POMYSŁY NA MIASTO
-
- Archont
Re: POMYSŁY NA MIASTO
Wklejam to tutaj bo uważam, że jest to pomysł na miasto a bardziej to nasz główny problem, czy pomysł realny? To już inna kwestia. Mam też pytanie do Jakuba Kwaśnego, czy coś wie o tej inicjatywie?
https://torun.wyborcza.pl/torun/7,48723 ... odztw.html
https://torun.wyborcza.pl/torun/7,48723 ... odztw.html
-
- Archont
Żadnej zmiany podziału administracyjnego nie będzie — wybijcie sobie to z głowy — bo żaden rząd nie jest na tyle głupi, żeby ponownie otworzyć tę puszkę Pandory. Zamiast tego lepiej walczyć o zmianę modelu dotowania i finansowania inwestycji.
Idąc dziś Krakowską zauważyłem 3 puste/ zlikwidowane kioski, które tak sobie stoją i trochę szpecą wizerunek centrum. Może warto coś z tym zrobić ?
Też nie wierzę w zmiany podziału administracyjnego, ale to nie znaczy, że inicjatywa prezydenta Włocławka jest pozbawiona sensu. Może trzeba żądać niemożliwego ( zmiany granic województw), żeby dostać to na co zasługujemy ( mniej dyskryminujący podział funduszy UE ) ?gumini_0317 pisze: ↑07-08-2024, 19:04Żadnej zmiany podziału administracyjnego nie będzie — wybijcie sobie to z głowy — bo żaden rząd nie jest na tyle głupi, żeby ponownie otworzyć tę puszkę Pandory. Zamiast tego lepiej walczyć o zmianę modelu dotowania i finansowania inwestycji.
Myślę, że trzeba ten list rozpatrywać jako z jednej strony próbę zwrócenia uwagi na problem degradacji byłych miast wojewódzkich w centrali i zachętę dla partii politycznych, by któraś zapożyczyła ten postulat do swojego programu wyborczego. Z drugiej strony to dla mnie trochę sondowanie zainteresowania tematem ze strony prezydentów innych miast- policzmy się, razem możemy więcej. I urabianie opinii publicznej - im więcej mówienia o temacie w mediach, tym większe będzie zrozumienie problemu w społeczeństwie, co też przekłada się na opłacalność z forsowania takiego postulatu przez partie polityczne.
Dlatego w pełni zgadzam się z tym co piszesz- meritum sprawy to niesprawiedliwy podział finansowania inwestycji. Włocławek podobnie jak Tarnów jest klasyfikowany jako miasto średnie tracące funkcje społeczno-gospodarcze. I choć w raporcie, który linkowałem stronę wcześniej wypada lepiej od Tarnowa, to już na tle Rzeszowa, Mielca, Krosna, Białegostoku czy Lublina wypada słabo.
Dofinansowanie z UE w latach 2014-2020:
Włocławek 663 mln zł, 6160 zł per capita
Tarnów 466 mln, 4638 zł per capita
i najbardziej skrajny, pokazujący skalę dyskryminacji przykład Rzeszowa:
Rzeszów 3,5 mld zł , 17473 zł per capita
gmina Trzebownisko ( ta gdzie jest Jasionka): 36765 zł per capita
Tak przy okazji, jak podaje wikipedia, prezydent Kukucki choć dla nas jest politykiem anonimowym, był już senatorem oraz wiceministrem rozwoju i technologii. Żeby piastować takie stanowiska, jakąś pozycję polityczną mieć jednak musi.
Tak przy okazji, skoro już mowa o Włocławku, to ichnia Wzorcownia ( i jakość użytych przy jej wykończeniu materiałów) mogłaby być do pewnego stopnia wzorem dla naszego Młynu Szancera.
Budynek pełni obecnie funkcję galerii handlowej, mówiąc delikatnie ''trochę'' odstaje na plus od wykończenia Gemini czy Tarnovii
Budynek pełni obecnie funkcję galerii handlowej, mówiąc delikatnie ''trochę'' odstaje na plus od wykończenia Gemini czy Tarnovii
Obawiam się, że "Młyn Szancera" ma być trwałą ruiną.
Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)
A ja zastanawiam się już dawno dlaczego nikt w Tarnowie nie zauważa potrzeby rozbudowy basenu na ul. Piłsudzkiego. Kilkanaście lat temu został on przebudowany i szumnie nazamwany parkiem wodnym, jednak jak dla mnie to na to miano nie zasługuje. Jest mały, ciasny, ciemny, brak mu ciekawych atrakcji, a w dodatku nie da się nigdy popływać bo wiecznie odbywają się nauki pływania. Basen jest w okupowany przez cały dzień przez instruktorów. Myślę że do tego powinna być osobna niecka, a sam basen rozbudowany. Ale to rozbudowany znacznie o np strefę zewnętrzna na lato. Bo na prawdę wstąp kosztuje maskarycznie dużo, a ten basen nie oferuje nic oprócz dwóch zjeżdżalni.
Zgadzam się w 100% z powyższym. Obawiam się jednak, że w obecnej sytuacji budżetowej miasta nie ma co liczyć na jakąkolwiek rozbudowę.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
To już dawno powinno nastąpić. W Mościcach tłumy na basenie letnim. Szkoda, że obiekt na Marcince został zamknięty.
Teraz świeże info:" Jak informują przedstawiciele Tarnowskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji, od 20 sierpnia do 6 września nieczynny będzie Park Wodny przy ul. Piłsudskiego. Związane jest to z niezbędną przerwą technologiczną w tym obiekcie.".
Teraz świeże info:" Jak informują przedstawiciele Tarnowskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji, od 20 sierpnia do 6 września nieczynny będzie Park Wodny przy ul. Piłsudskiego. Związane jest to z niezbędną przerwą technologiczną w tym obiekcie.".
Ja myślę że bez względu na sytuację miasta i finanse to ktoś powinien lobbować za tym i szukać możliwości. Przecież to wstyd dla miasta aby Park Wodny wyglądał tak jak wygląda. Rozbudowa basenu powina być wpisana w wieloletnią strategię miasta itd.
-
- Archont
Jak płacisz za bilet to za cały basen a nie za kilka torów.. wchodzisz i pływasz gdzie chcesz, co to znaczy że jakiś prywatny instruktor przychodzi i zajmuje dużą część basenu? Dla mnie to jest chamstwo, że różne prywatne szkółki zajmują kawał basenu i trzepią kasę a ty martw się gdzie masz pływać. Oni to jakos rezerwują konkretny tor? Wynajmują go? Jak to wygląda?Kajtek pisze: ↑14-08-2024, 13:23A ja zastanawiam się już dawno dlaczego nikt w Tarnowie nie zauważa potrzeby rozbudowy basenu na ul. Piłsudzkiego. Kilkanaście lat temu został on przebudowany i szumnie nazamwany parkiem wodnym, jednak jak dla mnie to na to miano nie zasługuje. Jest mały, ciasny, ciemny, brak mu ciekawych atrakcji, a w dodatku nie da się nigdy popływać bo wiecznie odbywają się nauki pływania. Basen jest w okupowany przez cały dzień przez instruktorów. Myślę że do tego powinna być osobna niecka, a sam basen rozbudowany. Ale to rozbudowany znacznie o np strefę zewnętrzna na lato. Bo na prawdę wstąp kosztuje maskarycznie dużo, a ten basen nie oferuje nic oprócz dwóch zjeżdżalni.
Tor można wynająć. Koszt za tor sportowy to 95 zł/1 h. https://www.tosir.com.pl/cenniki-obiekt ... dny-tosir/farciarzgilmore pisze: ↑15-08-2024, 08:09Jak płacisz za bilet to za cały basen a nie za kilka torów.. wchodzisz i pływasz gdzie chcesz, co to znaczy że jakiś prywatny instruktor przychodzi i zajmuje dużą część basenu? Dla mnie to jest chamstwo, że różne prywatne szkółki zajmują kawał basenu i trzepią kasę a ty martw się gdzie masz pływać. Oni to jakos rezerwują konkretny tor? Wynajmują go? Jak to wygląda?
-
- Archont
OK w takim razie to nie chamstwo, nie wiedziałem. Ale co wtedy ze zwykłym użytkownikiem, który dostaje "niekompletny towar"?figa pisze: ↑16-08-2024, 08:01Tor można wynająć. Koszt za tor sportowy to 95 zł/1 h. https://www.tosir.com.pl/cenniki-obiekt ... dny-tosir/farciarzgilmore pisze: ↑15-08-2024, 08:09Jak płacisz za bilet to za cały basen a nie za kilka torów.. wchodzisz i pływasz gdzie chcesz, co to znaczy że jakiś prywatny instruktor przychodzi i zajmuje dużą część basenu? Dla mnie to jest chamstwo, że różne prywatne szkółki zajmują kawał basenu i trzepią kasę a ty martw się gdzie masz pływać. Oni to jakos rezerwują konkretny tor? Wynajmują go? Jak to wygląda?
To jest jak z autostradą z Krakowa do Katowic. Wiecznie w remoncie i płacisz za półprodukt.farciarzgilmore pisze: ↑16-08-2024, 09:28OK w takim razie to nie chamstwo, nie wiedziałem. Ale co wtedy ze zwykłym użytkownikiem, który dostaje "niekompletny towar"?figa pisze: ↑16-08-2024, 08:01Tor można wynająć. Koszt za tor sportowy to 95 zł/1 h. https://www.tosir.com.pl/cenniki-obiekt ... dny-tosir/farciarzgilmore pisze: ↑15-08-2024, 08:09Jak płacisz za bilet to za cały basen a nie za kilka torów.. wchodzisz i pływasz gdzie chcesz, co to znaczy że jakiś prywatny instruktor przychodzi i zajmuje dużą część basenu? Dla mnie to jest chamstwo, że różne prywatne szkółki zajmują kawał basenu i trzepią kasę a ty martw się gdzie masz pływać. Oni to jakos rezerwują konkretny tor? Wynajmują go? Jak to wygląda?
Na basenie śmiałem się ostatnio z tego... Ale jak już wszedłem na basen nie było mi do śmiechu
Na tablicy przy budzie z biletami jest informacja o tym że tory są zajęte do nauki doskonalenia pływania chyba do godziny 15 a później od godziny 16...
Mały basen dla dzieci również wydzielony i zajęty.
Nie powinno wynajmować się powiedzmy nie więcej niż 1/2 torów pływackich w jednym czasie, a już jeśli mowa o basenie dla dzieci to kompletnie nie powinno się.
Tylko nowa część "parku" wodnego była nie zajęta.
Przypuszczam że gdyby nie wynajem basenu/torów to by nie urobił na siebie ten basen...
Na tablicy przy budzie z biletami jest informacja o tym że tory są zajęte do nauki doskonalenia pływania chyba do godziny 15 a później od godziny 16...
Mały basen dla dzieci również wydzielony i zajęty.
Nie powinno wynajmować się powiedzmy nie więcej niż 1/2 torów pływackich w jednym czasie, a już jeśli mowa o basenie dla dzieci to kompletnie nie powinno się.
Tylko nowa część "parku" wodnego była nie zajęta.
Przypuszczam że gdyby nie wynajem basenu/torów to by nie urobił na siebie ten basen...