Beny pisze: ↑17-02-2022, 23:36
mysle ze wybory Twojej rodziny i przyjaciol tez znalazly sie w sejmie
Oczywiście, że tak. Tak samo jak zachorowania Twoich zaszczepionych znajomych są uwzględnione w ogólnych danych na temat skuteczności szczepionek.
Trzeba myslec , weryfikowac , analizowac a nie slepo wierzyc jednostkom nawet jak maja przed nazwiskiem profesor doktor czy inne tam:)
Trzeba. Tylko może ja jestem jakiś dziwny, ale weryfikować te rzeczy wolę na podstawie danych statystycznych i wyników badań a nie analizując to co przydarzyło się w zeszłym tygodniu szwagrowi i cioci Halince
Tu dla przykładu dwie ciekawostki.
Porównanie nadmiarowej śmiertelności w Austrii (duży poziom zaszczepienia, jedne z surowszych restrykcji) z naszym polskim "niedasizmmem". Zwracam uwagę, że takie zestawienie niweluje ogólny poziom systemu ochrony zdrowia bo odnosi się do zgonów ponad normę (im lepsza służba zdrowia tym większa średnia życia a co za tym idzie mniejsza "norma" dla zgonów)
A tu analiza ryzyka zgonu na covid dla zaszczepionych i nieszczepionych na podstawie danych z Polski:
https://www.pzh.gov.pl/raport-analiza-r ... h-02-2022/
W rozpatrywanym okresie od 10 stycznia do 31 grudnia 2021 r. w analizowanej populacji
z powodu COVID-19 zmarło 60 185 osób niezaszczepionych oraz 7 116 osób zaszczepionych. Ponieważ,
jak zauważono już powyżej, struktury wieku osób niezaszczepionych i zaszczepionych bardzo się różnią
oszacowanie ogólnego ryzyka względnego zgonu musi uwzględniać ten fakt i podobnie jak w przypadku
zgonów ogółem wykorzystano Mantel-Haenszel adjusted Rate Ratio. Oszacowane w ten sposób ryzyko
zgonu z powodu COVID-19 w populacji osób niezaszczepionych w stosunku do zaszczepionych
wyniosło 9,156 (95% C.I. 8,933 - 9,384) a więc było prawie 10 razy większe.
Swoją droga polecam przeczytać całość, bo pokazane jest tutaj jak powinna wyglądać prawidłowa metodologia takich analiz.