Awaria na Azotach
Awaria na Azotach
Dzisiaj w TV24 usłyszałem o jakiejś awarii na Azotach i pożarze. Niestety nie dosłyszałem kiedy to było. Może to być powiązane z tym, że wczoraj około 18:00 w całych Mościcach nie było prądu.
-
- Obywatel
To chyba o ten film chodzi: http://www.youtube.com/watch?v=OPgPJVCyD3g
-
- Archont
Ja mam pytanie do zorientowanych. Na stronach pisali, że ten pożar nie miał żadnego wpływu na środowisko i powietrze w Tarnowie. Natomiast od 3-4 dni do szpitala "nowego" w Tarnowie zgłosiło się już dużo osób z dziećmi które dostały różnych objawów alergicznych nie wiadomo na co. Między innymi moja półtoraroczna córeczka. Pani na izbie przyjęć powiedziała, że ostatnie kilka dni to jakaś plaga z tymi objawami. Podobno to zwykłe uczulenie (choroba zwana pokrzywką) ale nikt nie wie z czego się to wzięło. Może przesadzam ale tak mi się dziwnie zgodziły daty.
Czy ktoś zorientowany w temacie może powiedzieć czy to gówno co się spaliło mogło mieć jakiś wpływ na skażenie powietrza?
Czy ktoś zorientowany w temacie może powiedzieć czy to gówno co się spaliło mogło mieć jakiś wpływ na skażenie powietrza?
To samo mnie zastanawiało. Jakieś produkty reakcji spalania przecież musiały być i bez wątpienia poszły one w powietrze. Czy jest jakiś chemik na sali? Co powstaje podczas spalania mieszaniny H2SO4 + HNO3 ?farciarzgilmore pisze:Czy ktoś zorientowany w temacie może powiedzieć czy to g**** co się spaliło mogło mieć jakiś wpływ na skażenie powietrza?
Edit:
Unikać kontaktu nitrozy z większością metali. W zetknięciu z materiałami pochodzenia organicznego może spowodować ich zapalenie.
------
Reakcje mogą przebiegać bardzo gwałtownie i mieć charakter eksplozji, przy czym wydzielają się trujące pary i mgły (tlenki azotu, tlenki siarki, pary kwasu azotowegi i siarkowego).
------
Wdychanie par nitrozy może wywoływać uszkodzenia w uzębieniu, większe lub mniejsze podrażnienie dróg oddechowych. Pary nitrozy wywołują ostre stany zapalne dróg oddechowych, a wysokie stężenia par kwasu w powietrzu mogą powodować podrażnienie spojówek oczu oraz błon śluzowych, górnych dróg oddechowych, stany zapalne oskrzeli i płuc, a nawet utratę przytomności i uszkodzenie tkanki płuc. 0,3 mg w jednym litrze powietrza w ciągu godziny wywołują jedynie podrażnienie spojówek. Po wypiciu nitrozy w jamie ustnej występują ółte naloty. Uszkadza nerki, czego objawem jest skąpomocz lub bezmocz. W przypadku spożycia, śmierć następuje w następstwie przebicia ścian żołądka lub jelit i w wyniku ich perforacji, równie innych organów wewnętrznych. Dawka trująca wprowadzona do organizmu człowieka wynosi 2-3 g, dawka śmiertelna wynosi 4-8 g. Na skórę działa silnie żrąco niszcząc naskórek, a wnikając w tkankę podskórną i mięśnie powoduje głęboką martwicę.
http://azoty.tarnow.pl/media/documents/ ... a_8812.pdf
Tak dla uzupełnienia nitroza nie jest substancją palną tylko w kontakcie z substancjami organicznymi może powodować ich zapalenie.
pb, już sam sobie odpowiedziałeś jakie są produkty rozkładu nitrozy i jakie mają wpływ na organizm ludzki.
pb, już sam sobie odpowiedziałeś jakie są produkty rozkładu nitrozy i jakie mają wpływ na organizm ludzki.
Na pewno substancje które uwolniły się w czasie awarii i pożaru nie są obojętne dla środowiska, lecz ich ilość i brak możliwości bezpośredniego kontaktu wg mnie wykluczają związek z objawami u dzieci. Mogę się mylić bo nie jestem lekarzem ani mgr inż. chemikiem. Przyczyny objawów dopatrywałbym się w pogodzie lub innych alergenach np. zbożach czy trawach.farciarzgilmore pisze:Pani na izbie przyjęć powiedziała, że ostatnie kilka dni to jakaś plaga z tymi objawami. Podobno to zwykłe uczulenie (choroba zwana pokrzywką) ale nikt nie wie z czego się to wzięło. Może przesadzam ale tak mi się dziwnie zgodziły daty.
Czy ktoś zorientowany w temacie może powiedzieć czy to g**** co się spaliło mogło mieć jakiś wpływ na skażenie powietrza?
BIGer
"Wyzwolona energia atomu zmieniła wszystko z wyjątkiem naszego sposobu myślenia."
— Albert Einstein
"Wyzwolona energia atomu zmieniła wszystko z wyjątkiem naszego sposobu myślenia."
— Albert Einstein
Mieszanina Kwasów Siarkowego i Azotowego - czyli miesznina nitrująca. Stosowana do nitrowania oraz do estryfikacji. Działa silnie korodująco - dodatkowo kwas azotowy może spowodować zapłon substancji palnych.
Wbrew obawom opary nie są groźne - to nie tak, że jak rozszczelni sie cysterna to mamy w promieniu kilku kilometrów katastrofę. Dużo groźniejsze bywają rozszczelnienia instalacji chłodniczych z amoniakiem. Skażenie było lokalne i nie groźne. Zaś instalacji z amoniakiem w mieście jest duzo - i to ich trzeba się bać, a nie awarii, która się wydazyła ładnych parę klików od zamieszkałych terenów. Tato pracuje na Azotach i nie zanotowali żadnych problemów.
Co do alergii oraz uczuleń - NORMALNA rzecz, w lecie są dużo częstsze, dzieciaki więcej dywają na polu i sa bardziej narażone. A rodziece czesto przesadzają z higieną, skutkuje to wrażliwością na alergeny. Dziecko znajomych często miało problemy - alergolog kazał przestać stosować super środki i wrócić do zwykłego szarego mydła oraz nakazał bardziej "brudzić" dziecko. Po półroku zmniejszonej higieny wszystko znikło.
Wbrew obawom opary nie są groźne - to nie tak, że jak rozszczelni sie cysterna to mamy w promieniu kilku kilometrów katastrofę. Dużo groźniejsze bywają rozszczelnienia instalacji chłodniczych z amoniakiem. Skażenie było lokalne i nie groźne. Zaś instalacji z amoniakiem w mieście jest duzo - i to ich trzeba się bać, a nie awarii, która się wydazyła ładnych parę klików od zamieszkałych terenów. Tato pracuje na Azotach i nie zanotowali żadnych problemów.
Co do alergii oraz uczuleń - NORMALNA rzecz, w lecie są dużo częstsze, dzieciaki więcej dywają na polu i sa bardziej narażone. A rodziece czesto przesadzają z higieną, skutkuje to wrażliwością na alergeny. Dziecko znajomych często miało problemy - alergolog kazał przestać stosować super środki i wrócić do zwykłego szarego mydła oraz nakazał bardziej "brudzić" dziecko. Po półroku zmniejszonej higieny wszystko znikło.
9000 ml A Rh-