Tarnów - miasto przyjazne rowerzystom.

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ

Eredhel
Archont

Post autor: Eredhel »

Jechałem dziś z dworca do domu, może trochę kluczyłem, ale nie o to chodzi. Dwa czy trzy przejazdy dla rowerów, w dość bliskiej odległości kończą się prawie na słupie... jeden na dodatek to nowo remontowane skrzyżowanie Szkotnik/Szujskiego. Nie wiem, może ktoś tu o tym już pisał, ale projektant to musiał być naprawdę wybitny gość...
[center]"We're the lucky ones. Don't forget that"
[/center]

Awatar użytkownika

TomekMKM
Rhetor

Post autor: TomekMKM »

Tak, ja już się z tego śmiałem, ale cieszę się, że podzielasz moje zdanie :)

Marcin Zaród
Rhetor

Post autor: Marcin Zaród »

Co do nowo-zapowiadanego odcinka ciągu rowerowo-pieszego na Wojska Polskiego, to ja zadam proste pytanie - dlaczego nie jest to rozdzielone?

Rozumiem, że w centrum miasta nie ma odpowiednich szerokości, nie da się spełnić norm, ale przy budowaniu ścieżki i chodnika w szczerym polu chyba o takie coś można zadbać?

Tomasz Drwal
Proedroj

Post autor: Tomasz Drwal »

Marcinie, myślę, że jesteś w błędzie, to co budują na Wojska Polskiego od strony Starodąbrowskiej to zwyczajny chodnik, w jego obrębie znajdują się latarnie, które stanowiłyby niebezpieczeństwo dla rowerzystów, UM dba się o takie szczegóły. Przejazd przez ul. Widok byłby źle zrobiony, jak na rower to zbyt ostre łuki, nigdzie się już tak nie buduje. Z pewnością nikt nie projektowałby ciągu rowerowego raz z jednej raz z drugiej strony ulicy, jak by to wpłynęło na kulturę jazdy rowerem. Ścieżka rowerowa kończy się przy rozdzielni dalej należy jechać ulicą, mam nadzieję, że tak pozostanie, a hucznie zapowiadana ścieżka to zwykły psikus urzędników...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Właśnie przyszedł do nas kolega, który chce kupić dziecku rolki.
No i wyszło nam, że nie ma sensu, bo w Tarnowie nie ma gdzie jeździć na rolkach, wrotkach ew. hulajnogach.
"Ścieżki rowerowe" - kostka fazowana - można nieźle wyglebić, a i trzęsie okropnie, bo kółeczka małe i słaba (albo żadna) amortyzacja.
chodniki - kostka fazowana - jak wyżej
ulice - odpadają, zresztą wiadomo jakie są równe.

Wygląda na to, że Tarnów nie tylko jest nieprzyjazny rowerzystom, ale i rolkowcom, wrotkarzom, hulajnogarzom :) Na piechotkę i nie marudzić.

Awatar użytkownika

mirak
Archont

Post autor: mirak »

Przypomnijmy, w ciągu ostatnich czterech lat w Tarnowie przybyło 11 km ścieżek rowerowych. Nowe trasy powstały m.in. przy ul. Lwowskiej, Szujskiego, Okrężnej, Braci Saków i Chemicznej.
- cytat za tarnow.pl

Jeżdżę niemal codziennie Lwowską. Gdzie jest choć fragment ścieżki rowerowej?
"Nie wystarczy mówić do rzeczy, trzeba mówić do ludzi"

Awatar użytkownika

starówka
Archont

Post autor: starówka »

Goscinny pisze:Wygląda na to, że Tarnów nie tylko jest nieprzyjazny rowerzystom, ale i rolkowcom, wrotkarzom, hulajnogarzom :) Na piechotkę i nie marudzić.

nie ma toru dla biatlonistów, zalewu dla żeglarzy, strzelnicy do rzutków
Tarnów to ogólnie miasto mało przyjazne i ludzie tacy jacyś...

Co do jeżdżenia na rolkach to Lotnicza i droga przez Lipie, Nowodąbrowska w kierunku granicy miasta, a teraz nowo budowany łącznik do autostrady. Sam kiedyś jeździłem na rolkach i było jeszcze mniej przyjaźnie,zwłaszcza ze strony SM, która nie mogła zrozumieć że rolkarz to nie wandal i bandyta.

Lechu
Archont

Post autor: Lechu »

mirak pisze:
Przypomnijmy, w ciągu ostatnich czterech lat w Tarnowie przybyło 11 km ścieżek rowerowych. Nowe trasy powstały m.in. przy ul. Lwowskiej, Szujskiego, Okrężnej, Braci Saków i Chemicznej.
- cytat za tarnow.pl

Jeżdżę niemal codziennie Lwowską. Gdzie jest choć fragment ścieżki rowerowej?
Jak to gdzie ? :mrgreen: na chodniku

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

starówka pisze:Lotnicza i droga przez Lipie, Nowodąbrowska w kierunku granicy miasta, a teraz nowo budowany łącznik do autostrady.
Łącznik będzie z kostki.
A jak na miasto naszej wielkości to faktycznie zatrzęsienie miejsc do jazdy na rolkach - 3 ulice i to niecałe. Sukces - trzeba o tym powiadomić prasę.

dafi33
Rhetor

Post autor: dafi33 »

Goscinny pisze:Wygląda na to, że Tarnów nie tylko jest nieprzyjazny rowerzystom
Dlatego właśnie proponowałem żeby zmienić tytuł ''tematu'' może ty jako moderator masz takie możliwości ?

Beny
Archont

Post autor: Beny »

A ja z innej beczki , czy ktos mi powie czy na ulicy Matki Boskiej fatimskiej od Slonecznej do Mickiewicza kolo przychodni przy starym szpitalu jest sciezka rowerowa?? bo dzisiaj bylem świadkiem klotni miedzy pieszym a rowerzystą, z tego co wywnioskowałem rowerzysta wjechał w tyl pieszego ktory sie zdenerwowal i zaczely sie slowne utarczki, rowerzysta bronil sie tym ze podobno jechal droga rowerowa a pieszy wszedl na jego tor( wedlug mnie glupie tlumaczenie bo przeciez nawet na ciagu pieszo-rowerowym to pieszy ma pierwszeństwo)jestem ciekaw czy tam w ogole jest droga rowerowa, czy ten rowerzysta nie powinien wylądować na jezdni.

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

Infografika dot. nowego prawa rowerowego:
http://www.artweb-media.com/pl/blog/ent ... afika.html

Przy okazji zapytam - po kiego diabła robić "śluzy"? Pieniędzy nie ma na co wydawać, to trzeba wszystkie skrzyżowania w Polsce przemalować... ych.

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Keleos - kilka razy zdażyło mi się, że jak ruszyłem ze świateł to skrecający w prawo idiota w samochodzie mnie potrącił. Wystarczy jeden burak i nieszczęście gotowe.
Śluza rowerowa to NAJLEPSZA rzecz jak może być - dla samochodów też - rowerzysta jest widoczny, kierowca WIDZI rower - bo Wiesz, że jak skręcając w prawo potrącisz jadącego prosto rowerzystę to jest to TWOJA wina? Jak zrobisz z niego kalekę to będziesz bulił do końca życia odszkodowanie. Wszystkie te przepisy nie są rewolucją - ALE dostosowują prawo do realiów - Po za tym podobne rozwiązania są na świecie i się SPRAWDZIŁY.
9000 ml A Rh-

kholbee
Prytan

Post autor: kholbee »

Śluza śluzą, a kierowcy i tak swoje. Kiedyś stałem rowerem na skrzyżowaniu przed panią w samochodzie. Ja patrzyłem na panią, pani na mnie, więc musiała mnie widzieć. Zaświeciło się zielone, ja próbując ruszyć, żeby przejechać przed panią wpinałem buty do pedałów. Pani patrząc na mnie skręcała w lewo wjeżdżając we mnie..... Więc to czy kierowca widzi rowerzystę nie świadczy o tym, że go nie rozjedzie.

trix
Rhetor

Post autor: trix »

kholbee pisze:Pani patrząc na mnie skręcała w lewo wjeżdżając we mnie..... Więc to czy kierowca widzi rowerzystę nie świadczy o tym, że go nie rozjedzie.
W rzeczy samej. Jak jeszcze nie było ronda na słonecznej, jechało nas 3, prosto przez skrzyżowanie ładna pogoda, słońce, ale nie oślepiające, baba skręca w lewo patrzy się na nas, jedzie z dzieckiem ... i musieliśmy hamować bo by nas rozkwasiła.
Ravir pisze: kilka razy zdażyło mi się, że jak ruszyłem ze świateł to skrecający w prawo idiota w samochodzie mnie potrącił.
Dlatego staję tak żeby mnie nie objechali. Nie zawsze blisko krawężnika znaczy bezpieczniej dla nas :). To się dotyczy zwłaszcza skrzyżowanka koło policji na Narutowicza.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

ODPOWIEDZ