcie - to niech firma kupi po cenie rynkowej 100-200 mln. zł w tą czy w tą stronę przy takich kwotach nie robi różnicy w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego zapisze się takie warunki by tylko park rozrywki mógł powstać i już ;-)To musi być sprytniej zrobione ale także z kożyścią dla inwestora bo inaczej zwinie manatki i pujdzie do następnego miasta.
Miasto powinno stworzyć spółkę do tych gruntów, wydzierżawić jako spółka a nie podmiot państwowy, w tym momencie ustawa nie chroni tej umowy i można pisać co tylko ma sens i można ująć zwrot gruntów za nie zobowiązanie się z umowy, w tym dołączyć wszystkie klauzule i aneksy które będą zmuszać inwestora do inwestycji i wypełnienia obietnic, oczywiście z jakimiś barierami tak aby nikogo nie przestraszyć, dać im nie 2 ale z 5 lat na ukończenia całego projektu.
W umowie zaznaczyć że nie mniej niż 50% pracowników przy budowie i podczas otwarcia parku powinno pochodzić z gminy Tarnów, dodatkowo pozostałe 50% powinno być formalnie udowodnione że pochodzi z poza ponieważ tego typu wykształcenie lub doświadczenie nie było znalezione w naszej Gminie, i tylko takim sposobem bezrobotni w tym mieście będą mieć pracę. Myślę że miasto będzie mieć park który napędzać będzie okolicę, oczywiście małe hotele i inne inwestycje będą przyciągnięte automatycznie do parku, nie licząc ile jedzenia będzie musiał nam dostarczyć Bać-Pol o którym było mowa, nawet sam inwestor jak widać dba o swoje biznesy.
-
Autor tematu - Rhetor
- Kontakt:
No i tu pojawia się już jakiś konkret, a nie na zasadzie miasto musi wymyśli, jakiś sprytny pomysł ...Miasto powinno stworzyć spółkę do tych gruntów, wydzierżawić jako spółka a nie podmiot państwowy, w tym momencie ustawa nie chroni tej umowy i można pisać co tylko ma sens i można ująć zwrot gruntów za nie zobowiązanie się z umowy, w tym dołączyć wszystkie klauzule i aneksy które będą zmuszać inwestora do inwestycji i wypełnienia obietnic, oczywiście z jakimiś barierami tak aby nikogo nie przestraszyć, dać im nie 2 ale z 5 lat na ukończenia całego projektu.
Rozumiem, że opłata za dzierżawę wynosiłaby rocznie 20 mln?Robert_H pisze:Jestem za dzierżawą tak aby miasto miało swoje grunty i korzyść z inwestycji inwestora, napewno przyniesie to więcej niż 100mln dla miasta w okresie 5 lat.
A teraz przyznaj Robercie szczerze jaka jest Twoja rola i Twoje związki z XMD - bo po krótkiej tylko obserwacji Twoich postów, przynajmniej ja po ostatniej Komisji Rozwoju nie uwierzę, że żadne i tylko z boku obserwujesz, tak jak sam kiedyś stwierdziłeśRobert_H pisze:W umowie zaznaczyć że nie mniej niż 50% pracowników przy budowie i podczas otwarcia parku powinno pochodzić z gminy Tarnów, dodatkowo pozostałe 50% powinno być formalnie udowodnione że pochodzi z poza ponieważ tego typu wykształcenie lub doświadczenie nie było znalezione w naszej Gminie, i tylko takim sposobem bezrobotni w tym mieście będą mieć pracę. Myślę że miasto będzie mieć park który napędzać będzie okolicę, oczywiście małe hotele i inne inwestycje będą przyciągnięte automatycznie do parku, nie licząc ile jedzenia będzie musiał nam dostarczyć Bać-Pol o którym było mowa, nawet sam inwestor jak widać dba o swoje biznesy.
Tez myślę że Robert, to jakaś szara eminencja XMD - i dziwna jest ta niesamowita i błyskotliwa metamorfoza Roberta w ciagu 24 godzin. W pierwszych postach tak dla niepoznaki odgrywa rolę lekko "nieokrzesanego" zwolennika budowy parku, który mami nas fotką zdobytą podstępnie (karramba ), która tak na prawdę żadnych dokładnie konkretów nie pokazuje ale ma nam działać na wyobraźnię (oj psycholog z niego). A w ostatnich postach pokazuje nam się jako świetnie obeznany w prawie i ekonomii (nawet ortografia się znacząco poprawiła ) i podsuwa pomysły, które mają być pomysłami miasta via Jakub Kwaśny a tak na prawdę są tym na co liczą inwestorzy.Jakub Kwaśny pisze:A teraz przyznaj Robercie szczerze jaka jest Twoja rola i Twoje związki z XMD - bo po krótkiej tylko obserwacji Twoich postów, przynajmniej ja po ostatniej Komisji Rozwoju nie uwierzę, że żadne i tylko z boku obserwujesz, tak jak sam kiedyś stwierdziłeś
Kto buduje na ludzkiej głupocie, ten buduje pewnie i trwale - Feliks Chwalibóg
Niestety nie mam powiązań ani z firmą XMD ani z jej inwestorami, moja strata. Zdjęcie zostało zrobione ponad 2 miesiące temu, dopiero teraz skojarzyliśmy że to Tarnów. Mogę dodać że będę dożył do kontaktu z firmą XMD do skutku, na teraz próbowałem się kontaktować z kimś odpowiedzialnym za plany parku, aczkolwiek powiedziano mi abym podał swój kontakt a ktoś skontaktuje się ze mną. Na razie nie ma odpowiedzi.
Jak wspominałem jestem z branży i park atrakcji w Polsce szykuje się już od dawna. Moja funkcja to "analiza wschodzących rynków w rozrywce i wypoczynku". Mamy jeszcze 3-inne parki które powstaną lub próbują powstać na terenie Polski, jeden na Słowacji, i jeden w Czeskiej Republice a nawet jest inwestor i pomysł na bardzo duży na Ukrainie, o tych mam trochę więcej informacji jeśli ktoś jest zainteresowany.
Taki park miał powstać pod Krakowem, niestety właściciele gruntów zdecydowali się to zrobić na własną rękę, i teraz jest to tylko w 20% to co miało przedstawiać, zaniedbane, wygląda na obiekt z lat 60-tych i jest kompletnie bez klasy. Na dodatek nie jest nawet w 10% ukończony.
Niestety nie będę opisywał ani tłumaczył się nikomu co robię i jakie mam zamiary, dodam tylko że gdziekolwiek ten park się wybuduje na pewno firma dla której pracuje będzie miała tam swoje oprogramowanie, nie jest to w moim interesie aby powstał w Tarnowie, w moim interesie jest to aby powstał i abym mógł zachęcić inwestorów na pobranie naszego oprogramowania
via /BlackBerry
Jak wspominałem jestem z branży i park atrakcji w Polsce szykuje się już od dawna. Moja funkcja to "analiza wschodzących rynków w rozrywce i wypoczynku". Mamy jeszcze 3-inne parki które powstaną lub próbują powstać na terenie Polski, jeden na Słowacji, i jeden w Czeskiej Republice a nawet jest inwestor i pomysł na bardzo duży na Ukrainie, o tych mam trochę więcej informacji jeśli ktoś jest zainteresowany.
Taki park miał powstać pod Krakowem, niestety właściciele gruntów zdecydowali się to zrobić na własną rękę, i teraz jest to tylko w 20% to co miało przedstawiać, zaniedbane, wygląda na obiekt z lat 60-tych i jest kompletnie bez klasy. Na dodatek nie jest nawet w 10% ukończony.
Niestety nie będę opisywał ani tłumaczył się nikomu co robię i jakie mam zamiary, dodam tylko że gdziekolwiek ten park się wybuduje na pewno firma dla której pracuje będzie miała tam swoje oprogramowanie, nie jest to w moim interesie aby powstał w Tarnowie, w moim interesie jest to aby powstał i abym mógł zachęcić inwestorów na pobranie naszego oprogramowania
via /BlackBerry
Nikt nie da 20mln na rok. A korzyści to miasto będzie miało z tego że własnie będzie milion turystów przyjeżdżać do miasta na rok zostawiając 200zł, z czego miasto ma podatki.Rozumiem, że opłata za dzierżawę wynosiłaby rocznie 20 mln?
Dodam że grunty pod inwestycje w Krk miały być oddane symbolicznie z stopą oprocentowania zysków parku, więc jeśli inwestor nie dba o inwestycje nie ma kasy, a na pewno będzie dbał, więc z jego zysku miasto dostaje swoją działkę. Do tego narzuca się specjalne opłaty od sprzedaży biletów tak jak jest to w Wiedniu, lub Paryżu w Disney-world EU.
Dodam też że grunty w Disney-world zostały przekazane za darmo, z pomocą finansową państwa na rzecz inwestora, więc widać że urzędnicy w mieście ani jego mieszkańcy tak naprawdę nie wiedzą o czym mówią i nie mają zielonego pojęcia co można na tym zyskać. Każdy z nas powinien odrobić swoje zadanie aby móc jakoś się wykazać i doradzić, ja jestem w tej branży od 25lat i dodam że widziałem pomysły i projekty w które bym nie uwierzył a jednak powstały.
via /BlackBerry
Skoro więc wszyscy wkrótce będą mieć takie parki rozrywki - to czym takim szczególnym Tarnów będzię sie wyróżniał (zresztą pytał już o to jeden z forumowiczów). Przecież już snuliśmy plany, że to do nas przyjadą ze Słowacji i Czech - a tu klops oni będą mieć swoje. Kielce i okolice tez pewnie mamy juz w plecy skoro ma powstać gigant pod Warszawą lub Łodzią - jak donosi "Newsweek" i jednen z forumowiczów. Czyli miało być na skalę ogólnopolską i ponadregionalą (mam tu na myśli Słowację i Czechy) a może co najwyżej będzie na skalę małopolską, choś jak znam życie to predzej czy później Kraków coś wymyśli i to nie zależnie od tego czy u nas park powstanie czy nie.Robert_H pisze:Mamy jeszcze 3-inne parki które powstaną lub próbują powstać na terenie Polski, jeden na Słowacji, i jeden w Czeskiej Republice a nawet jest inwestor i pomysł na bardzo duży na Ukrainie
A mam jeszcze pytanie co do biletów, czy te proponowane 60 zł to od osoby??? Jeśli tak to życzę wiec powodzenia - czteroosobowa rodzina wejście za 240 zł. Kogo będzie na to stać???
Kto buduje na ludzkiej głupocie, ten buduje pewnie i trwale - Feliks Chwalibóg
Przecież gdzieś wyżej jest to napisane - przyjedzie ktoś z wielkiego miasta, żeby się pobawić, a tarnowskie, nieumyte wieśniaki najwyżej mu bilet sprawdzą, do stołu podadzą itd.bogdan pisze:Kogo będzie na to stać
Z drugiej strony - za te pieniądze będzie masa chętnych. To tylko 15 Euro. Do Parku Asterixa bilety kosztują 30 i 40 Euro i tłumy są cały sezon.
Eurodisneyland kosztuje 70 i 60 USD - też masa kasy.
Wiem, wiem - tam się więcej zarabia, ale i więcej wydaje. Czasami trzeba wydać na zabawę a nie tylko na "chleb i czarną kawę".
Ten park z założenia nie ma być czymś do czego będzie się szło wraz z rodziną po ciężkim dniu pracy aby trochę się zrelaksować, tylko ma być celem samym w sobie lub dodatkową atrakcją podczas wyjazdu urlopowego/weekendowego itp a przy czymś takim ludzie całkiem inaczej liczą pieniądze niż na co dzień. Dodatkowo skoro wizyta w kinie 3D dla 4 osobowej rodziny to wydatek w okolicach 120 zł a kina nie mają większych problemów z zapełnieniem sali, to zważywszy na to, że atrakcje w tym parku będą proporcjonalnie większe nie powinien on narzekać na brak chętnych nawet przy nieco wyższych cenach biletów.bogdan pisze:
A mam jeszcze pytanie co do biletów, czy te proponowane 60 zł to od osoby??? Jeśli tak to życzę wiec powodzenia - czteroosobowa rodzina wejście za 240 zł. Kogo będzie na to stać???
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
-
Autor tematu - Rhetor
- Kontakt:
Jakby przyszli do nas ludzie z Disneya - za którymi widać pieniądze to wierz mi inna byłaby rozmowa ;-) ale Tobie nie muszę chyba tłumaczyć, bo ty wiesz o czym mówisz i masz zielone pojęcie co to znaczy Disney! ;-) i ile to jest warte!Robert_H pisze:Dodam też że grunty w Disney-world zostały przekazane za darmo, z pomocą finansową państwa na rzecz inwestora, więc widać że urzędnicy w mieście ani jego mieszkańcy tak naprawdę nie wiedzą o czym mówią i nie mają zielonego pojęcia co można na tym zyskać.
Widzę, że masz zielone pojęcie, że z każdych wydanych 200zł bezpośrednio miasto ma 0 zł , dopiero później pośrednio z podatku dochodowego może i będą, to akurat każdy rozumie, ale żeby do miasta wróciło w ciągu 5 lat 20 mln zł rocznie (bo sam napisałeś, że zysk będzie większy jak 100mln zł w ciągu 5 lat) to rozumiem ok 7 mln osób rocznie by odwiedzało ten park?Robert_H pisze:Nikt nie da 20mln na rok. A korzyści to miasto będzie miało z tego że własnie będzie milion turystów przyjeżdżać do miasta na rok zostawiając 200zł, z czego miasto ma podatki.
Gościnny nie przeliczaj ;-) podstawowa zasada jak jedziesz gdzieś za granicę nie przeliczaj! nie wydałbyś złamanego euro gdybyś pojechał do np. takiej Kopenhagi i miał zapłacić za głupiego hamburgera 15zł zgodnie z tą zasadą przyjmujemy przelicznik 1:1 czyli dla takiego Francuza to te 60-70 euro jest tyle co dla nas 60-70 złGoscinny pisze:Z drugiej strony - za te pieniądze będzie masa chętnych. To tylko 15 Euro. Do Parku Asterixa bilety kosztują 30 i 40 Euro i tłumy są cały sezon.
Eurodisneyland kosztuje 70 i 60 USD - też masa kasy.
Tarnowowi jeszcze daleko do tego aby Disney odwiedził ich progi, do wglądu także są ich finanse, jest to spółka akcyjna, i jak widać na dzień dzisiejszy ma ponad 2mld.$ długu więc ich wartość jest nie stabilna, lecz renoma imienia robi swoje.Jakub Kwaśny pisze: Jakby przyszli do nas ludzie z Disneya - za którymi widać pieniądze to wierz mi inna byłaby rozmowa ;-) ale Tobie nie muszę chyba tłumaczyć, bo ty wiesz o czym mówisz i masz zielone pojęcie co to znaczy Disney! ;-) i ile to jest warte!
Powtarza się pan Panie Jakubie, napisałem wcześniej, jeśli nie jest to zrozumiałe to tak jak w pana pytaniu napisał pan sam że pośrednio jednak te zyski będą, o ile mi wiadomo możecie też zawrzeć publiczno/prywatną umowę z inwestorami, wtedy możecie się cieszyć z bezpośrednich zysków. A dodatkowo można nałożyć specjalne opłaty za wstęp. Dodatkowo to wszystko co powiększy swój popyt napędzi rozwój miasta, i z tego też macie więcej opłat i podatków, i jeszcze jedna wstawka, jeśli miasto zacznie nareszcie rozwijać się ekonomicznie dostanie większy budżet od państwa, czyli macie więcej kasy na zrobienie czegoś mieszkańcom, no chyba że starymi sposobami idzie to do znajomej firmy kolegi. Prosta formuła wiecej ludzi=większy popyt=więcej kasy dla miasta.Jakub Kwaśny pisze:Widzę, że masz zielone pojęcie, że z każdych wydanych 200zł bezpośrednio miasto ma 0 zł , dopiero później pośrednio z podatku dochodowego może i będą, to akurat każdy rozumie, ale żeby do miasta wróciło w ciągu 5 lat 20 mln zł rocznie (bo sam napisałeś, że zysk będzie większy jak 100mln zł w ciągu 5 lat) to rozumiem ok 7 mln osób rocznie by odwiedzało ten park?
Widzę też że nadepnąłem panu na piętę i boli, niech poboli bo to własnie do was należy abyście coś zrobili a nie liczyli na jakąś firmę aby wam złote jaja przyniosła. Taka głupia firma XMD nie targnęła by się w taki projekt, zakładam że ktoś kto ma mocne pieniądze stoi za tą inwestycją, XMD to pewnie tylko przykrywka lub ktoś wynają tą firmę aby zaczęli rozmowy sami przecież nie mają takich środków i nie są z tej branży nigdy o nich nie słyszałem. nie myślę nawet że wydawali by swoją kasę na cokolwiek związanego z tą inwestycją, można zobaczyć podobne zagrania inwestorów np. w Park of Poland, do czerwca ubiegłego roku nikt nie wiedział kto stoi za zainteresowaniem, tylko firma medialna i jeden mały prawnik który sam nie wiedział kto naprawdę jest jego klientem.
Proszę też nie przesadzać, niema takiego przelicznika i nie można tak tego brać, jakoś za McDonald's czy KFC płacicie dokładnie tak samo jak w Euro i popyt na to jest nawet i w Tarnowie, więc takie porównywanie jest fałszywe.Jakub Kwaśny pisze:Gościnny nie przeliczaj ;-) podstawowa zasada jak jedziesz gdzieś za granicę nie przeliczaj! nie wydałbyś złamanego euro gdybyś pojechał do np. takiej Kopenhagi i miał zapłacić za głupiego hamburgera 15zł zgodnie z tą zasadą przyjmujemy przelicznik 1:1 czyli dla takiego Francuza to te 60-70 euro jest tyle co dla nas 60-70 zł
via /BlackBerry
A ile wydałeś w tamtym roku na swoje dzieci kiedy byliście nad morzem, proszę bez przesadzania?bogdan pisze:A mam jeszcze pytanie co do biletów, czy te proponowane 60 zł to od osoby??? Jeśli tak to życzę wiec powodzenia - czteroosobowa rodzina wejście za 240 zł. Kogo będzie na to stać???
Jadąc do DinoPark płacisz 15zł za wtęp + 5zł za bajkowy świat + 8zł za Mały Palentolog + 7zł Gorączka złota + 10zł przedstawienie 3D + 5zł za zaczarowany młyn + 6zł za przejazd Bajkową kolejką, i bóg wie co jeszcze wymyślą.
Mam ci to zliczyć czy sam wywnioskujesz że wejście cię kosztowało 56zł za małe g..no.
Przynajmniej w Asterix, Eupoa Park i innych liczą za wstęp i jeździsz zwiedzasz i oglądasz co chcesz cały dzień do bólu, a nie małe zachętki które wrabiają cię w większy wydatek bo twoje dziecko krzyczy "TATOOOOOOO JA CHCĘ NA TYM, WHHHHHHHHHAAAAAAAA"
Wszyscy macie wodę w głowie i dołanczam się do tego co napisał "defekator" nic tylko narzekanie a nie rozwiązanie problemów. Może byś cie tak napisali, w innym kontekście, ".... może trochę za drogo, ..może dla mieszkańców powinno być trochę taniej,.... może załóżcie grupę która będzie za to odpowiedzialna i zróbcie jakieś rady i porady," a nie tylko płacz, sarkastyczne odpowiedzi i pytania. Jak widać Polska wcale się na lepsze nie zmienia, przynajmniej pod warszawą tam gdzie nie stać jest o psa z kulawą nogą jest łatwiej.
Nie zdziwiłbym się jakby firma XMD obserwowała te wasze żałosne użalenia i na pewno to robi. Moja rada idźcie gdzieś indziej gdzie was z otwartymi rękoma przyjmą.
via /BlackBerry
Nie dramatyzuj, jak byś uważnie prześledził wątek, to zauważysz,że zwolenników tej inwestycji jest tutaj znacznie więcej niż przeciwników. Do zdecydowanych przeciwników zalicza się wyłącznie Bogdan i ja go jako mieszkańca najbliższej okolicy trochę rozumiem (chociaż sam inaczej bym do tego podszedł i raczej kombinował bym jak ja mógł bym na tym zarobić ). A to, że wielu tutaj wypowiada się z dużą dozą ostrożności też mnie nie dziwi. Jak na razie za wcześnie na plany i liczenie kasy i zysków, skoro nawet za bardzo nie wiadomo co to za inwestor i na ile poważne są te plany.Robert_H pisze: Nie zdziwiłbym się jakby firma XMD obserwowała te wasze żałosne użalenia i na pewno to robi. Moja rada idźcie gdzieś indziej gdzie was z otwartymi rękoma przyjmą.
via /BlackBerry
Uważam, że taki park faktycznie może być poważnym bodźcem do rozwoju miasta, właśnie poprzez mechanizmy które opisałeś, zobaczymy czy coś z tego wyjdzie. A jak nawet wyjdzie to pewnie znajdą się tacy co i tak będą marudzić. Wszystkim nie dogodzisz.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM