Pomysły na promocje Tarnowa

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ

Marcin Zaród
Rhetor

Post autor: Marcin Zaród »

Się dołączam do prośby...

Awatar użytkownika

Guzio.zhp
Prytan
Kontakt:

Post autor: Guzio.zhp »

Tak szczerze to mało znam tajemnic i ciekawostek o Tarnowie, więc z przyjemnością poczytam :)

Może jak rzuf chcesz to zrobię jakąś stronkę o nazwie "Tajemnice Tarnowa" czy coś w ty stylu :D Stronka byłaby ciekawa, estetycznie i funkcjonalnie wykonana. Oczywiście wy pozycjonowana itp. Chyba nie ma w necie dużo tego typu informacji, więc zawierała by wręcz unikalne informacje :->

Więc jak??? Jestem zdecydowany podjąć się tego :mrgreen:
Tomasz Guziak

ZHP Hufiec Tarnów
1TWDH "Czarna Jedynka"
http://czarna1.prv.pl/

Awatar użytkownika

rzuf
Thesmothetai
Kontakt:

Post autor: rzuf »

Szczerze, to nie pamiętam już za dużo, bo to było 5-6 lat temu, ale później sytuacja się powtórzyła kiedy to robiliśmy wystawę "Kocham Tarnów". Dostaliśmy fotografie z przed 100 lat i mieliśmy wykonać zdjęcia z identycznej perspektywy, a później je połączyć. Wiele z tych miejsc już nie istniało, niektóre zdjęcia trzeba było długo rozkminiać... wtedy znów rozmawialiśmy ze starszymi mieszkańcami miasta, mieli dużo do powiedzenia, mogłem tego słuchać godzinami o danej ulicy, budynku, ludziach itd. Taka sytuacja była m.in na placu pod Dębem, gdzie dziś jest drzewo i parkingi, a kiedyś był dworzec PKS, zabudowa niemal całkowicie inna niż na fotografiach.

Także nie ze mną rozmawiajcie na takie tematy, ale z ludźmi którzy to jeszcze pamiętają.
Stronka taka to bardzo dobry pomysł... możemy pomyśleć nad tym.

Awatar użytkownika

Guzio.zhp
Prytan
Kontakt:

A gdyby tak z pomysłem do UM o pozwolenie na wgląd do archiwum miasta?? Bo chyba jest coś takiego? Może są jakieś ciekawe zdjęcia, zapiski :)

Myślę, że w takiej formie jak opisujesz rzuf to jest dobry pomysł i nie wiem ile miałoby trwać zbieranie informacji to podejmuje się tego wyzwania :D
Tomasz Guziak

ZHP Hufiec Tarnów
1TWDH "Czarna Jedynka"

Lilith
Proedroj

Post autor: Lilith »

W sumie stworzenie strony takiej jest świetnym pomysłem. Wart by na niej umieścić zdjęcia jak Tarnów wyglądał 100 lat temu 50 i jak wygląda teraz.

Awatar użytkownika

rzuf
Thesmothetai
Kontakt:

Ja mam jeszcze bazę zdjęć z tej wystawy... szkoda że wszystkie zdjęcia z naszego poprzedniego forum poszły się szczypać, bo było tego już sporo.

Stronę mogę zrobić, serwer bez ograniczeń też mam, więc można by robić ;)

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Ty masz masz ograniczeń... a ja mam niestety z ograniczeniami :P
Bo mi zostało 980 GB wolnego miejsca :P

Lilith
Proedroj

My z Ruthwenem też mamy serwer hostingowy na którym można to postawić i jak ktoś się zmobilizuje i zrobi styl do jakiegoś CMS to mogę nią zarządzać poza tym pasuje zrobić jakieś fajne logo strony.

Awatar użytkownika

rzuf
Thesmothetai
Kontakt:

Spoko spoko serwer nie tylko bez ograniczeń miejsca to i transferu ;) 980 GB to troche mało heheh ;) już nawet domenę www.dawnytarnow.art.pl zamówiłem ;) Do 14 dni ma być... Nad logiem już myślę. Na joomli to można postawić.

To kto chętny do redagowania?

Lilith
Proedroj

Ja się zastanawiam czy może nie warto by porozmawiać z panem Markiem z Alchemika on ma i wiedzę i talent do tego może by pomógł albo przynajmniej poopowiadał o Tarnowie

Awatar użytkownika

Guzio.zhp
Prytan
Kontakt:

Mogę się częściowo zająć zdobywaniem materiałów i redakcją :)

Warto również uderzyć z pomysłem do Marka P. z UM - wydziału kultury, oraz muzeum - raczej mają jakieś archiwa
Tomasz Guziak

ZHP Hufiec Tarnów
1TWDH "Czarna Jedynka"

Awatar użytkownika

rzuf
Thesmothetai
Kontakt:

Ok jak macie ochotę to przeczesujcie net w poszukiwaniu starych fotografii, zbierajmy teksty tak żeby było już co wsadzić jak postawie stronę :)

Awatar użytkownika

Guzio.zhp
Prytan
Kontakt:

ok :)

pogadam z paroma osobami, które zdaje mi się będą miały co do powiedzenia na ten temat :D
Tomasz Guziak

ZHP Hufiec Tarnów
1TWDH "Czarna Jedynka"

faleQ
Archont
Kontakt:

Post autor: faleQ »

Z racji mojego zainteresowania (jak w podpisie) posiadam kilka zdjęć, gdzie w tle widać stary Tarnów.
Mam też trochę historii o komunikacji w Tarnowie od 1911r.
http://phototrans.eu/14,249926,0,San_H25B_.html
Choć np. w niektórych miejscach miasta przez ostatnie 20 lat nic się nie zmieniło ;) http://phototrans.eu/14,249540,0,Jelcz_PR110M_456.html tylko kolor farby.

Chętnie się mogę przyłączyć do poszukiwań starych fotografii, czy też planów miasta (najstarszy jaki mam na papierze z 1976r.)

Awatar użytkownika

Versacz
Archont

Post autor: Versacz »

A to o to chodzi z ta kaczka, to kiedyś słyszałem. Co do wersji z zakonnicami to też ktoś mi dawno temu opowiadał. Pamiętam, że raz moja babcia mówiła, że jeszcze zanim się urodziłem, to mój dziadek to prowadził on prace geodezyjne na zamku. Dopytałem się babci ostatnio o to i powiedziała, że znaleziono podziemia zamku ale , spora część była zawalona co utrudniało prace w tamtych czasach. Babcia powiedziała, że dziadek nigdy nie wykluczał, że taki tunel nie istniał, sądził że może to nie był sam tunel ale kompleks jakiś jaskiń przez które się przekuto aż pod miasto. No ale dziadek już nie żyje niestety także osobiście nie mam jak go spytać.

ODPOWIEDZ