Zainstalowałem dwie budki dla jerzyków w ogrodzie, licząc, że je zasiedlą i pomogą z plagą komarów w lecie.
Ponieważ doczytałem, że w momencie szukania miejsc lęgowych przez jerzyki dobrze jest "reklamować" swoje budki odtwarzając ich okrzyki, a same okrzyki mam nagrane, wymyśliłem sobie stary głośniczek komputerowy na balkonie, podłączony do starej komórki, który dyskretnie (sąsiedzi!) odtwarzałby te okrzyki co jakiś czas (np 10-15 sek co 30-60 min). Pytanie brzmi: czy znacie jakąś apkę (android) która odtwarza zadany plik w losowo wskazanym czasie?
Jerzyki - te przez "rz"
Jerzyki - te przez "rz"
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
-
- Rhetor
Re: Jerzyki - te przez "rz"
Raspberry podepnij, koszt komórki a potem wykorzystasz do czegoś innego.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Na ten system jest apka? Czy z jakichś innych powodów?
Edit:
No tak, pomyliłem raspberry z blackberry - ale to mały komputerek, po co mi to?
Edit:
No tak, pomyliłem raspberry z blackberry - ale to mały komputerek, po co mi to?
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
-
- Rhetor
Skoro masz nagranie, to odtworzenie mp3 w losowym czasie wygląda tak:
Co spowoduje odtworzenie z maliny dźwięku przez 15 sekund co n minut, gdzie n jest losowane co iterację z przedziału <1:60>
A po co ci później... w sumie zastosowań jest dużo, ja na tym buduję półinteligentny dom, jest taka webpanel domoticz czy homeassistant - podpinasz czujniki i możesz sterować czymkolwiek, od rolet, przez zamki i światła aż do pieca, klimy i temperatury w domu.
//edit:
Na andka jest aplikacja "Tasker" potrafiąca wykonać reakcję na akcję, np na upływ czasu.
Kod: Zaznacz cały
while true; do cvlc plik.mp3 --run-time=15; sleep $[ ( $RANDOM % 60 ) + 1 ]m; done
A po co ci później... w sumie zastosowań jest dużo, ja na tym buduję półinteligentny dom, jest taka webpanel domoticz czy homeassistant - podpinasz czujniki i możesz sterować czymkolwiek, od rolet, przez zamki i światła aż do pieca, klimy i temperatury w domu.
//edit:
Na andka jest aplikacja "Tasker" potrafiąca wykonać reakcję na akcję, np na upływ czasu.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
Już sobie poradziłem - zrobiłem plik mp3 - 60sek jerzyka - 20 min ciszy - 120sek jerzyka - 25 min ciszy - itd itp... - plik ma 1,5h, każdy odtwarzacz mp3 potrafi to zapętlić. Do dzieła, jerzyki! Bić komary!
Ale start odtwarzania dopiero 1.04
Ale start odtwarzania dopiero 1.04