tarnowskie MPK
-
- Rhetor
Re: tarnowskie MPK
Odwołanie jest najprostsze poprzez dwukrotne nieudzielenie absolutorium. Wszystko w rękach NMT.
Nie jestem KODziarzem, gorszym sortem, donosicielem, Bolkiem, ani TW.
Do tego jeszczehurricane pisze:No i mamy kolejne cięcia, a zaraz przepraszam "modyfikacje", takie modyfikacje, że niby nikt nie zauważy... Szkoda gadać!
Ludu kupuj auta z zachodnich szrotów, bo komunikacją w Tarnowie daleko nie zajedziesz...
W skrócie od 1 maja:
Linia 1: znika 1 para kursów, od godziny 15:40 będzie kursowała tylko co godzinę
Linia 2: znika 3 pary kursów, w międzyszczycie będzie kursować nie co 30 a co 40 minut.
Linia 3: znika 1 para kursów
Linia 11: znika 3 pary kursów, po południu linia będzie kursować co 2 (!) godziny
Linia 12: znika 1 para kursów
Linia 24: znika 1 para kursów
Linia 44: znika 1 para kursów
Linia 48: znika 1 para kursów.
Niby nic, ale wozokilometry uciekają...W nowych rozkładach jazdy linii nr 11 i 44 kursy tych linii będą wykonywane podstawowymi trasami bez wykonywania wjazdu na Al. Jana Pawła II .
Ps, to nie są cięcia, to jest "modyfikacja czasów odjazdu oraz częstotliwości kursów":
W nowych rozkładach jazdy linii 0, 1, 2, 3, 11, 12, 24, 31, 44, 46 i 48 w wybranych przedziałach czasu wprowadzone zostały modyfikacje czasów odjazdu oraz częstotliwości kursów.
Zapomniałeś jeszcze u kosmicznej inwestycji „Dostawa i uruchomienie Inteligentnego Systemu Transportowego Miasta Tarnowa” w ramach zadania inwestycyjnego pn. „Integracja transportu publicznego w Tarnowie” za kwotęJan Kowalski pisze:Najpierw pompuje kupę forsy w autobusy, później w tablice świetlne, a następnie zabija komunikację obcinając kursy i podnosząc ceny.
18 628 502,99 zł.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Ten koszt jest taki chory, bo trzeba całą infrastrukturę pod to zrobić od zera. Miasto miota się teraz rozpaczliwie i szuka sposobu jakby to wszystko spiąć w całość, bo mieli wizję, zrobili przetarg, a nie sprawdzili czy jest to u nas do realizacji.
Skok na kasę.... najpierw śmieci ....teraz bilety MPK - ceny absurdalne z kosmosu polityka równi pochyłej w wykonaniu Ciepieli skandal
''Bliższy Bogu jest niewierzący stosujący w życiu siedem przykazań, niż katolik, który wypełnia tylko trzy pierwsze''
Najpierw to był podatek od nieruchomości a potem śmieci.Kulfon pisze:Skok na kasę.... najpierw śmieci ....teraz bilety MPK - ceny absurdalne z kosmosu polityka równi pochyłej w wykonaniu Ciepieli skandal
I jeszcze podwyżka za parkingi się szykuje.
-
- Prytan
A teraz taka zagadka: jak daleko zajedziesz taxi za 12,80? Po mojemu przez całe miasto, a to jest cena 4 biletów normalnych "po nowemu".
Tradycyjnie już dodam, że MPK dodając kolorytu Perle Renesansu obsmarkało nowe autobusy Scania reklamami wielkopowierzchniowymi.
Rzygać się chce.
Tradycyjnie już dodam, że MPK dodając kolorytu Perle Renesansu obsmarkało nowe autobusy Scania reklamami wielkopowierzchniowymi.
Rzygać się chce.
Co do zwijania komunikacji to najbardziej ucierpią osoby starsze. Te które już nie maja wyboru i zostanie im TAXI. A może UBER do tarnowa będzie taniej niż MPKGoscinny pisze: Był tutaj wrzucany taki wywiad jak PKP likwidowało kolejne pociągi - widać ktoś w Tarnowie go przeczytał, bo stosuje takie same metody zniechęcania ludzi do korzystania z komunikacji.
Kto jeździ. Powiedzmy sobie jak można jeździć autobusem jak rano przedszkole, szkoła, prasa, jakieś zakupy, dom.
Co do inwestycji to najbardziej rozbawiła mnie informacja prezesa MPK który mówi że za ileś tam tysięcy zostanie wykonany system który wyświetli przy dojeżdżaniu do pętli końcowej informację ile jest rowerów w stojakach. HAHAHAHAHAHHAHA. To może licealiście na zadanie domowe a nie na projekt za parę tysięcy. I to z jakim przekonaniem mówił że to jest fajne. Normalnie nie mam pytań.
Za komunikację miejską w miastach biorą się ludzie którzy w ogóle z niej nie korzystają i dziwić się później że miasta mają z nią problem. Tarnów akurat można ładnie skomunikować, ale wymaga to stworzenia linii od podstaw, a nie wzorowaniu się na rozwiązaniach komunistycznych. Linie mogą być długie, gdyż na ich trasie kilkukrotnie nastąpi wymiana pasażerów przy okazji ograniczając koszty. Zauważcie że Tarnów ma mimo wszystko promienisty układ komunikacyjny.
Szkotnik-Solidarności-Mostowa_Narutowicza tworzą pętlę o którą powinny haczyć wszystkie główne linie. W tym okręgu można zrobić linie dodatkowe przecinające centrum. Główne korytarze transportowe to: Mościckiego, Krakowska, Klikowska, Nowodąbrowska, Tuchowska, Gumniska, Lwowska, Jana Pawła II+Słoneczna razem. W sposób naturalny więc pasowałoby stworzyć linie krzyżujące się w centrum, a do tego stworzyć lokalne linie dowozowe. Jestem przekonana że linii autobusowych byłoby mniej ale byłyby bardziej skuteczne.
Szkotnik-Solidarności-Mostowa_Narutowicza tworzą pętlę o którą powinny haczyć wszystkie główne linie. W tym okręgu można zrobić linie dodatkowe przecinające centrum. Główne korytarze transportowe to: Mościckiego, Krakowska, Klikowska, Nowodąbrowska, Tuchowska, Gumniska, Lwowska, Jana Pawła II+Słoneczna razem. W sposób naturalny więc pasowałoby stworzyć linie krzyżujące się w centrum, a do tego stworzyć lokalne linie dowozowe. Jestem przekonana że linii autobusowych byłoby mniej ale byłyby bardziej skuteczne.
Ciekawe czy Panowie z MPK zdają sobie sprawę że obklejanie szyb które są wyjściami bezpieczeństwa, jest zabronione. Autobus o dł. 12 m musi ich mieć co najmniej 5. Więc obklejanie całych stron autobusów jest wykluczone. Inna sprawa że autobusy MPK są kontrolowane przez policje czy ITD od wielkiego święta.pilips1982 pisze: Tradycyjnie już dodam, że MPK dodając kolorytu Perle Renesansu obsmarkało nowe autobusy Scania reklamami wielkopowierzchniowymi.
Rzygać się chce.
"W tym sezonie letnim w Tarnowie nie będą kursować linie nocne - magistrat zrezygnował z uruchamiania tych kursów bo były one nieopłacalne." - podaje Radio Kraków.
Prezydent idzie na wojnę nie tylko już z radnymi ale i z mieszkańcami. Komunikacji nocnej nie będzie, na XIII sesję wrzuca ponownie projekty uchwał podwyżek za odpady, bilety autobusowe, parkowanie w SPP. Cięcia w oświacie. Ciencia w inwestycjach osiedlowych. W zamian dostaniemy halę bez dofinansowania, piasek i leżaki na Kantorii, potańcówki pewnie w amfiteatrze bo Rynek rozkopany. Kwiatkowski do rady Nadzorczej PUK. Mówi się o zmianie prezesa PUK i MPGK, dyrektora ZDiK. Nie wspomnę już o zmianach w TKP i spadochroniarzach na Mickiewicza 2.
Czarno na białym widać, że w budżecie gminy odsłoniło się już dno. Szkoda tylko, że w roku 2018 nie przewidział nadciągających kłopotów finansowych i porwał się z motyką na księżyc rozpoczynając kasochłonne inwestycje.
Czarno na białym widać, że w budżecie gminy odsłoniło się już dno. Szkoda tylko, że w roku 2018 nie przewidział nadciągających kłopotów finansowych i porwał się z motyką na księżyc rozpoczynając kasochłonne inwestycje.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Zgadzam się. A dodatkowo dodam, Ciepiela musi szukać oszczędności, bo nagle okazuję się, że w tym roku zadłużenia miasta przekroczy prawdopodobnie poziom swoich dochodów. A odsetki zaczną rosnąć. Teraz tylko czekać na jakiś kryzys i cały Tarnów rypnie. Mimo wad komunikacji publicznej w Tarnowie, ja zauważyłem kilka plusów, ale jak tak dalej będą się cięło kursy, to nikt nie będzie chciał nią jeździć. Autobus nocny to podstawa w miastach powyżej 100 tysięcy mieszkańców. Moim zdaniem powinien być on całoroczny i i inaczej skomunikowany. Nie raz zdarzyło mi się wracać w nocy po 1, to zamiast iść na taxe i płacić za kurs do krzyza około 25 zł, to wolałem wybrać piechotę lub rower miejski.
Najbardziej śmieszy mnie jeden starszy pan, który w komentarzach na FB rdn ciągle chwali jaki to Ciepiela nie jest dobry, atakuje wszystkich jego przeciwników oraz chyba jego rzecznik, który też go chwali. Miałem mu nieładnie odpisać, coś w stylu, że to przerzucanie odpowiedzialności na inne pokolenia albo, że inwestycje jak Hala to tarnowowi rozwoju nie przyniesie. Ludzie chcą chleba nie igrzysk, a taką politykę prowadzi pan R. C.
Najbardziej śmieszy mnie jeden starszy pan, który w komentarzach na FB rdn ciągle chwali jaki to Ciepiela nie jest dobry, atakuje wszystkich jego przeciwników oraz chyba jego rzecznik, który też go chwali. Miałem mu nieładnie odpisać, coś w stylu, że to przerzucanie odpowiedzialności na inne pokolenia albo, że inwestycje jak Hala to tarnowowi rozwoju nie przyniesie. Ludzie chcą chleba nie igrzysk, a taką politykę prowadzi pan R. C.
Bardziej przeraża mnie ze mimo zauważalnego zadłużenia miasta, Tarnów nadal wygląda lepiej od reszty.
Pora zacząć racjonalnie gospodarować środkami, ale nie kosztem komunikacji miejskiej. Jej niewydolność generuje kilkakrotnie większe koszty w postaci utrzymania infrastruktury dla samochodów, która ulega ciągłej degradacji i wymaga lania betonu na okrągło, a to studnia bez dna.
Pora zacząć racjonalnie gospodarować środkami, ale nie kosztem komunikacji miejskiej. Jej niewydolność generuje kilkakrotnie większe koszty w postaci utrzymania infrastruktury dla samochodów, która ulega ciągłej degradacji i wymaga lania betonu na okrągło, a to studnia bez dna.