piec centralnego ogrzewania
piec centralnego ogrzewania
Jestem zmuszony kupić nowy piec gazowy do centralnego ogrzewania i ciepłej wody , czyli dwufunkcyjny. Powierzchnia do ogrzania 100 metrów kwadratowych. Poradźcie jakiej mocy i na co jeszcze zwrócić uwagę. Cena też jest ważna.
moc jest bardziej istotna przy podgrzewaniu bieżącej wody (CWU) niż do grzania. szukaj pieca z zamkniętą komorą spalania, oszczędzisz sobie stresów i problemów z wentylacją. jak masz dużo kasy, możesz szukać kotła kondensacyjnego - one są bardziej oszczędne ale to się spłaca w dość długim czasie. ja mogę z czystym sumieniem polecić deDietricha ale niewielu serwisantów go obsługuje
Zwierciadła Nehaleni dzielą się na uprzejme i rozbite
Maup - a komin ma przystosowany do zamkniętej komory spalania? Zakup pieca to nie zakup loda - nalezy udać się do FACHOWCA i znać dokładnie dom i jego instalacje. Do wielu kominów z uwagi na ich budowę nie można podłączyć pieca z zamknięta komorą i nie można "wsadzić" tam odpowiedniej instalacji bo mamy malą średnicę.
Najpierw należy zacząć od KOMINA i WENTYLACJI - trzeba sprawdzić co można podłączyć w jakim jest stanie - bo się może okazać, że bez remontu ani rusz.
Kolejny krok to OCIEPLENIE domu - jakie jest, ile tak naprawdę potrzeba ciepła.
Ciepła Woda Użytkowa - ile osób mieszka i korzysta z CWU - jakie mamy jej zużycie.
Jaka jest instalacja, grube rury stalowe czy cienkie z miedzi lub tworzywa.
Generalnie kolego Hawana :
Rodzaj instalacji Kominowo / Wentylacyjnej
Ciepłochłonność domu
Zapotrzebowanie na CWU
Rodzaj instalacji CO
Osobiście radze się udać do dużej, doświadczonej firmy, która żyje z instalacji tego typu. Pomogą Ci dobrać piec. Nikt nie jest w stanie powiedziec ci jaki kupić piec bez znajomości domu.
I nie patrz na cenę - cena jest na ostatnim miejscu - źle dobrany piec oznaczać może ciągłe kłopoty lub konieczność kosztownej przebudowy komina czy instalacji. Lepiej wydac więcej na piec niż męczyć się latmi.
Najpierw należy zacząć od KOMINA i WENTYLACJI - trzeba sprawdzić co można podłączyć w jakim jest stanie - bo się może okazać, że bez remontu ani rusz.
Kolejny krok to OCIEPLENIE domu - jakie jest, ile tak naprawdę potrzeba ciepła.
Ciepła Woda Użytkowa - ile osób mieszka i korzysta z CWU - jakie mamy jej zużycie.
Jaka jest instalacja, grube rury stalowe czy cienkie z miedzi lub tworzywa.
Generalnie kolego Hawana :
Rodzaj instalacji Kominowo / Wentylacyjnej
Ciepłochłonność domu
Zapotrzebowanie na CWU
Rodzaj instalacji CO
Osobiście radze się udać do dużej, doświadczonej firmy, która żyje z instalacji tego typu. Pomogą Ci dobrać piec. Nikt nie jest w stanie powiedziec ci jaki kupić piec bez znajomości domu.
I nie patrz na cenę - cena jest na ostatnim miejscu - źle dobrany piec oznaczać może ciągłe kłopoty lub konieczność kosztownej przebudowy komina czy instalacji. Lepiej wydac więcej na piec niż męczyć się latmi.
9000 ml A Rh-
-
- Archont
niezły serwisant de dietricha w tarnowie:maup pisze:mogę z czystym sumieniem polecić deDietricha ale niewielu serwisantów go obsługuje
ul. Przemysłowa 27
33-100 Tarnów
tel. (14) 627 45 91
tel. alarmowy (602) 495 523
[email protected]
Stanisław Mucha
hm.. może tak, może nie... "fachowiec" fachowcowi nierówny. ale jak ktos nie ma pojecia to chyba rzeczywiscie samemu lepiej nie decydowac opierajac sie wyłącznie na cenie...Ravir pisze:nie patrz na cenę - cena jest na ostatnim miejscu - źle dobrany piec oznaczać może ciągłe kłopoty lub konieczność kosztownej przebudowy komina czy instalacji. Lepiej wydac więcej na piec niż męczyć się latmi.
@Ravir - naprawdę tak nisko oceniasz inteligencję autora wątku i uważasz, że zaraz po przeczytaniu naszych wypocin poleci do sklepu, kupi co polecamy + kombinerki w promocji i jeszcze sam będzie montował? są rzeczy oczywiste i mniej oczywiste - to o czym piszesz ma wiedzieć instalator a hawanie4 staramy się troszkę pomóc, żeby lepiej wiedział czego chce .
Tak na marginesie, naprawdę ciężko sobie wyobrazić lokal, w którym w żaden sposób nie da się użyć kotła z zamkniętą komorą, czasem tylko stracisz podgrzewanie zasysanego powietrza, ale bezpieczeństwo i brak jaj z wentylacją zostają.
@tarnowiack - oczywiście, firma pana Muchy to świetny serwis, polecam i nie mam do nich żadnych zastrzeżeń ...ale czasem konkurencja by się przydała
Tak na marginesie, naprawdę ciężko sobie wyobrazić lokal, w którym w żaden sposób nie da się użyć kotła z zamkniętą komorą, czasem tylko stracisz podgrzewanie zasysanego powietrza, ale bezpieczeństwo i brak jaj z wentylacją zostają.
@tarnowiack - oczywiście, firma pana Muchy to świetny serwis, polecam i nie mam do nich żadnych zastrzeżeń ...ale czasem konkurencja by się przydała
Zwierciadła Nehaleni dzielą się na uprzejme i rozbite