Ma ktoś wiedzę na temat skupiska tych drzew gdzieś w okolicach ul.JP II ,os .Zielone?
Info z lokalizacją będzie bardzo przydatne.
Oczywiście nie mam żadnych niecnych zamiarów związanych z tymi drzewami,interesują mnie tylko ich szyszki
A druga sprawa dotyczy torfu
Są gdzieś jakieś torfowiska w okolicy zawierające kwaśny torf?
Torf również mogę kupić w ogrodniczym,ale jednak taki wykopany będzie lepszy.
Od razu zaznaczam,że w obu przypadkach nie chodzi o konsumpcję w/w składników.
Drzewa olchowe w okolicy
-
- Archont
co do olch i szyszek najblizej w okolicy bedzie leśny rezerwat przyrody "Debrza"..Wojtasek pisze:Są gdzieś jakieś torfowiska w okolicy zawierające kwaśny torf?
Torf również mogę kupić w ogrodniczym,ale jednak taki wykopany będzie lepszy.
jaednakże przgnę zwrócić uwagę ze pozyskiwanie tam czgokolwiek jest nielegalne ewentualnie w lasku LIpie jest sporo olszyn..
w zasadzie pozyskiwanie czegokolwiek czy to torfu czy to żwiru jest z punktu widzenia prawa nieleglane ;D poza tym torf jest ZAWSZE kwaśny
a ten w sklepie jest najwyej odkwaszony worek torfu kupionego legalnie w sklepie kosztuje co najwyzej kilkanascie złotych... chce ci sie po bagnach babrać z łopatą żeby "pozyskać" go samemu..??
Nie mam zamiaru pozyskiwać tego na skale przemysłową tylko przysłowiowe "parę łopat"w zasadzie pozyskiwanie czegokolwiek czy to torfu czy to żwiru jest z punktu widzenia prawa nieleglane ;D poza tym torf jest ZAWSZE kwaśny
a ten w sklepie jest najwyej odkwaszony worek torfu kupionego legalnie w sklepie kosztuje co najwyzej kilkanascie złotych... chce ci sie po bagnach babrać z łopatą żeby "pozyskać" go samemu..??
Tak jak piszesz w sklepie jest odkwaszony,a ja właśnie kwaśnego torfu potrzebuję.
-
- Archont
Re: Drzewa olchowe w okolicy
Kiedyś w Mokrzyskach przy budowie autostrady rozdawali torf za darmo ciężarówkami , są tam jeszcze góry tego porozwalane w pobliżu budowy. Myśle, że jak chcesz "parę łopat" to bez problemu byś legalnie uskrobał.Wojtasek pisze: A druga sprawa dotyczy torfu
pozdrawiam
petr
petr