Goscinny pisze:Jeśli klub uważa, że jest zawodowy, to miasto nie powinno ani złotówki do niego dokładać. A jeśli miasto ma go częściowo utrzymywać - wprowadzić stałą siatkę zarobków dla zawodników
Jak w urzędzie. Ciekaw jestem czy by na to przystali
Może jeśli chce.
https://www.facebook.com/wtrosceoplepsz ... 8435621280
Z żużlem zawsze będzie problem, szczególnie kiedy zarobki jednego zawodnika to dwuletnie budżety innych sekcji. Gdyby to była jakakolwiek gra zespołowa podejście byłoby całkiem inne, jest to sport specyficzny pod każdym względem.
Beaver pisze:Żużlel zgodnie z badaniami jest rzeczą która w Polsce NAJBARDZIEJ promuje to miasto w Polsce. Może z racji tego miasto dorzucało by się choć troche do promocji poprzez sport.
Jeżeliby się tak promowało, ale tego nie robi.
W Temi był artykuł o promocji, przez 3 lata na promocję miasto wydało 3,3 mln zł, to 1,1 nln na rok... porównajmy z potrzebami żużla.
suraiw pisze:
Miasto nie ma utrzymywać klubu, tylko swój grajdołek zwany Stadionem Miejskim, aby można było w godziwych warunkach oglądać zawody sportowe, czy jakiekolwiek inne imprezy.
ale wiele utrzymuje, dotując milionami złotych i jednocześnie budując stadiony. Chociaż słowo "utrzymuje" nie zawsze jest właściwe. Jak Wrocław dotuje Śląsk np. wpłatą 12 mln to go wzmacnia a nie utrzymuje. Tam akurat wymyślili, że będzie to na promocję miasta, Tarnów za taką kwotę będzie się promował do 2026 roku.
Dla mnie słowo promocja jest wyświechtane, bo na co ma wpływ pojawianie się nazwy miasta? Bywają takie marki, przyciągające ludzi z Europy przyjeżdżających zobaczyć jak to jest na grand derby, na klasykach LM, derbach Belgradu i innych niezwykłych meczach... w Polsce skala jest minimalna. Trzeba to ładnie ubrać, żeby sport był na poziomie, dla samego jego posiadania, a uzasadnienia się wymyśla. Tarnów powinien mieć np. dobrą piłkę bo niejedna wiocha ma i się przy nich kompromitujemy. Ambicjonalne podejście nic więcej.
Goscinny pisze:suraiw, ja za to wyrażam swoje zdanie. Klub prywatny = prywatne pieniądze.
Niech miasto nie daje ani złotówki na zawodowy klub, bo i dlaczego? Skoro zawodnicy mają sponsorów, to niech ci sponsorzy utrzymują też i obiekt, niech wynajmują go na imprezy, niech zarabiają na nim. Dlaczego stadion ma być miejski? To jakiś przymus?
Ja się nie chcę dokładać do hobby kilku gości (mówię tutaj o żużlu).
Osobiście też bym raczej nie chciał, wolał dopłacać do sportu, który jest masowy. Grając w kosza czy w nogę mogę się identyfikować z moim klubem, podobnie jak dzieciaki trenujące w całym mieście, ale to nie zmienia zasady, o której piszesz. Ma być miejski i ma dopłacać bo wielu ludziom się to podoba. Mniejszy procent budżetu stanowią wydatki na żużel niż procent się nim interesujących. Też bym tak mógł napisać, ale nie będę hipokrytą, bo jakby piłkarze byli w ekstraklasie to bym się domagał tego samego. Tyle że w piłce można poobcinać kontrakty, jak nie ma kasy to sprowadzić chłopaków z niższych lig, albo z krajów ameryki środkowej, zrobić dobry transfer a klub i tak może sobie dać radę. W żużlu nie ma nic, odejdzie 2-3 zawodników i spadek.
Beaver pisze:Przepraszam źle napisalem najbardziej promuje tarnów Grupa azoty, Ksiądz Heller, jednak żużel jest bardzo wysoko, o wiele wyżej niż Ścigała, Korupcja czy Autostrada
Źle przeczytałem badania i chodziło o kategorię sport.
w kategorii sport jest taka rywalizacja w Tarnowie, że to niezła niespodzianka.