Szczepienia i wsparcie miasta.
Szczepienia i wsparcie miasta.
Czy władze naszego miasta prowadzą lub zamierzają uruchomić program wsparcia dla nieobowiązkowych szczepień ochronnych dla maluchów (pneumokoki, meningokoki i inne). Wiem, że koło 2011 roku był program wsparcia dla wcześniaków (urodzonych przed 37 tygodniem), oraz chyba dla noworodków z określonymi wrodzonymi wadami (np. serca). Czy to dalej działa, czy to już historia ????
To historia tylko i wyłącznie w ustach polityków. Mój młody młody miał zapalenie płuc dokładnie rok temu, później pediatra napisała jakieś uzasadnienie żeby na pneumokoki było za darmo.Nie było żadnego problemu. Dostał dwie dawki, teraz przenieśliśmy się Łodzi i jak się pytaliśmy u nowego pediatry o 3 dawkę to się okazało, że się nie da za darmo bo nowy pediatra musi swoje uzasadnienie napisać. Nie był wcześniakiem ale dwa razy w Tarnowie miał podejrzenie zapalenie oskrzeli i w końcu poszło na płuca. Tylko wtedy jest ta szczepionka refundowana jak dziecko często choruje, wcześniak, astma i coś jeszcze. Może się uda 3 dawkę da ramo ale trzeba iść na wojnę z biurokracją i uzasadnieniami. Nie mogę tego pojąć że dwie dawki się dało a trzeciej już nie bo inny pediatra. Chory kraj i chory system zdrowia.
A pediatra musi powiedzieć żeby był czysty, nawet się kazała podpisać że zostaliśmy poinformowani o skutkach nie szczepienia.
Meningokoki nie są refundowane.
A pediatra musi powiedzieć żeby był czysty, nawet się kazała podpisać że zostaliśmy poinformowani o skutkach nie szczepienia.
Meningokoki nie są refundowane.
https://www.youtube.com/watch?v=3WMcBC4 ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;