Inwestycje w miescie
Re: Inwestycje w miescie
Może i na Śląsku jest praca, ale narzekają tam że młodzi wolą Kraków (pewnie tutaj praca bardziej atrakcyjna zarobkowo).
Co ciekawe miałem ostatnio w firmie kierownika z Katowic, i stwierdził że Tarnów się mu bardzo podoba, spokojne miasto. Pewnie przez to, że nie wiele się tutaj dzieje...
Co ciekawe miałem ostatnio w firmie kierownika z Katowic, i stwierdził że Tarnów się mu bardzo podoba, spokojne miasto. Pewnie przez to, że nie wiele się tutaj dzieje...
Zdjęcie może nie najlepsze bo robione z samochodu ale może ktoś mi wytłumaczyć ten dziwny twór na schodach? Z poręczy jest wygrodzona taka ćwiartka schodów i odcięta ma dole też poręczą czyli po prostu wyłączona z użytku. Co to miało na celu?
Najprawdopodobniej ktoś nie potrafi chodzić po schodach, przewrócił się, zrobił dym, a urzędnicy w ramach dupochronu wyłączyli tą część "narożną" z użytku.
Tak to widzę, bo logicznego uzasadnienia nie ma.
Tak to widzę, bo logicznego uzasadnienia nie ma.
Yyy dziwnie to wygląda. Chyba swieża sprawa, bo nie widziałem tego.
Sprawa jest jeszcze z zeszłego roku.
Jakiś nawiedzony "architekt" robił w zeszłym roku donosy na schody w mieście do Nadzoru Budowlanego i to jest efekt kontroli przeprowadzonej przez Nadzór.
Jakiś nawiedzony "architekt" robił w zeszłym roku donosy na schody w mieście do Nadzoru Budowlanego i to jest efekt kontroli przeprowadzonej przez Nadzór.
A wiadomo w jakim aspekcie schody są niezgodne z przepisami? Bo tak na oko to nie widzę tam niczego odbiegającego od jakichś zasad bezpieczeństwa.
Acha.Aghar pisze:Sprawa jest jeszcze z zeszłego roku.
Byłem w teatrze w kwietniu i nie zwròciłem na to uwagi.
Dosyć ciekawa sprawa na północy osiedla Jasna (materiał umieszczany w skrzynkach pocztowych)
- Załączniki
-
- Karta.jpg (613.94 KiB) Przejrzano 7264 razy
Cóż... Radni nie zgodzili się na rozbudowę Gemini, więc zapewne owocem tego będzie przeniesienie Castoramy w nowe miejsce, a Gemini uzupełni lukę innymi sklepami. Efekt będzie taki, że Gemini wyjdzie na swoje, a miasto nie zyska nic z podatków.
14) po §15 wprowadza się §15a w brzmieniu: „
§ 15a. 1. Wyznacza się teren rozmieszczenia obiektów handlowo-usługowych o powierzchni sprzedaży powyżej 2000 m², oznaczony na rysunku planu symbolem 2UC, z podstawowym przeznaczeniem pod zespoły handlowo-usługowe wielkopowierzchniowe wraz z przynależnym zagospodarowaniem terenu. Ustala się maksymalną wielkość powierzchni sprzedaży na 8 700 m².
2. Jako przeznaczenie dopuszczalne ustala się możliwość lokalizacji:
1) obiektów i urządzeń infrastruktury technicznej;
2) nie więcej niż dwóch elementów stanowiących dominanty (np. pylony reklamowe) o wysokości maksymalnej 35 m, liczonej od poziomu terenu w miejscu osadzenia elementu w gruncie;
3) zieleni urządzonej.
3. Ustala się następujące zasady i wskaźniki zagospodarowania terenu i kształtowania zabudowy:
1) powierzchnia terenu zabudowy nie może przekroczyć 50% powierzchni terenu inwestycji;
2) minimalna intensywność zabudowy wynosi 0,1 a maksymalna 1,0;
3) powierzchnia biologicznie czynna stanowić musi minimum 10 % powierzchni terenu;
4) maksymalna wysokość zabudowy wynosi 25 m;
5) maksymalna szerokość elewacji frontowej nie może przekraczać 200 m;
6) geometria dachów: dachy płaskie oraz jedno lub wielospadowe o kącie nachylenia połaci głównych do 30°, dopuszcza się, aby dachy stanowiły tarasy i powierzchnie biologicznie czynne;
7) minimalna liczba miejsc parkingowych wynosi 1 miejsce parkingowe na 60 m² powierzchni sprzedaży i nie mniej niż 150, z obowiązkiem przeznaczenia części miejsc na parkowanie pojazdów zaopatrzonych w kartę parkingową wg przepisów odrębnych;
nieprzekraczalne linie zabudowy – zgodnie z rysunkiem planu. 4. Ustala się obsługę komunikacyjną terenu z projektowanej drogi o symbolu 3KDZ oraz projektowanej drogi o symbolu 5KDL.”;
§ 15a. 1. Wyznacza się teren rozmieszczenia obiektów handlowo-usługowych o powierzchni sprzedaży powyżej 2000 m², oznaczony na rysunku planu symbolem 2UC, z podstawowym przeznaczeniem pod zespoły handlowo-usługowe wielkopowierzchniowe wraz z przynależnym zagospodarowaniem terenu. Ustala się maksymalną wielkość powierzchni sprzedaży na 8 700 m².
2. Jako przeznaczenie dopuszczalne ustala się możliwość lokalizacji:
1) obiektów i urządzeń infrastruktury technicznej;
2) nie więcej niż dwóch elementów stanowiących dominanty (np. pylony reklamowe) o wysokości maksymalnej 35 m, liczonej od poziomu terenu w miejscu osadzenia elementu w gruncie;
3) zieleni urządzonej.
3. Ustala się następujące zasady i wskaźniki zagospodarowania terenu i kształtowania zabudowy:
1) powierzchnia terenu zabudowy nie może przekroczyć 50% powierzchni terenu inwestycji;
2) minimalna intensywność zabudowy wynosi 0,1 a maksymalna 1,0;
3) powierzchnia biologicznie czynna stanowić musi minimum 10 % powierzchni terenu;
4) maksymalna wysokość zabudowy wynosi 25 m;
5) maksymalna szerokość elewacji frontowej nie może przekraczać 200 m;
6) geometria dachów: dachy płaskie oraz jedno lub wielospadowe o kącie nachylenia połaci głównych do 30°, dopuszcza się, aby dachy stanowiły tarasy i powierzchnie biologicznie czynne;
7) minimalna liczba miejsc parkingowych wynosi 1 miejsce parkingowe na 60 m² powierzchni sprzedaży i nie mniej niż 150, z obowiązkiem przeznaczenia części miejsc na parkowanie pojazdów zaopatrzonych w kartę parkingową wg przepisów odrębnych;
nieprzekraczalne linie zabudowy – zgodnie z rysunkiem planu. 4. Ustala się obsługę komunikacyjną terenu z projektowanej drogi o symbolu 3KDZ oraz projektowanej drogi o symbolu 5KDL.”;
https://bip.malopolska.pl/umtarnow,a,12 ... jscow.html" onclick="window.open(this.href);return false;
w załączniku mapa w smutnych kolorach
polecam Geoportal 2 dla zainteresowanych.Widać jak na dłoni na czyim gruncie projektowane drogi pod oknami mieszkańców i czyj interes najważniejszy.
w załączniku mapa w smutnych kolorach
polecam Geoportal 2 dla zainteresowanych.Widać jak na dłoni na czyim gruncie projektowane drogi pod oknami mieszkańców i czyj interes najważniejszy.
Wszyscy narzekają. Ten teren był przeznaczony po usługi i handel dużo wcześniej niż ktoś kto zauważył. Miał tam powstać park handlowy około 3 razy większy niż ten przy Kauflandzie. Inwestycja jednakże nie wypaliła. Jak znajdę informację jeszcze istniejące w sieci to podam. Przebicie od Starodąbrowskiej do Jana Pawła planowane było od dawna więc mieszkańcy tych osiedli nie powinni sobie rwać włosów z głowy bo sami pierwsi z niego będą korzystali jeśli tylko się pojawi taka sposobność. Gdyby ktoś nie zauważył ta droga jest spięta dwoma rondami, które mają już 25 lat. Po coś były budowane chyba?
Znalazłem potwierdzenie. Proszę przyjrzeć się mapce w górnym prawym rogu o lokalizacji tej inwestycji czy nie pokrywa się z nową Castoramą
- Załączniki
-
- Przechwytywanie.JPG (136.54 KiB) Przejrzano 7130 razy
Ja tam narzekam bo mam prawo podobnie jak duża liczba mieszkańców.Też znałem plany zagospodarowania.A Pan/Pani to kto?Jedna z osób które będą wąchały spaliny klientów i dostawców molocha?Chyba raczej nie.Zapraszam więc do mnie na balkon za jakiś czas.Razem wypijemy kawę delektując się widokiem,świeżym powietrzem a w ramach walki z ewentualną nudą zrobimy zawody w typowaniu jakiego koloru samochodów przejedzie najwięcej.
Ten obrazek od mularzpl ma wpisane "status - zarzucony".
Zainteresował mnie ten kawałek o powstającym węźle przesiadkowym z parkingiem wielopoziomowym - były kiedyś takie plany?
A wciśnięcie takiego sklepu pomiędzy bloki to jest kretyństwo pierwszej klasy. Radni się dziwnym trafem godzą na takie rzeczy, ale chyba żaden z nich nie mieszka w pobliżu.
A co do tego przebicia, to plany mają tyle lat, co te dwa niby-ronda. I taka droga, która w sumie nic by nie poprawiła to ogromne koszty.
Zainteresował mnie ten kawałek o powstającym węźle przesiadkowym z parkingiem wielopoziomowym - były kiedyś takie plany?
A wciśnięcie takiego sklepu pomiędzy bloki to jest kretyństwo pierwszej klasy. Radni się dziwnym trafem godzą na takie rzeczy, ale chyba żaden z nich nie mieszka w pobliżu.
A co do tego przebicia, to plany mają tyle lat, co te dwa niby-ronda. I taka droga, która w sumie nic by nie poprawiła to ogromne koszty.