Pytanie o zamek tarnowski i mury obronne Tarnowa
-
- Rhetor
Sądząc ze światła to tam już nikogo nie było bo to pewnie koło 18 było
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Zdjęcia robiłem akurat w niedzielę, ale jeszcze pod koniec lipca rozmawiałem z osobą wyglądającą na nadzorującą pracę robotników, która mówiła mi, że nie ma jeszcze decyzji odnośnie do tego, co zrobić z basztą. Wydaje się, że nie była ona bardzo duża, więc można nieco podnieść ponad powierzchnię ziemi te fundamenty.
A jeśli chodzi o tamtą basztę, to padł pomysł, aby miasto wykupiło i wyburzyło przesłaniającą ją kamienicę od strony ul. Wałowej. Drugą zasłania kamienica Wałowa 19. Ładny widok na tył kamienic przy katedrze (tam, gdzie Muzeum Diecjezalne), jest z podwórza kamienicy Wałowa 13. Z Carcassone raczej nie możemy konkurować, ale z Bieczem, raczej tak.
http://www.karpackatroja.pl/ to tak troche apropo. Nie tak daleko od nas udalo sie im odbudowac fajna osade. U nas tez nieopodal zamku takowa byla i pewnie jakby ja tu odbudowac byloby jeszcze wiecej chetnych niz tam, bo dojazd mamy o niebo lepszy.
U nas była osada jedna z największych w państwie Wiślan. Znacznie większa niż np. Biskupin. To kolejny przykład, że nasze władze nie mają poczucia tożsamości z tym miejscem. Raz wtóry przypominam, nie tandetne hasła " polski biegun ciepła" tylko trwała, materialna promocja odniesie sukces. Na dzień dzisiejszy powinno odbudować się zamek Leliwitów ( nie ważne w jakim kształcie, za 100 lat i tak stanie sie zabytkiem), i zrekonstruować gród warowny Wiślan. To dopiero będzie przyciągało turystów. Ja jako rodzony tarnowianin w 4-tym pokoleniu domagam się działania magistratu a nie błaznowania.
Skansen archeologiczny na grodzisku w Zawadzie byłby bardzo wskazany, bo grodzisko chociaż ogromne (15-20 ha), coraz gęściej zabudowywane jest domami jednorodzinnymi. Postulat ten kierowałbym jednak raczej do starosty powiatowego urzędującego przy ul. Narutowicza, albo nawet marszałka województwa, bo grodzisko znajduje się w całości poza granicami miasta i nic magistratowi do niego.
-
Autor tematu - Prytan
Lepiej by było dbać o fragmenty murów, które są oryginalne i odsłonić to co jest możliwe.wejss pisze:Źle się stało. Mury powinny być odbudowane i wyeksponowane na odcinkach gdzie da się to zrobić. Nie mówię oczywiście o burzeniu kamienic, ale baszty odbudować!!!! To będzie jedna z atrakcji a nie polski biegun ciepła.
Baszty to fajna sprawa .Mamy w Tarnowie 2.Według źródeł pisanych oryginalne, a nie rekonstruowane, więc nie wiem po co pomysły z rekonstrukcją.Nie dla każdego zrekonstruowany zamek, baszta, mur miejski to atrakcja.