WSK pisze:Nie bardzo rozumiem jak są zmarnowane? Przecież wyremontowano masę dróg, praktycznie zniknęły dziury i nierówności. Buduje się hale, przedszkola, wybudowano nawet baseny i to w gminie wiejskiej? Tzn, że jeżeli tutaj jest tak źle, to w innych gminach wiejskich co powstaje? Dwupasmowe ulice osiedlowe?
Na FB (
https://www.facebook.com/groups/249474461925128/) będziesz mógł przeczytać pełną analizę przeprowadzonych inwestycji. Pytasz dlaczego zmarnowane, budowa basenu (inicjatywa nie wyszła ani ze szkoły, ani z UG), to najgłupsze posunięcie o czym przekonał się GK gdy przyszła analiza kosztów utrzymania tego obiektu (prawie 2 mln zł rocznie - przy kosztach budowy ok. 5 mln) i dlatego zrezygnował z budowy 2 kolejnych.
Piszesz o budowie przedszkoli - popatrz do KRS-u i zobacz, kto jest prezesem Zgłobickiego Stowarzyszenia i porównaj z listą pracowników UG Tarnów. Zresztą to przedszkole jak i drugie w Woli Rzędzińskiej (z wjazdem usytuowanym na podjeździe wiaduktu, etc.) mają być placówkami niepublicznymi.
Budowa hal była koniecznością, niewłaściwe zadbanie o substancje budynków doprowadziło do tego, że stan techniczny większości z nich jest nieciekawy. Jeżeli piszesz o budowie dróg, to przeanalizuj sobie dokładnie dokumenty, to o czym mówisz, to w większości wykonanie nakładek asfaltowych na drogach o szerokości ok. 4m które zostały przejęte przez Gminę na zasadzie bezpłatnego przekazania terenów przez mieszkańców. Żadne z działań nie jest działaniem przemyślanym, kompleksowym, a jedynie doraźnym. Gospodarka przestrzenna Gminy nie istnieje, nad Gminą wisi sprawa Zgłobic.
Nie przygotowano żadnego terenu pod inwestycje, o inwestorów chętnych do ulokowania swoich działań w Gminie jakoś Gmina nie zabiega itd.
Natomiast biorąc pod uwagę, że Gmina przeznaczyła przeszło 100 mln zł na "inwestycje", to efektów tych działań nie widać. Spłata rat kredytów i obsługa zadłużenia to 1/6 rozchodów Gminy.
hurricane pisze:sprawiedliwy, a to Ty jesteś z tego ruchu, co krytykuje Grzegorza Kozioła za wszystko od a do z. Powiem tak: Gmina Tarnów ma wysoki wskaźnik zadłużenia, ale niczym nie odbiega ona w tym od innych gmin. Poza tym zwykle budżet konstruuje się na możliwie duże zadłużenie, a potem w miarę pozyskiwania i napływu środków zewnętrznych redukuje się zadłużenie gminy w ciągu roku np. z 55% do 45%. Niestety każdy samorząd, który chciał szybko inwestować musiał się zadłużyć. W żadem sposób nie bronię Wójta Kozioła, nie wszystkie jego działania mi się podobają, niektóre wręcz uważam, że są niepotrzebne, jednakże całokształt jego pracy jest zdecydowanie pozytywny.
hurricane myślę, że w odpowiedzi dla WSK wyjaśniłem motywy takiej, a nie innej oceny GK przeze mnie. Nie mam nic przeciwko nawet bardzo wysokiemu wskaźnikowi zadłużenia, jednakże zadłużanie winno czemuś służyć. Powiedz mi jak bardzo istotne dla mieszkańców Gminy jest dokumentowanie wydarzeń historycznych dotyczących eksterminacji Żydów (czyli izby/sale pamięci -
http://ug.tarman.pl/news.php?readmore=497). Dlaczego to mieszkańcy Gminy Tarnów poniosą koszty budowy parkingu dla Żydów przyjeżdżających do Zbylitowskiej Góry etc.
"W Błoniu przede wszystkim dokumentowane będą wydarzenia historyczne dotyczące eksterminacji Żydów. Wykorzystane zostaną wszystkie dostępne źródła wiedzy na ten temat, w obszarze ościennych gmin i województwa, w szczególności jednak dokumentowana będzie martyrologia Żydów w pobliskim lesie Buczyna w Zbylitowskiej Górze."
http://www.sztetl.org.pl/pl/article/tar ... losci-zak/