ZKS TAMEL TARNÓW
-
Autor tematu - Prytan
ZKS TAMEL TARNÓW
Witam, wiem, że pewnie będzie ciężko, ale spróbuję .
Część forumowiczów na pewno pamiętam klub sportowy Tamel, część może nawet chodziła na mecze.Poszukuję każdej informacji na temat tego klubu.Mogą być nawet własne wspomnienia np z meczów piłki nożnej.Poszukuję też pamiątek związanych z Tamelem (tak, wiem, że czasem pojawią się odznaki Tamelu na allegro, ale praktycznie są to ciągle te same aukcje z odznakami w mocno średnim stanie, których nikt nie chce kupić.).
Zachęcam do dyskusji osoby, które mają wiedzę o tym klubie.
Część forumowiczów na pewno pamiętam klub sportowy Tamel, część może nawet chodziła na mecze.Poszukuję każdej informacji na temat tego klubu.Mogą być nawet własne wspomnienia np z meczów piłki nożnej.Poszukuję też pamiątek związanych z Tamelem (tak, wiem, że czasem pojawią się odznaki Tamelu na allegro, ale praktycznie są to ciągle te same aukcje z odznakami w mocno średnim stanie, których nikt nie chce kupić.).
Zachęcam do dyskusji osoby, które mają wiedzę o tym klubie.
-
- Prytan
Ja tam nawet kiedyś trenowałem, ale że to było w podstawówce, czyli jakieś 20 lat temu to niewiele w pamięci została. Ale pamiętam, że za niestrzelony rzut karny biegało się dookoła boiska bocznego, no i to, że przed każdym treningiem stało się w szatni (która już nie istnieje) w kolejce po wyposażenie (niebieską, o ile dobrze pamiętam, koszulkę, spodenki i getry). No i były też gierki do czterech bramek na małej powierzchni. Cóż, jakoś tak przez mgłę. Ale temat sympatyczny:)
Też to pamiętam
Ale jak przechodzę obok tego stadionu to mnie za przeproszeniem krew zalewa,że dopuścili do zaniedbania takiego obiektu !!
Gdy byłem wczoraj tam to : siedlisko"meneli" tam chyba przesiaduje
Pełno butelek po piwku,petów a nawet "rodzynek" kondom
SYF,Kiła i .........
W ogóle teren tego "parku" woła o pomstę do nieba
Panowie zbliżają się wybory może byście coś tam uczynili ażeby spacerowało się tam przyjemniej
Przepraszam za moje uwagi nie na temat ale gdzieś się musiałem wyżalić
Ale jak przechodzę obok tego stadionu to mnie za przeproszeniem krew zalewa,że dopuścili do zaniedbania takiego obiektu !!
SYF,Kiła i .........
W ogóle teren tego "parku" woła o pomstę do nieba
Panowie zbliżają się wybory może byście coś tam uczynili ażeby spacerowało się tam przyjemniej
Przepraszam za moje uwagi nie na temat ale gdzieś się musiałem wyżalić
-
Autor tematu - Prytan
Nie przypuszczałem, że w tak krótki czasie będą 2 odpowiedzi w temacie .
Racjonalista cieszę się, że temat się spodobał.
A apropo stadionu.Czyją on jest teraz własnością Obiło mi się o uszy chwilę temu, że podobno należy do miasta... .
Racjonalista cieszę się, że temat się spodobał.
Niestety racja.Lubię się tam przejść (na stadion Tamelu) i też mi szkoda tego stadionu i oczywiście klubu.Robert77 pisze:Też to pamiętam
SYF,Kiła i .........
A apropo stadionu.Czyją on jest teraz własnością Obiło mi się o uszy chwilę temu, że podobno należy do miasta... .
Nie no bez przesady, że zostało zanidbane. Stadion Tamelu do Camp Nou nigdy nie było. Choć osobiście żałuję, że Tamelu nie ma.
A tak w ramach ciekawostki to jeszcze dwa lata temu Unia rozgrywała tam mecz sparingowy z Wolanią, choć przyznam, że stan murawy był fatalny. Szkoda...
Kiedys miałęm oazję bywac na meczach Tamelu, jak i Błękitnych.
A tak w ramach ciekawostki to jeszcze dwa lata temu Unia rozgrywała tam mecz sparingowy z Wolanią, choć przyznam, że stan murawy był fatalny. Szkoda...
Kiedys miałęm oazję bywac na meczach Tamelu, jak i Błękitnych.
-
Autor tematu - Prytan
A jeszcze 7-8 lat temu było wszystko w porządku, nawet ja tam przychodziłem z kumplami grać... Eh to były czasy.
http://www.kpt.jun.pl/ - tarnowskie forum o komunikacji zbiorowej
-
Autor tematu - Prytan
-
- Metoikos
Chętnie odpowiem na wiele pytań związanych z Tamelem. Zacząłem tam grę w sezonie 97/98 w trampkarzach młodszych i grałem do końca wieku juniorskiego w sezonie 07/08 niestety nie mogłem zostać bo seniorów nie było wtedy już kilku dobrych lat. Seniorzy kończyli na 6 miejscu w 4 lidze i dziwi mnie to do tej pory, że żałowano pieniędzy na klub. Juniorów rozwiązano bo, po zmianie właściciela całego zakładu Tamel, chciano całkiem odciąć pieniądze, ale związki zawodowe zaprotestowały i jeszcze przez 2-3 lata klub się utrzymał. Później już całkowicie pieniądze zostały odcięte i skończyła się gra. Sprzęt, który pozostał (głównie piłki, znaczniki itp.) wzięło kilka innych drużyn. Zadajcie konkretne pytania a odpowiem na nie dokładnie. Pozdrawiam
-
Autor tematu - Prytan
Tak, zgadza się.Zespół seniorów rozwiązano po rundzie wiosennej sezonu 2001/2002, po którym zajęli 6 miejsce i grali w finale Pucharu Polski na szczeblu Małopolskiformerplayer pisze:Zacząłem tam grę w sezonie 97/98 w trampkarzach młodszych i grałem do końca wieku juniorskiego w sezonie 07/08 niestety nie mogłem zostać bo seniorów nie było wtedy już kilku dobrych lat. Seniorzy kończyli na 6 miejscu w 4 lidze i dziwi mnie to do tej pory, że żałowano pieniędzy na klub.
Pamiętasz może, w którym roku dokładnie rozwiązano zespół juniorów ?formerplayer pisze:Juniorów rozwiązano bo, po zmianie właściciela całego zakładu Tamel, chciano całkiem odciąć pieniądze, ale związki zawodowe zaprotestowały i jeszcze przez 2-3 lata klub się utrzymał.
Trampkarze trenują jeszcze w Tamelu, czy ich również rozwiązano ?
W pierwszej połowie 2009 roku pracowałem przy Elektrycznej, po pracy chodziłem na przystanek autobusowy koło Tamelu i pamiętam, że po 15 chyba 2 razy w tygodniu były treningi jakiś małych chłopaków (chyba to trampkarze, albo trampkarze młodsi - ale pewny nie jestem, bo nie wiem jaki jest wiek trampkarzy ).
-
- Metoikos
Wszystkie pozostałe sekcje piłkarskie na Tamelu (juniorów i trampkarzy) rozwiązano najpóźniej po rundzie wiosennej sezonu 2008/2009. Później jeszcze przez pewien czas odbywały się treningi Łukovii i sparingi innych drużyn ale to już tylko praktycznie seniorzy.
Niestety nikt już na tym boisku nie trenuje - nie koszone od dawna pokryte w większości kretówkami nie nadaje się w żadnym wypadku do gry, szatnia i pomieszczenia gospodarcze są zamknięte na cztery spusty a sprzętu, jak już wcześniej pisałem, już nie ma.
Pozdrawiam i czekam na dalsze pytania
Niestety nikt już na tym boisku nie trenuje - nie koszone od dawna pokryte w większości kretówkami nie nadaje się w żadnym wypadku do gry, szatnia i pomieszczenia gospodarcze są zamknięte na cztery spusty a sprzętu, jak już wcześniej pisałem, już nie ma.
Pozdrawiam i czekam na dalsze pytania
-
Autor tematu - Prytan
Czyją własnością jest obecnie stadion
Co się stało ze strojami piłkarskimi
Miał Tamel jakiś przydomek Za czasów jak istniała sekcja seniorów to żadnego przydomka nie pamiętam.Kilka lat temu obiło mi się o uszy pszczoły, osy albo coś w tym stylu.
Orientujesz się, czy były jeszcze jakieś sekcję w Tamelu, poza ciężarowcami, piłką nożną i brydżem
Istnieje jakaś książka o Tamelu Wiem, że są książki o Metalu, Błękitnych, Unii, Tarnovii.Jest też książka "Co zostało z tarnowskiego sportu", ale jest tam mało o Tamelu.
Orientujesz się w sprawach pamiątek Tamelu Co wyszło, w ilu wzorach/rodzajach.Ja wiem, że są na pewno 3 rodzaje odznak Tamelu (albo więcej, ale są prawie identyczne), plus jakaś "MZKS Tarnów" w barwach niebiesko-zielonych, która wiele razy pojawiała się na aukcjach allegro z podpisem Tamel Tarnów.Wiem też tylko o 1 wzorze proporczyka.
Co się stało ze strojami piłkarskimi
Miał Tamel jakiś przydomek Za czasów jak istniała sekcja seniorów to żadnego przydomka nie pamiętam.Kilka lat temu obiło mi się o uszy pszczoły, osy albo coś w tym stylu.
Orientujesz się, czy były jeszcze jakieś sekcję w Tamelu, poza ciężarowcami, piłką nożną i brydżem
Istnieje jakaś książka o Tamelu Wiem, że są książki o Metalu, Błękitnych, Unii, Tarnovii.Jest też książka "Co zostało z tarnowskiego sportu", ale jest tam mało o Tamelu.
Orientujesz się w sprawach pamiątek Tamelu Co wyszło, w ilu wzorach/rodzajach.Ja wiem, że są na pewno 3 rodzaje odznak Tamelu (albo więcej, ale są prawie identyczne), plus jakaś "MZKS Tarnów" w barwach niebiesko-zielonych, która wiele razy pojawiała się na aukcjach allegro z podpisem Tamel Tarnów.Wiem też tylko o 1 wzorze proporczyka.
-
- Metoikos
Stadion należy do miasta, zakład dzierżawił powierzchnie przez czas w którym działał klub. Szczerze mówiąc, nie wiem co się stało ze strojami.
Rzeczywiście mogłeś usłyszeć określenie "pszczoły" lub "osy" - to dzięki barwom Tamelu, które były żółte i czarne. Jedne ze stroi seniorskich, miały czarno-żółte pionowe pasy.
O innych sekcjach mi nie wiadomo. Pomiędzy boiskiem głównym a bocznym znajduje się kort tenisowy, możliwe, że w przeszłości był używany przez klub. Pamiętam, że od zawsze grało tam kilku pasjonatów, zawsze ci sami. Jeżeli jeszcze tam grywają i chciałbyś z nimi porozmawiać, to na pewno będą wiedzieć coś na temat historii tego kortu.
Odnośnie książek nie wiem nic, natomiast widywałem w klubie czasami foldery związane z Tamelem, ale były to tylko wewnętrzne foldery informacyjne, które raczej nie wyszły poza mury. Niestety wiedzy związanej z pamiątkami związanymi z Tamelem nie posiadam, ale pamiętam proporczyk Tamelu, miał chyba niebiesko-żółty kolor z napisem ZKS TAMEL TARNÓW i rokiem założenia 197któryś niestety nie pamiętam daty założenia.
Rzeczywiście mogłeś usłyszeć określenie "pszczoły" lub "osy" - to dzięki barwom Tamelu, które były żółte i czarne. Jedne ze stroi seniorskich, miały czarno-żółte pionowe pasy.
O innych sekcjach mi nie wiadomo. Pomiędzy boiskiem głównym a bocznym znajduje się kort tenisowy, możliwe, że w przeszłości był używany przez klub. Pamiętam, że od zawsze grało tam kilku pasjonatów, zawsze ci sami. Jeżeli jeszcze tam grywają i chciałbyś z nimi porozmawiać, to na pewno będą wiedzieć coś na temat historii tego kortu.
Odnośnie książek nie wiem nic, natomiast widywałem w klubie czasami foldery związane z Tamelem, ale były to tylko wewnętrzne foldery informacyjne, które raczej nie wyszły poza mury. Niestety wiedzy związanej z pamiątkami związanymi z Tamelem nie posiadam, ale pamiętam proporczyk Tamelu, miał chyba niebiesko-żółty kolor z napisem ZKS TAMEL TARNÓW i rokiem założenia 197któryś niestety nie pamiętam daty założenia.