AZOTY TAURON TARNÓW 2012

Imprezy sportowe, plotki z torów, boisk, dyskusje o sporcie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

karamba
Archont
Kontakt:

Post autor: karamba »

No 18mln to chyba lekka przesada. Według moich szacunków cały budżet Azotów Tauron to około 10mln i jak sama nazwa wskazuje nie tylko Azoty się na ten budżet złożyły.

suraiw
Thesmothetai

Post autor: suraiw »

Ale w tym przypadku nie chodziło o wiarygodną informację odnośnie nakładu finansowego na tarnowski żużel. Tutaj chodziło o to, aby dokopać dyscyplinie sportu, która w Tarnowie osiągnęła sukces zdobywając DMP. Jednym słowem jest to zwykła polska zawiść, że ktoś ma lepiej niż ja. To takie typowe nie tylko dla Tarnowian, ale w ogóle takie polskie.

Nieudolność zarządzających piłką nożną w tarnowskiej Unii sięgnęła dna i trzeba było jakoś odreagować. Najlepszym sposobem była taka wypowiedź, która miała między innymi za zadanie skłócenie kibiców Unii tych żużlowych z tymi piłkarskimi. I nie ważne że oni z Unią byli, są i zapewne będą przez wiele lat. Teraz wielu odsunie się od kibicowania - oczywiście kibicowania tym nie osiągającym jakichkolwiek sukcesów.
Jak mówi popularne powiedzenie "łaska kibica na pstrym koniu jedzie".
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.

Awatar użytkownika

Beaver
Rhetor

Post autor: Beaver »

18 mln zł jest kwotą wyssaną z palca. Wymyslona ab tak jak powiedział suraiw, dokopać żuzlowi.
Widzę że to kolejny z artykułów napisany za to że w Tarnowie mamy mistrza, i trzeba to jak najszybciej zniszczyc.
Różnica pomiędzy małym a dużym miastem polega na tym, że w dużym mieście można więcej zobaczyć, a w małym więcej usłyszeć. - Jean Cocteau

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Post autor: pb »

Sekcja piłkarska (a zwłaszcza jej kibice) ciężko sobie zapracowała na takie traktowanie ze strony Azotów. Najpierw ciężkie bluzgi w kierunku swojego długoletniego dobroczyńcy a potem zdzwienie.

Rodowity
Archont

Post autor: Rodowity »

nie odwracaj kota ogonem z łaski swojej ;)

Awatar użytkownika

Beaver
Rhetor

Post autor: Beaver »

Tu nie chodzi o bluzgi itd.
Zycze aby pilkarze mieli pieniadze, bo Tarnow powinien miec 2 dobre sekcje. Ale nie kosztem drugiej. Jeżeli mamy cos w czym jestesmy najlepsi - szanujmy to a nie opluwajmy.
Różnica pomiędzy małym a dużym miastem polega na tym, że w dużym mieście można więcej zobaczyć, a w małym więcej usłyszeć. - Jean Cocteau

halford
Rhetor

Post autor: halford »

Azoty w tym sezonie włożyły w żużel 18 milionów złotych. To pozwoliłoby nam na 18 lat grania w drugiej lidze.
Oraz na 1800 sezonów grania w "B" klasie... Podzielmy te 18 mln. na wszystkie dyscypliny sportu w Tarnowie. Będzie super poziom widowiska, tłumy w liczbie 200 kibiców na mecz. Pikniki skończą przychodzić na stadion. Nie będzie wyników - nie będzie sponsorów - nikt nie będzie miał kasy. PRAWDZIWI kibice będą wtedy szczęśliwi oglądając mecze w ostatnich ligach i opowiadać jak to ocalili sport w Tarnowie. Dawno takich pierdół nie czytałem i nie wiem co chcą przez takie wywiady osiągnąć. Azoty na pewno po takim artykule chętnie nawiążą współpracę.

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Beaver pisze:Tu nie chodzi o bluzgi itd.
Zycze aby pilkarze mieli pieniadze, bo Tarnow powinien miec 2 dobre sekcje. Ale nie kosztem drugiej. Jeżeli mamy cos w czym jestesmy najlepsi - szanujmy to a nie opluwajmy.
Nie jestem kibicem ani jednych ani drugich i jest mi wszystko jedno kogo sponsorują Azoty. Może być w Tarnowie i 10 silnych sekcji, nie przeszkadza mi to. Jednak zwracam uwagę na to, że piłkarska Unia nie jest i dawno nawet nie pretendowała do miana "silnej". Regularne wieloletnie dotacje nie pomagały też w tym, Unia egzystowała gdzieś w okolicach trzeciej ligi. Zwracam też uwage na to, że działacze i kibice bardzo agresywnie krytykowali Azoty (można w archiwum Agory znaleźć radość kibiców z antyazotowych banerów widocznych w TV podczas transmisji meczy Wisły) kiedy te ogłosiły zaprzestanie finansowania piłkarzy. Prawda, żę sami piłkarze raczej próbowali to łagodzić, ale powyższym w artykule działacze nadal mają do Azotów pretensje tak jakby finasowanie piłkarzy było statutowym obowiązkiem firmy. Po takiej reklamie jaką wtedy (a jak widać i dzisiaj też) zafundowano Azotom raczej trudno sie spodziewać, by te dały jeszcze choćby złotówkę na piłkarzy. W każdym razie nie w najbliższej przyszłości.

Rodowity
Archont

Post autor: Rodowity »

tzn najlepsi bo kupiono drogich i skutecznych zawodników za tyle pieniedzy, do ruzyny w której można zliczyć wychowanków na palcu jednej ręki?? W pieniądzach wiec w tym sezonie ów żużlowy klub był dobry.

Awatar użytkownika

extremal
Archont
Kontakt:

Post autor: extremal »

karamba pisze:No 18mln to chyba lekka przesada. Według moich szacunków cały budżet Azotów Tauron to około 10mln i jak sama nazwa wskazuje nie tylko Azoty się na ten budżet złożyły.
18 mln to sobie pewnie autor dopisał. :mrgreen:
suraiw pisze:Nieudolność zarządzających piłką nożną w tarnowskiej Unii sięgnęła dna i trzeba było jakoś odreagować. Najlepszym sposobem była taka wypowiedź, która miała między innymi za zadanie skłócenie kibiców Unii tych żużlowych z tymi piłkarskimi. I nie ważne że oni z Unią byli, są i zapewne będą przez wiele lat. Teraz wielu odsunie się od kibicowania - oczywiście kibicowania tym nie osiągającym jakichkolwiek sukcesów.
Jak mówi popularne powiedzenie "łaska kibica na pstrym koniu jedzie".
Zarządzających piłką nożną, czyli kogo? Prezesa byłego księgowego żużlowej sportowej spółki akcyjnej? :lol: Człowieka z Azotów i dobrze znającego prezydenta? To zarządzaj, proszę bardzo. Tak jak Pani Agata to każdy może sobie zarządzać jak ma pieniądze nadane politycznie z góry. Jak Unię wykupi Abramowicz to też mogę zarządzać, chętnie też moge zostać trenerem Barcelony albo Realu. :lol:

pb pisze:Sekcja piłkarska (a zwłaszcza jej kibice) ciężko sobie zapracowała na takie traktowanie ze strony Azotów. Najpierw ciężkie bluzgi w kierunku swojego długoletniego dobroczyńcy a potem zdzwienie.
http://www.youtube.com/watch?v=jgzHqMLSmSQ

:lol:

Oczywiście mi nie odpowiesz, ale przypomnij kiedy w Unii - piłkarskiej nie było problemów finansowych. Podaj daty kiedy było dobrze. Sory, ja mam lat tyle ile mam i jak większość z nas dobrych czasów możemy nie pamiętać. Jak miałem 7-8 lat to jeszcze nie ogarniałem sytuacji piłkarzy i nie chodziłem na mecze.

Każdy ogarnięty wie, że są to rozgrywki wewnętrzne na Azotach. Na kibola zawsze się zwali wszystko. Przecież to kibole zniszczyli polską piłkę i ją niszczą od 20 lat regularnie. Jasne jest, ze gdyby nie było kibiców to już dawno by zrobiono z naszym klubem to co z pozostałymi, czy bez żadnego echa wycofano jak koszykarzy, albo zrobiono jakiś Bruk Bet Tarnów, co sprawdziłoby się w innych dyscyplinach, ale ze wzgledu na zasady kibolskie, którymi przecież gardzi normalny człowiek i honor do barw klubowych na piłce to przejść nie może. Myślę, że na złość pseudokibicom trzeba zlikwidować klub, w końcu są tak mało ważni, że strategiczne decyzje będą podejmowane ze względu na nich. Typowe dla rządów platformy obywatelskiej.

ale nikt tu się nie szanuje i zawsze jest coś kosztem czegoś. Takie jest to życie.

halford pisze:Oraz na 1800 sezonów grania w "B" klasie... Podzielmy te 18 mln. na wszystkie dyscypliny sportu w Tarnowie. Będzie super poziom widowiska, tłumy w liczbie 200 kibiców na mecz. Pikniki skończą przychodzić na stadion. Nie będzie wyników - nie będzie sponsorów - nikt nie będzie miał kasy. PRAWDZIWI kibice będą wtedy szczęśliwi oglądając mecze w ostatnich ligach i opowiadać jak to ocalili sport w Tarnowie. Dawno takich pierdół nie czytałem i nie wiem co chcą przez takie wywiady osiągnąć. Azoty na pewno po takim artykule chętnie nawiążą współpracę.
Czyli wolisz mieć jeden sport, który jest do tego sportem motorowym dla hobbystów, niż mieć pełno drużyn w II lidze? A ja wolalbym już mieć pełno drużyn w II lidze, gdzie będą grać tarnowianie i będą mieć normalne warunki i nie będzie się sprowadzać kogo popadnie byleby zrobić sukces na siłę i się zrujnować finansowo. Chyba pojęcie sportu niektórym się wybiło z głowy na dobre. Prawdziwy kibic jest wyznawcą AGAINST MODERN FOOTBALL, po pierwsze sport, czyli zapewnienie godnych warunków dla zawodników i gra jak największą liczbą wychowanków, zawodników z regionu, szkoleniem a nie tylko kupowaniem.
Na siatkarki wyładowali kasę mimo, że spadły do III ligi i kupili sobie miejsce w II, wywalając ze składu połowę tarnowianek... to jest prawdziwy sport?

Jak się chce mieć sport gwiazdorski, to najpierw wypada utrzymać ten lokalny. A jak wygląda dotacja na młodych piłkarzy Unii? W przeliczeniu na zawodnika jest śmieszna. A jak wygląda stan murawy stadionu miejskiego? Jest najgorsza w lidze. Nie dość że Unia ma płacić za wynajem to sama musi tą murawę utrzymać, jak? Stadion lekkoatletyczny jak wygląda? Też klub musi płacić za grę młodych piłkarzy a w jakim jest stanie?, co TOSiR robi? Sobie luknijcie po II lidze jak wyglądają stadiony, kluby często w ogóle nie muszą się niczym przejmować tylko grają i mają wszystko przygotowane. Co drugi zespół w naszej lidze gra z reklamą miasta na koszulkach, u nas się pomóc nie da.

Artykuł został napisany w tonie sensacyjnym a wypowiedzi zostały tylko doklejone. Kto ma się obrazić to i tak się obrazi, tu rządzą sami baronowie i święte krowy. :)
pb pisze:Jednak zwracam uwagę na to, że piłkarska Unia nie jest i dawno nawet nie pretendowała do miana "silnej". Regularne wieloletnie dotacje nie pomagały też w tym, Unia egzystowała gdzieś w okolicach trzeciej ligi. Zwracam też uwage na to, że działacze i kibice bardzo agresywnie krytykowali Azoty (można w archiwum Agory znaleźć radość kibiców z antyazotowych banerów widocznych w TV podczas transmisji meczy Wisły) kiedy te ogłosiły zaprzestanie finansowania piłkarzy. Prawda, żę sami piłkarze raczej próbowali to łagodzić, ale powyższym w artykule działacze nadal mają do Azotów pretensje tak jakby finasowanie piłkarzy było statutowym obowiązkiem firmy. Po takiej reklamie jaką wtedy (a jak widać i dzisiaj też) zafundowano Azotom raczej trudno sie spodziewać, by te dały jeszcze choćby złotówkę na piłkarzy. W każdym razie nie w najbliższej przyszłości.
Czyje regularne, wieloletnie dotacje? :->
Jacy działacze atakowali Azoty i jacy działacze mają pretensje?
Kibice mają prawo atakować, nawet nie zawsze merytorycznie bo merytorycznie tu nikt nie rozmawia i merytoryka nikogo nie obchodzi. Jeżeli myślisz, że jest inaczej to żyj w świecie wyobraźni. Dla mnie Unia to jak siostra czy brat, więc mam prawo się denerwować jak mi go zabijają. :-|
POLAK WĘGIER DWA BRATANKIĄ

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

extremal pisze:Czyje regularne, wieloletnie dotacje? :->
Azotowe. Nigdy się tym nie interesowałem, ale zdaje się sami tu podnosiliście, że Azoty finansowały Unię od kilkudziesięciu lat. Nie tak było?
extremal pisze:Jacy działacze atakowali Azoty i jacy działacze mają pretensje?
Były tu podawane nawet filmy z jakimiś wypowiedziami ludzi z klubu. Naprawdę nie mam chęci ich teraz szukać. A i w tym ostatnim artykule wypowada się Kijowski z wyraźnymi pretensjami. Azoty jawią się tam jako największe zło sportowego Tarnowa.
extremal pisze:Kibice mają prawo atakować, nawet nie zawsze merytorycznie bo merytorycznie tu nikt nie rozmawia i merytoryka nikogo nie obchodzi. Jeżeli myślisz, że jest inaczej to żyj w świecie wyobraźni. Dla mnie Unia to jak siostra czy brat, więc mam prawo się denerwować jak mi go zabijają. :-|
Ależ atakujcie sobie do woli, naprawdę nie obchodzi mnie to. Ale wypada zrozumieć jedną prostą rzecz: sponsorowanie czegokolwiek nie jest obowiązkiem Azotów (czy też jakiegokolwiek innego podmiotu) tylko jego dobrej woli. Wy, zamiast podziękować za lata finansowania swojego ukochanego klubu, w nadziei, że może jednak uda się wyciągnąć coś jeszcze, narobiliście Azotom smrodu i oczekujecie, że te was przeproszą i z pokorą sypną groszem. Tak to nie działa. Azoty mogą, ale niczego nie muszą. Naprawdę uważasz, że jak skopiesz komuś drzwi od mieszkania i narobisz na wycieraczce to wzbudzisz podziw i szacunek jego lokatora? Ale próbujcie.

Przemek82
Prytan

Post autor: Przemek82 »

A ja się cieszę że Unia jest mistrzem bo żużel tarnowski na to zasługuje. Mamy jedną dyscyplinę na poziomie zawodowym na więcej na razie nie ma widoków. Żużel to tradycja z sukcesami, klub który wyszkolił wielu medalistów Polski i Świata na przestrzeni wielu lat, super szkółka Cierniaka która powinna dać złotą erę w tarnowskim szkoleniu. Argumenty że kupiono zawodników na mistrzostwo są słowami żmii - pełnymi jadu.

Ilu wychowanków występuje w zespołach żużlowych w obecnych czasach?? np w Rzeszowie który gniecie się w ekstralidze bez sukcesów z najemnikami, Leszno to wyjątek ale troche jechali swoimi przez kontuzje i słabe wyniki innych (Hampel, Batchelor, Pavlic)

Wisła Kraków za czasów Frankowskiego, Żurawskiego i Kosowskiego to Wisła którą miło ludzie wspominają tylko że to też byli ,,najemnicy" bo ani oni krakowscy ani wychowankowie. Coś takiego jak akademie piłkarskie w Polsce nie istnieje. Wszyscy chwalą Legię ale Rybus Wolski czy Kosecki to zawodnicy wyjęci za młodu z małych klubów, dla porównania juniorzy Gomólski i Janowski to gwiazdorzy a nie młode talenty. NIby to samo a zupełnie inne podejście. Nasi żużlowcy w składzie mają dwóch prawdziwych wychowanków czyli Kołodzieja i Jamroga co w 7 osobowym składzie w ekstralidze to już coś. Do tego Vaculik i Madsen którzy gwiazdorami przed sezonem nie byli. Przy odrobinie szczęścia w składzie na 2013 może dojść Ernest Koza. Ale życzliwe żmijowe języki niech mówią swoje.

Aha użytkownik Gushman dawny krótkotrwały fan żużla napisał że ,,nakłady na speedway nie przekładają się na cokolwiek trwałego czy użytecznego". NO cóż ja uważam że Galerie Handlowe Gemini i Tarnovia też nie wnoszą nic trwałego i użytecznego do miasta a wręcz szkodzą lokalnej społeczności wysysając miliony złotych rocznie z lokalnego rynku których to milionów Hancock z Janowskim nawet umysłem nie ogarniają.

Awatar użytkownika

extremal
Archont
Kontakt:

Post autor: extremal »

pb pisze:
Azotowe. Nigdy się tym nie interesowałem, ale zdaje się sami tu podnosiliście, że Azoty finansowały Unię od kilkudziesięciu lat. Nie tak było?
Były związane formalnie z klubem i nim zarządzały. Jak zdecydowali że oddadzą miastu tereny za połowe ceny i tej kasy wystarczyło na ugranie jednego sezonu to niech się nie dziwią, że kibice mają wątpliwości do do tej restrukturyzacji.
Oczywiście, że finansowali Unię... Unię wielosekcyjny klub, dziesiątki pracowników, drogie obiekty do utrzymania - ile z tego szło na samą sekcję, ile razy komornik wchodził i blokował konto? Co chwile były problemy z wypłatami dla piłkarzy, od lat 90. nic innego nie słyszę tylko, że co jakiś czas są problemy. M.in. przez to spadli z zaplecza ekstraklasy.
Jacy działacze atakowali Azoty i jacy działacze mają pretensje?

Były tu podawane nawet filmy z jakimiś wypowiedziami ludzi z klubu. Naprawdę nie mam chęci ich teraz szukać. A i w tym ostatnim artykule wypowada się Kijowski z wyraźnymi pretensjami. Azoty jawią się tam jako największe zło sportowego Tarnowa.
Kijowski to trener a nie działacz. Dziwisz się jego frustracji kiedy co chwile sa tylko obietnice i nic więcej? Nie może normalnie skupić się na aspekcie sportowym? Popracuj tak cały rok.
extremal pisze:Ależ atakujcie sobie do woli, naprawdę nie obchodzi mnie to. Ale wypada zrozumieć jedną prostą rzecz: sponsorowanie czegokolwiek nie jest obowiązkiem Azotów (czy też jakiegokolwiek innego podmiotu) tylko jego dobrej woli. Wy, zamiast podziękować za lata finansowania swojego ukochanego klubu, w nadziei, że może jednak uda się wyciągnąć coś jeszcze, narobiliście Azotom smrodu i oczekujecie, że te was przeproszą i z pokorą sypną groszem. Tak to nie działa. Azoty mogą, ale niczego nie muszą. Naprawdę uważasz, że jak skopiesz komuś drzwi od mieszkania i narobisz na wycieraczce to wzbudzisz podziw i szacunek jego lokatora? Ale próbujcie.
Nie będę tyle razy pisał o restrukturyzacji, o terenach itd. Unia też pomogła Azotom się zrestrukturyzować bo zwalono na nią wszystko dotyczące terenów. Kto wpadł na taki pomysł, że klub sportowy ma utrzymywać stary basen. Bez wyobraźni.
Gdyby po tej nieszczęsnej restrukturyzacji zostały pieniądze na przynajmniej 4-5 lat to by można było mówić, że się sprawę załatwiło i radźcie sobie. Może gra w II lidze i poprawa koniunktury gospodarczej pozwoliłaby w przyszłości sobie radzić bez Azotów? Przynajmniej pozwoliliby spółkom córkom wesprzeć klub.
Przemek82 pisze:A ja się cieszę że Unia jest mistrzem bo żużel tarnowski na to zasługuje. Mamy jedną dyscyplinę na poziomie zawodowym na więcej na razie nie ma widoków. Żużel to tradycja z sukcesami, klub który wyszkolił wielu medalistów Polski i Świata na przestrzeni wielu lat, super szkółka Cierniaka która powinna dać złotą erę w tarnowskim szkoleniu. Argumenty że kupiono zawodników na mistrzostwo są słowami żmii - pełnymi jadu.
I ma nie być innego sportu? Tylko motocyke?
POLAK WĘGIER DWA BRATANKIĄ

halford
Rhetor

Post autor: halford »

Czyli wolisz mieć jeden sport, który jest do tego sportem motorowym dla hobbystów, niż mieć pełno drużyn w II lidze? A ja wolalbym już mieć pełno drużyn w II lidze, gdzie będą grać tarnowianie i będą mieć normalne warunki i nie będzie się sprowadzać kogo popadnie byleby zrobić sukces na siłę i się zrujnować finansowo.
Tak, wole jeden ale na poziomie. Mało jest sponsorów kładących kasę na sport z powodów sympatii z danym klubem. Liczy się marketingowy sukces sponsorowania. I tak samo postąpiłbyś Ty gdybyś był prezesem firmy. Tarnowianie mają gdzie grać, nikt im boiska nie zaorał. O sponsorów trzeba zabiegać i szanować - oskarżanie nie jest najlepszym sposobem na ich pozyskanie. Zresztą dlaczego Unia domaga się kasy od Azotów ? Bo kiedyś była klubem zakładowym ? Proszę Cię... Jeśli chce mieć do kogoś pretensje to do Miasta, które powinno . Azoty mogą sponsorować kogo chcą. Pewnie kibicujesz piłkarskiej Unii więc ciekawe czy byłbyś zadowolony jakby kasę wyłożyli na Tarnovie ? To w końcu tarnowska drużyna.

Jak się chce mieć sport gwiazdorski, to najpierw wypada utrzymać ten lokalny.
Dlaczego ? Kto ma utrzymywać lokalny sport ŻSSA, Azoty ? Nikt klubom nie zabrania pozyskiwania sponsorów. Azoty to nie jedyna firma w Polsce. Może to władzę innych klubów nie umieją zadbać o to aby ich drużyny się utrzymały ? Dlaczego Azoty mają utrzymywać cały sportowy Tarnów ?
Na siatkarki wyładowali kasę mimo, że spadły do III ligi i kupili sobie miejsce w II, wywalając ze składu połowę tarnowianek... to jest prawdziwy sport?
Prawdziwy czyli jaki ? Dziś sport jest przede wszystkim zawodowy, a czasy kiedy zawodnik kończył zmianę na fabryce i szedł na mecz dawno się skończyły. Jak ktoś chce grać dla przyjemności to od tego są lokalne ligi i najniższe klasy rozgrywkowe. Skoro tarnowianki były za słabe to je zwolniono.
W przeliczeniu na zawodnika jest śmieszna. A jak wygląda stan murawy stadionu miejskiego? Jest najgorsza w lidze. Nie dość że Unia ma płacić za wynajem to sama musi tą murawę utrzymać, jak? Stadion lekkoatletyczny jak wygląda? Też klub musi płacić za grę młodych piłkarzy a w jakim jest stanie?, co TOSiR robi?
Tu się trudno nie zgodzić - postępowanie Miasta jest naganne. Tylko Unia ma głównie pretensje do Azotów, a nie do Miasta.

Przemek82
Prytan

Post autor: Przemek82 »

Chodzi mi o to że to że żużel mamy na wysokim poziomie to należy się cieszyć. To że piłka nie ma pieniędzy nie zależy od żużlowców. Azoty mogą sponsorować żużel, piłkę, jedno i drugie albo nic. To już inna kwestia.

ODPOWIEDZ