Inwestycje w miescie
Re: Inwestycje w miescie
Problem jest w tym że mi to tak nie przeszkadza jak osobom starszym i tu jest problem bo codziennie słychać ich narzekanie.
Bardzo przeszkadzało by mi osobiście gdyby pojawił się sklep typu żabka czy monopolowy.
Bardzo przeszkadzało by mi osobiście gdyby pojawił się sklep typu żabka czy monopolowy.
Rozumiem, że Calvin Klain, Coco Chanel, Bvlgari to jest to minimum, które mogłoby na parterze funkcjonować? Klient w krawacie jest mniej awanturujący się.
Wszyscy chcą mieć sklepy blisko, ale nie za blisko. Chcą mieszkać w mieście, z jego udogodnieniami, ale mieć ciszę jak makiem zasiał.
A jak się przeprowadzą na wieś, to im kogut przeszkadza, ciągnik, itd.
To taka tendencja ogólnokrajowa - dziś w radio słuchałem o tym, że ludzie protestują przeciwko planów budowy tych szybkich kolei do CPK. Pomijając sam pomysł budowy CPK, słyszałem jak ktoś protestował, bo "ja mieszkam tylko 300m od planowanego przebiegu trasy". Tak - trzysta metrów.
Wszyscy chcą mieć sklepy blisko, ale nie za blisko. Chcą mieszkać w mieście, z jego udogodnieniami, ale mieć ciszę jak makiem zasiał.
A jak się przeprowadzą na wieś, to im kogut przeszkadza, ciągnik, itd.
To taka tendencja ogólnokrajowa - dziś w radio słuchałem o tym, że ludzie protestują przeciwko planów budowy tych szybkich kolei do CPK. Pomijając sam pomysł budowy CPK, słyszałem jak ktoś protestował, bo "ja mieszkam tylko 300m od planowanego przebiegu trasy". Tak - trzysta metrów.
NIMBY to zjawisko ogólnoludzkie, kraj nie ma nic do rzeczy.
A przy Ułańskiej powstaje takie coś: http://www.bud-max.org/ulanska-inwestycja/
Nie przypuszczałbym, że tam można wcisnąć blok Na wizualizacjach jakby wokół nic prawie nie było, a w rzeczywistości...
Ruszyła budowa bloku przy skrzyżowaniu pod Sądem. https://awimtarnow.pl/projekt/gumniska/
Fantastyczna inwestycja, w Dąbrowie budują osiedle pięciu blokówKlipa201 pisze: ↑05-03-2020, 18:55Ruszyła budowa bloku przy skrzyżowaniu pod Sądem. https://awimtarnow.pl/projekt/gumniska/
- Załączniki
-
- Image-30.jpg (405.08 KiB) Przejrzano 7811 razy
na ul Kochanowskiego cały czas trwają prace przy nowej zajezdni, kładzione są już krawężniki, co ciekawe uprzątnięto teren po lewej stronie pomiędzy dotychczasowym wiaduktem (na tą chwile nieprzejezdnym) a przejazdem kolejowym, pewnie będzie tam parking, nareszcie ktoś się tym zainteresował.
Moje pytanie czy nadal w planie jest II etap prac przy Kantorii? po wakacjach miał być ogłoszony przetarg i nic nie zauważyłem, a dofinansowanie było na kwotę 2mln zł.
Moje pytanie czy nadal w planie jest II etap prac przy Kantorii? po wakacjach miał być ogłoszony przetarg i nic nie zauważyłem, a dofinansowanie było na kwotę 2mln zł.
http://komunikacja.tarnow.pl/aktualnosc ... zowska/573
Czasowa zmiana lokalizacji przystanku Kochanowskiego - Chyszowska.
2020-03-06
Zarząd Dróg i Komunikacji w Tarnowie informuje, że od dnia 9 marca 2020 (poniedziałek) czasowo zostaje zmieniona lokalizacja przystanku Kochanowskiego – Chyszowska. Autobusy linii nr 2, 41 i 210 od dnia 09.03.2020 będą odjeżdżać z placu po południowej stronie ulicy Kochanowskiego – teren byłego parkingu dla rowerów pracowników Zakładów Mechanicznych.
Czasowa zmiana lokalizacji przystanku wynika z rozpoczętego kolejnego etapu budowy węzła przesiadkowego Kochanowskiego - Chyszowska. Przewidywany okres funkcjonowania przystanku zastepczego to okres około 2 miesięcy.
Firma Arkan buduje hale produkcyjną na Nowatorskiej.
- Załączniki
-
- 20200210_111118_resized.jpg (125.12 KiB) Przejrzano 7203 razy
-
- 20200210_111006_resized.jpg (83.5 KiB) Przejrzano 7203 razy
-
- 20200210_110610_resized.jpg (60.75 KiB) Przejrzano 7203 razy
Na rogu Sitki/Brodzińskiego po północnej ruszyły prace ziemne.Natomiast od str. ul.Brodzińskiego pełną parą idzie generalny remont kamienicy.
- Załączniki
-
- 90532055_199956441296983_509799325111418880_n.jpg (806.66 KiB) Przejrzano 6937 razy
Ktoś wie co tam ma powstać? Działka nie jest duża i mam wrażenie, że cokolwiek zostanie wybudowane wejdzie ludziom do okien.
Znam okolice bardzo dobrze . Kilka lat temu krążyła petycja w sprawie nie budowania tam bloku 3 kondygnacyjnego , bo zasłoni ten wspaniały widok . Jest tablica informacyjna przy ogrodzeniu od wyremontowanej już kamienicy , widziałem przejazdem tylko .
Dla wspaniałych widoków trzeba się przeprowadzić na wieś, albo lepiej - gdzieś do lasu. A najlepiej na jakieś wzniesienie. Polecam Rysy, tych widoków nic nie zasłoni
PS: @Klipa201 przed znakiem interpunkcyjnym nie stawiamy spacji.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
To była spacja grozy.
A jeśli chodzi o widoki - czasami się nie dziwię mieszkańcom, bo mieli kawałeczek jakiejś zieleni zamiast betonu przed oknami, a przyszedł ktoś i wcisnął blok, bo przepisy na to pozwalają.
Wiem - to jest miasto, ale nie musi to oznaczać betonowej pustyni.
Kiedyś śmiano się z osiedli z wielkiej płyty, że beton i beton. Ale teraz te osiedla wyglądają lepiej niż nowe, gdzie bloki stawiane są tak blisko jak tylko można. Ale skoro ludzie to kupują...
Mieszkając w domku też nie można być pewnym, że nagle zamiast sąsiada w podobnym domku, pojawi się blok, bo wolno i odległość od okien domku jest w porządku.
Spacerując na osiedlu w Mościcach powiedziałem, że developerzy płaczą, widzą takie "marnowanie" terenu - tam odległości pomiędzy blokami są takie, że spokojnie by jeden, a może i dwa budynki tam wcisnęli.
A jeśli chodzi o widoki - czasami się nie dziwię mieszkańcom, bo mieli kawałeczek jakiejś zieleni zamiast betonu przed oknami, a przyszedł ktoś i wcisnął blok, bo przepisy na to pozwalają.
Wiem - to jest miasto, ale nie musi to oznaczać betonowej pustyni.
Kiedyś śmiano się z osiedli z wielkiej płyty, że beton i beton. Ale teraz te osiedla wyglądają lepiej niż nowe, gdzie bloki stawiane są tak blisko jak tylko można. Ale skoro ludzie to kupują...
Mieszkając w domku też nie można być pewnym, że nagle zamiast sąsiada w podobnym domku, pojawi się blok, bo wolno i odległość od okien domku jest w porządku.
Spacerując na osiedlu w Mościcach powiedziałem, że developerzy płaczą, widzą takie "marnowanie" terenu - tam odległości pomiędzy blokami są takie, że spokojnie by jeden, a może i dwa budynki tam wcisnęli.
@Goscinny Wystarczy zmienić prawo budowlane. Ale nawet po zmianie to dalej będzie miasto, będzie ruch, hałas i minimalna ilość zieleni. I kupa ludzi wokół.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński