Tarnów - miasto przyjazne rowerzystom.

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

TomekMKM
Rhetor

Post autor: TomekMKM »

Tak samo nie podoba mi się możliwość wyprzedzania z prawej strony - rowerzysta nie zawsze jest widziany w lusterku. Wiem to z autopsji, bo często i dużo jeżdżę jednośladem. Nie mówię tutaj o wyprzedzaniu stojących lub skręcających w lewo samochodów, bo jak znam życie, niektórzy nadgorliwi rowerzyści zaraz zaczną sobie szukać innych interpretacji. Kolejnym moim zdaniem w pełni dobrym, jednak dosyć nie pewnym jak patrzę choćby na nasze tarnowskie podwórko jest przepis o pierwszeństwie rowerzysty przed pojazdem skręcającym w prawo. Ok, nie neguję tego przepisu, ale ja jadąc rowerem przynajmniej lekko hamuję przed takimi przejazdami i hamował będę niezależnie od przepisów z tych powodów:
1. Zasada ograniczonego zaufania,
2. Oznaczenie przejazdów czasami jest tak debilne, że nie wiadomo, że w ogóle jest jakiś przejazd - przykład? -> słynna ścieżka w sadach na Szujskiego. Wyblakłe malowanie, żywopłoty, ogrodzenia itp itd. Nawet znaki o przejeździe/przejściu bywają schowane w krzakach i/lub pozarastane... Mało tego, przejazd jest zrobiony bardzo blisko drogi równoległej.

petr
Prytan

Post autor: petr »

Goscinny pisze:Właśnie przyszedł do nas kolega, który chce kupić dziecku rolki.
No i wyszło nam, że nie ma sensu, bo w Tarnowie nie ma gdzie jeździć na rolkach, wrotkach ew. hulajnogach.
W ciągu al. Jana Pawła II jest fajny asfalt na rolki i później do Lasku Lipie na Wolę Rzędzińską.
pozdrawiam
petr

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

petr, ja mówię o przemieszczaniu sie na rolkach/hulajnogach, a nie kawałkach asfaltu porozrzucanych po mieście.

Awatar użytkownika

starówka
Archont

Post autor: starówka »

Goscinny, jeździłeś kiedykolwiek na rolkach, nim napiszesz o przemieszczaniu się po mieście na takim sprzęcie zastanów się czy w mieście o takim ukształtowaniu terenu jest to w ogóle możliwe, jak wyobrażasz sobie dojazd do pracy czy na zakupy na rolkach

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

starówka, jeździłem - a to, że nie jest płasko nie przesądza o tym, czy można się po mieście poruszać na rolkach/hulajnogach. Nie wiem skąd przekonanie, że tym sprzetem można jechać tylko po płaskim.

Awatar użytkownika

starówka
Archont

Goscinny, absolutnie nie twierdze że tylko płaskie trasy, ale nie wyobrażam sobie na co dzień śmigać na rolkach, czy jeździć między rowerami, sam jeździłem w czasach gdy rolkarzy można było liczyć na dwóch dłoniach i do jeżdżenia używaliśmy głownie ulic, zjazd Krakowska w dół niezapomniane wrażenia (nigdy więcej tego nie powtórzę :) )

Mnie pasował by spory plac do jeżdżenia na rolkach, może lotnisko by się zgodziło na "wypożyczanie" pasa rolkarzom od czasu do czasu, marzenia.

Tomasz Drwal
Proedroj

Post autor: Tomasz Drwal »

starówka, mamy lotnisko z takim pasem? Jeżeli ktoś chce poruszać się na rolkach, tak jak Ty to preferujesz, to sporo rolkarzy można spotkać w parku na Piaskówce, sam nie jeżdżę więc nie wiem czy są tam odpowiednie warunki, ale raczej tak, bo zbudowano tam sporo betonowych uliczek w sympatycznym otoczeniu.

Awatar użytkownika

starówka
Archont

Tomasz Drwal, pisze o przyszłości, mam nadzieje że już bardzo bliskiej, jeśli lotnisko ma żyć, to powinno oddać czasem pas motocyklistą (powiedzmy raz w tygodniu ) i może właśnie rolkarzom we władanie, nie zniszczą a i kasę do istniejącej na lotnisku infrastruktury przyniosą.
Miejsc do radosnego jeżdżenia na rolkach jest na prawdę w mieście sporo, ja zawsze wyżywałem się na asfaltowych przyszkolnych boiskach, ale w dobie orlików zaczynają one zanikać :)

Boruta
Archont

Post autor: Boruta »

Stał się cud. TZDM w końcu wziął się za przycięcie dżungli zarastającej ścieżkę przy Wyszyńskiego. Na Tuchowskiej też chyba przycięli. Dziękujemy łaskawcy. Pani Rzecznik Prezydenta na Forum 29 czerwca, w odpowiedzi na moje zapytanie obiecywała "poinstruować" urzędników. Jak widać przepływ instrukcji trwa ponad miesiąc.

Marcin Zaród
Rhetor

Post autor: Marcin Zaród »

Dla tych, którzy są przekonani o wyższości ścieżek z kostki nad ścieżkami z asfaltu, polecam przejazd z Buska Zdroju drogą na Nowy Korczyn - w mieście i za miastem kilka kilometrów ścieżki rowerowej z asfaltu, oddzielonej od jezdni zielonym pasem, zero pęknięć, zero nierówności, a ścieżka pewnie robiona kilka lat temu...

Da się?

trix
Rhetor

Post autor: trix »

Marcin Zaród pisze:Dla tych, którzy są przekonani o wyższości ścieżek
Gdzie masz takich wywrotowców ??:>.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

Awatar użytkownika

mirak
Archont

Post autor: mirak »

Kolejny dowód na nieprawdziwość hasła w temacie. Cennik na odkrytym basenie. Za wprowadzenie roweru na teren basenu opłata 1,50 zł. Parking dla samochodów bezpłatny. Dla 4-osobowej rodziny rachunek prosty. Pojadą samochodem.
"Nie wystarczy mówić do rzeczy, trzeba mówić do ludzi"

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

a) te opłaty są od kilkunastu lat, więc żadna nowość,
b) auto też zostawiasz na terenie basenu? Chyba przed brama, a nie za nią. Rower też zostaw na parkingu - będziesz mieć bezpłatnie.

Jakub Kwaśny
Rhetor
Kontakt:

Post autor: Jakub Kwaśny »

Jutro, a w zasadzie dzisiaj :) złożę wniosek o to aby usunąć tę opłatę!
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?

Awatar użytkownika

starówka
Archont

Jakub Kwaśny, ale po co, to tak jakbyś dał darmowy parking pod kinem Marzenie, złóż wniosek o dokładniejsze zabezpieczenie terenu na którym pozostawiany jest rower, coś w rodzaju szatni z bloczkiem, i może TOSIR pomyśli o odpowiednim miejscu na rowery przy basenach na Piłsudskiego i Trauguta

Proponuje złożyć ponownie pod głosowanie ograniczenie ruchu samochodowego w ścisłym centrum + Krakowska, dostawcy 8-11 i 17-19 mają wjazd wolny, plus klika miejsc tylko dla zaopatrzenia na czas rozładunku

ODPOWIEDZ