Jeśli przejście podziemne to już lepszym rozwiązaniem jest połączenie go pod.
Jeśli zrobimy przejście tylko z jednej strony to mogę się założyć że wiele osób będzie korzystać z 3 przejść nad niż jednego pod.
Przebudowa skrzyżowania Krakowska-Narutowicza-Sikorskiego
Re: Przebudowa skrzyżowania Krakowska-Narutowicza-Sikorskiego
Otóż to.
Dlatego właśnie pisałem, że główną osią potoku pieszych jest przekątna Świt - Planty i tak powinno być zorientowane przejście. Z ewentualnymi dojściami od pozostałych ulic.
Dlatego właśnie pisałem, że główną osią potoku pieszych jest przekątna Świt - Planty i tak powinno być zorientowane przejście. Z ewentualnymi dojściami od pozostałych ulic.
Tyle, że jak pisałem, tam pod spodem są m.in. ogromne kolektory Wodociągów. Ich przesunięcie poza rondo i wejścia do podziemi to koszmarne koszty. No i trzeba wejść na inne działki, żeby to jakoś zrobić.
Kładka nad rondem już jest lepsza i tańsza.
Kładka nad rondem już jest lepsza i tańsza.
Przejście podziemne będzie w sam raz żeby wyłapać w dziub od kwiatu tarnowskiego elementu kursującego wahadłowo między Plantami Jakubowskiego a Placem Kościuszki. I nie zmienią tego kamery monitoringu, bo w straży miejskiej na 40? 50? ruchomych kamer przypada jedna osoba, która nie ma fizycznej możliwości reakcji czy dostrzeżenia czegoś we właściwym momencie. To tak pół żartem, pół serio.
Osobiście przejść podziemnych nie lubię, co na zewnątrz to na zewnątrz. Najrozsądniejsza byłaby budowa kładki nadziemnej, nad całym skrzyżowaniem. Bo co zmieni przejście podziemne w linii Pl. Kościuszki - ul. Kościuszki, skoro z drugiej strony ruch będzie tamowało przejście dla pieszych przez Narutowicza? Miejsca z każdej strony jest na tyle że dałoby się zrobić względne łagodne rampy. Poza tym, można by tam wstawić coś fajnego architektonicznie. Gro ludzi zwraca uwagę na takie budowle, robi zdjęcia, już pomijam fakt że z góry mógłby być całkiem instagramie widok w górę ul. Krakowskiej, a całość mogłaby w przyszłości (co by się spełniło) spinać z zabudową owintaru. Mam wrażenie, że w ogóle opcja takiego rozwiązania nie była brana pod uwagę przez poprzednią ekipę, a szkoda.
Osobiście przejść podziemnych nie lubię, co na zewnątrz to na zewnątrz. Najrozsądniejsza byłaby budowa kładki nadziemnej, nad całym skrzyżowaniem. Bo co zmieni przejście podziemne w linii Pl. Kościuszki - ul. Kościuszki, skoro z drugiej strony ruch będzie tamowało przejście dla pieszych przez Narutowicza? Miejsca z każdej strony jest na tyle że dałoby się zrobić względne łagodne rampy. Poza tym, można by tam wstawić coś fajnego architektonicznie. Gro ludzi zwraca uwagę na takie budowle, robi zdjęcia, już pomijam fakt że z góry mógłby być całkiem instagramie widok w górę ul. Krakowskiej, a całość mogłaby w przyszłości (co by się spełniło) spinać z zabudową owintaru. Mam wrażenie, że w ogóle opcja takiego rozwiązania nie była brana pod uwagę przez poprzednią ekipę, a szkoda.
Teraz jest już pozamiatane. We wczorajszym spotkaniu internetowym z mieszkańcami prezydent Kwaśny wyraził się jasno. Projekt jest klepnięty, zaakceptowany, miasto dostało na niego dotację i tyle w temacie. Zmian nie będzie. Dlatego dostaniemy archaiczne schody i wiecznie psujące się windy. To pokazuje raz jeszcze, że nie ma w urzędzie kogoś kto wykracza swoim umysłem poza utarte schematy.
Czyli typowe - zróbmy byle co, bo jest na to kasa.
Rozbudowa ronda za grube miliony, by kilkadziesiąt metrów dalej stanąć w korku na Narutowicza lub Szkotnik i do tego to przejście podziemne . Niestety widać, że poprzednia ekipa mocno promowała transport samochodowy. Szkoda, że były prezydent mówiąc o korkach nie wpadł na pomysł by dać ludziom alternatywę dla auta. Trudno mi to zrozumieć, bo jednocześnie sam wielokrotnie podkreślał na YT, że niemożliwe jest przesuwanie kamienic i poszerzanie ulic w centrum.
Jaki wybór mają teraz mieszkańcy południa Tarnowa i przedmieść? Alternatywą jest rozpadający się ciąg pieszo-rowerowy z kostki wzdłuż Krakowskiej i niespójna komunikacja zbiorowa (miasto sobie, gmina sobie), którą z przymusu jeździ tylko młodzież szkolna i emeryci.
W Rzeszowie jest okrągłe przejście nad rondem i ludzie chętnie korzystają. Koszt pewnie mniejszy, lub podobny do podziemnego, które może być dodatkowo zalewane jak to u nas...
Koszt kładki, zwłaszcza w tamtym miejscu, będzie kilkukrotnie niższy niż przejścia podziemnego i jej budowa będzie kilkukrotnie krótsza. Ale.... "zróbmy byle co, bo jest na to kasa"