piec centralnego ogrzewania

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ

Autor tematu
hawana4
Prytan

piec centralnego ogrzewania

Post autor: hawana4 »

Jestem zmuszony kupić nowy piec gazowy do centralnego ogrzewania i ciepłej wody , czyli dwufunkcyjny. Powierzchnia do ogrzania 100 metrów kwadratowych. Poradźcie jakiej mocy i na co jeszcze zwrócić uwagę. Cena też jest ważna.

Awatar użytkownika

maup
Thesmothetai

Post autor: maup »

moc jest bardziej istotna przy podgrzewaniu bieżącej wody (CWU) niż do grzania. szukaj pieca z zamkniętą komorą spalania, oszczędzisz sobie stresów i problemów z wentylacją. jak masz dużo kasy, możesz szukać kotła kondensacyjnego - one są bardziej oszczędne ale to się spłaca w dość długim czasie. ja mogę z czystym sumieniem polecić deDietricha ale niewielu serwisantów go obsługuje
Zwierciadła Nehaleni dzielą się na uprzejme i rozbite

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Maup - a komin ma przystosowany do zamkniętej komory spalania? Zakup pieca to nie zakup loda - nalezy udać się do FACHOWCA i znać dokładnie dom i jego instalacje. Do wielu kominów z uwagi na ich budowę nie można podłączyć pieca z zamknięta komorą i nie można "wsadzić" tam odpowiedniej instalacji bo mamy malą średnicę.

Najpierw należy zacząć od KOMINA i WENTYLACJI - trzeba sprawdzić co można podłączyć w jakim jest stanie - bo się może okazać, że bez remontu ani rusz.
Kolejny krok to OCIEPLENIE domu - jakie jest, ile tak naprawdę potrzeba ciepła.
Ciepła Woda Użytkowa - ile osób mieszka i korzysta z CWU - jakie mamy jej zużycie.
Jaka jest instalacja, grube rury stalowe czy cienkie z miedzi lub tworzywa.

Generalnie kolego Hawana :

Rodzaj instalacji Kominowo / Wentylacyjnej
Ciepłochłonność domu
Zapotrzebowanie na CWU
Rodzaj instalacji CO

Osobiście radze się udać do dużej, doświadczonej firmy, która żyje z instalacji tego typu. Pomogą Ci dobrać piec. Nikt nie jest w stanie powiedziec ci jaki kupić piec bez znajomości domu.

I nie patrz na cenę - cena jest na ostatnim miejscu - źle dobrany piec oznaczać może ciągłe kłopoty lub konieczność kosztownej przebudowy komina czy instalacji. Lepiej wydac więcej na piec niż męczyć się latmi.
9000 ml A Rh-

tarnowiack
Archont

Post autor: tarnowiack »

maup pisze:mogę z czystym sumieniem polecić deDietricha ale niewielu serwisantów go obsługuje
niezły serwisant de dietricha w tarnowie:
ul. Przemysłowa 27
33-100 Tarnów
tel. (14) 627 45 91
tel. alarmowy (602) 495 523
[email protected]
Stanisław Mucha
Ravir pisze:nie patrz na cenę - cena jest na ostatnim miejscu - źle dobrany piec oznaczać może ciągłe kłopoty lub konieczność kosztownej przebudowy komina czy instalacji. Lepiej wydac więcej na piec niż męczyć się latmi.
hm.. może tak, może nie... "fachowiec" fachowcowi nierówny. ale jak ktos nie ma pojecia to chyba rzeczywiscie samemu lepiej nie decydowac opierajac sie wyłącznie na cenie...

Awatar użytkownika

figa
Archont

Post autor: figa »

Ja kupowałam piec ( z zamkniętą komora spalania, do podobnej powierzchni) w Termo-Serwisie na Nowym Świecie (koło UPS). Uważam, że panowie znają się na swojej pracy i doskonale mi doradzili.

Awatar użytkownika

maup
Thesmothetai

Post autor: maup »

@Ravir - naprawdę tak nisko oceniasz inteligencję autora wątku i uważasz, że zaraz po przeczytaniu naszych wypocin poleci do sklepu, kupi co polecamy + kombinerki w promocji i jeszcze sam będzie montował? są rzeczy oczywiste i mniej oczywiste - to o czym piszesz ma wiedzieć instalator a hawanie4 staramy się troszkę pomóc, żeby lepiej wiedział czego chce ;).
Tak na marginesie, naprawdę ciężko sobie wyobrazić lokal, w którym w żaden sposób nie da się użyć kotła z zamkniętą komorą, czasem tylko stracisz podgrzewanie zasysanego powietrza, ale bezpieczeństwo i brak jaj z wentylacją zostają.
@tarnowiack - oczywiście, firma pana Muchy to świetny serwis, polecam i nie mam do nich żadnych zastrzeżeń ...ale czasem konkurencja by się przydała :)
Zwierciadła Nehaleni dzielą się na uprzejme i rozbite

ODPOWIEDZ