TSM vs Członkowie TSM
-
- Rhetor
Lokator to osoba, mająca tytuł prawny (wynikający z umowy lub aktu urzędowego) do zajmowania lokalu mieszkalnego, inny niż prawo własności. Lokatorami nie są więc właściciele i współwłaściciele.Goscinny pisze: właściciel powiadasz?
Czynsz potocznie (choć błędnie) określa się wpłaty na rzecz spółdzielni mieszkaniowej, które jednak z prawnego punktu widzenia są jedynie opłatami eksploatacyjnymi i partycypacją spółdzielcy w kosztach utrzymania spółdzielni, a nie wynagrodzeniem za używanie rzeczy, jakim jest właściwy czynsz. Tak więc, w tym przypadku, nazywanie opłaty eksploatacyjnej "czynszem" jest niepoprawne.
-
- Proedroj
-
- Rhetor
Dostałem dzisiaj do skrzynki świetną ulotkę :
Odwołajmy Prezesów TSM
Dzisiaj pierwsze walne zebranie następne terminy 17,20,24,27 Czerwca.
W ulotce wszystko pisze które ulice kiedy i gdzie
Widać że członkowie nie popuszczą oby jak najwięcej ludzi głosowało za odwołaniem
Odwołajmy Prezesów TSM
Dzisiaj pierwsze walne zebranie następne terminy 17,20,24,27 Czerwca.
W ulotce wszystko pisze które ulice kiedy i gdzie
Widać że członkowie nie popuszczą oby jak najwięcej ludzi głosowało za odwołaniem
''Bliższy Bogu jest niewierzący stosujący w życiu siedem przykazań, niż katolik, który wypełnia tylko trzy pierwsze''
-
- Rhetor
Władzy raz zdobytej, nie oddamy nigdy.
Słowa, które wypowiedział Władysław Gomułka w 1945 r., nakreślając na długie lata przywództwo jedynej "słusznej" partii, można odnieść do sytuacji wielu spółdzielni mieszkaniowych, gdzie "długowieczność" prezesów jest zjawiskiem powszechnym. Wieloletnie zarządzanie spółdzielnią nie wynika bynajmniej z dobrej i rzetelnej pracy na rzecz spółdzielni i jej członków. "Niezatapialność" prezesów jest zazwyczaj efektem bardzo sprytnego i przemyślanego otoczenia się "wianuszkiem" klakierów i odpowiedniego wyboru organów spółdzielni, szczególnie członków rady nadzorczej.
Słowa, które wypowiedział Władysław Gomułka w 1945 r., nakreślając na długie lata przywództwo jedynej "słusznej" partii, można odnieść do sytuacji wielu spółdzielni mieszkaniowych, gdzie "długowieczność" prezesów jest zjawiskiem powszechnym. Wieloletnie zarządzanie spółdzielnią nie wynika bynajmniej z dobrej i rzetelnej pracy na rzecz spółdzielni i jej członków. "Niezatapialność" prezesów jest zazwyczaj efektem bardzo sprytnego i przemyślanego otoczenia się "wianuszkiem" klakierów i odpowiedniego wyboru organów spółdzielni, szczególnie członków rady nadzorczej.
17 czerwca 2013 roku podczas drugiej części Walnego Zgromadzenia Członków Tarnowskiej Spółdzielni Mieszkaniowej, prawdopodobnie po raz pierwszy w przeszło pięćdziesięcioletniej historii TSM i pierwszy raz podczas ponad trzydziestoletnich rządów prezesa Tadeusza Sękowskiego nie udzielono absolutorium żadnemu członkowi zarządu. Część lokatorów ma nadzieję, że to początek końca.
-
- Rhetor
-
- Rhetor
W zasobach Tarnowskiej Spółdzielni Mieszkaniowej znajduje się 11975 mieszkań oraz 13 domków jednorodzinnych w zabudowie szeregowej.lll pisze: Chyba chciałeś napisać, że nie każdy lokator jest członkiem TSM.
W tej liczbie:
34,55% to lokale mieszkalne o statusie odrębnej nieruchomości, co stanowi liczbę 4137 mieszkań,
60,41% czyli 7234 mieszkań stanowią lokale własnościowe,
4,09% tj. 490 mieszkań to lokale zajmowane na prawach lokatorskich,
0,47% ogółu mieszkań stanowią lokale, które zajmowane są bez tytułu prawnego przez osoby wykluczone z rejestru członków Spółdzielni (56 mieszkań),
0,48% są to umowy najmu (58 mieszkań).
A masz więcej informacji na ten temat?lll pisze: pierwszy raz podczas ponad trzydziestoletnich rządów prezesa Tadeusza Sękowskiego nie udzielono absolutorium żadnemu członkowi zarządu
-
- Thesmothetai
Nie wiem co się dzieje ale w spółdzielni chyba coraz bardziej boją się o fotele.
Dzisiaj ktoś z administracji przykleił nam informację o tym ile nasze bloki mają zgromadzonego funduszu remontowego na ten rok ( 2013 ) oraz co jest planowane, tzn. na co to przeznaczą.
Nie wiem czy wcześniej tak robili, ale widzę to pierwszy raz od kiedy tu mieszkam ( a chwilę już jest ). Mam nieodparte wrażenie, że to próba 'bycia przejrzystym', coś na zasadzie: patrzcie jak my wam o wszystkim mówimy i jak dokładnie się rozliczamy z każdego grosika
Dzisiaj ktoś z administracji przykleił nam informację o tym ile nasze bloki mają zgromadzonego funduszu remontowego na ten rok ( 2013 ) oraz co jest planowane, tzn. na co to przeznaczą.
Nie wiem czy wcześniej tak robili, ale widzę to pierwszy raz od kiedy tu mieszkam ( a chwilę już jest ). Mam nieodparte wrażenie, że to próba 'bycia przejrzystym', coś na zasadzie: patrzcie jak my wam o wszystkim mówimy i jak dokładnie się rozliczamy z każdego grosika
Im Lazy and I like it
-
- Rhetor
Zarząd przegrał głosowanie z 17.06
Obrady trwały do pózna w nocy od godz.17 i były bardzo burzliwe z tego co wiem członkowie mieli po swojej stronie jakiegoś adwokata czy radcę prawnego.
Robi się gorąco na stołeczkach ''nieodwołalnych'' członków zarządu i samego pana prezesa
Obrady trwały do pózna w nocy od godz.17 i były bardzo burzliwe z tego co wiem członkowie mieli po swojej stronie jakiegoś adwokata czy radcę prawnego.
Robi się gorąco na stołeczkach ''nieodwołalnych'' członków zarządu i samego pana prezesa
''Bliższy Bogu jest niewierzący stosujący w życiu siedem przykazań, niż katolik, który wypełnia tylko trzy pierwsze''