Tarnów - miasto przyjazne rowerzystom.
Toz to mowię o tym od samego początku. Ludzie skaczą sobie do gardeł zupełnie niepotrzebnie, zamiast wymagać od władz które nie robią nic.Marcin Zaród pisze:A ja się jednak uczepię, że jednym z powodów braku kultury są właśnie te niedociągnięcia infrastruktury. W Norwegii nikomu by do głowy nie przyszło, żeby w mieście jeździć rowerem po jezdni, bo są porządne ścieżki (czasami nawet wyciągi rowerowe jak jest pod górkę) - efekt? kierowcy nie psioczą na rowerzystów, rowerzyści na kierowców.
Na zachodzie autostrad pod dostatkiem, więc nikt nie przycina setką zwykłą drogą przez zapadłe wsie, bo jak jedzie na daleką trasę, to wie, że ruszy autostradą... wtedy ograniczenia do 40 na zwykłej drodze nie irytują tak, jak np. na drodze krajowej 73 na trasie Tarnów-Warszawa...
Natomiast oczywiście nie można się usprawiedliwiać TYLKO tymi naszymi problemami...
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.
-
- Rhetor
Hmm, zaraz, to jak to jest? Urząd WYMAGA od zawodnika-rowerzysty, żeby nie jeździł w zawodach, tylko siedział i odwalał ZA NICH ich robotę? A jak tego nie robi, to się obrażają? To chyba władza powinna być dla ludzi, a nie odwrotnie? Jak mają problem z tym, jakie są praktyczne kwestie funkcjonowania ścieżek, to niech u licha zatrudnią pracownika, który jeździ na rowerze... ewentualnie oddelegują kogoś do "Forum rowerum"...UMT do rowerzystów/Mirka pisze:Propozycja przejazdu i numerycznego oznakowania ścieżek lub ciągów rowerowo pieszych została Panu złożona w roku ubiegłym , jednakże ze względu na dużą ilość zawodów w której Pan brał udział zrezygnował Pan ze współpracy z UMT w tym zakresie.
Warto posłuchać wywiadu z dziennikarzami w Esce na temat protestów rowerzystów. Jest głos krytyczny, ale potem dość fajnie dziennikarz wyjaśnia genezę protestów - http://www.intermaks.pl/index.html?grp= ... 1&strona=0
Dla wszystkich oburzonych kierowców (pewnie sam też bym się wkurzał, jakbym tam stał) - te protesty to KULMINACJA sprawy ciągnącej się z magistratem od 3 lat. Najpierw wymiana maili, telefonów, interwencji - przez 3 lata odzew marniutki - dopiero jako to nie wypaliło, protesty.
Mirek na forum-rowerum pisze, że rowerzyści zamiast na rondach, może powinni się pojawić na sesji rady miasta. - Myślę, że to krok w dobrym kierunku.
PS. Kubo, czy miasto w odwecie za protesty zrezygnowało z jakichkolwiek obchodów dnia bez samochodu, który wypada w tym tygodniu 22 września, w środę?
-
- Rhetor
- Kontakt:
W tym dniu komunikacja miejska jest ponoć za darmo!Marcin Zaród pisze:PS. Kubo, czy miasto w odwecie za protesty zrezygnowało z jakichkolwiek obchodów dnia bez samochodu, który wypada w tym tygodniu 22 września, w środę?
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
-
- Rhetor
No właśnie to "ponoć" mnie martwi... Takie rzeczy powinny być nagłaśniane na poważnie, a nie tak, że nawet jak ktoś CHCE się dowiedzieć, to najwyżej dowie się już w sam dzień, 22 września...
Nie ważne, że coś się robi, ważne też JAK się robi....
Pewnie PO fakcie dowiemy się ze strony Tarnowa "w środę obchodziliśmy "Dzień bez samochodu"... komunikacja miejska BYŁA wtedy za darmo, a ulicami miasta przejechało 8 rowerzystów"...
Nie ważne, że coś się robi, ważne też JAK się robi....
Pewnie PO fakcie dowiemy się ze strony Tarnowa "w środę obchodziliśmy "Dzień bez samochodu"... komunikacja miejska BYŁA wtedy za darmo, a ulicami miasta przejechało 8 rowerzystów"...
Trudno w twoich wypowiedziach wyczuć jakąś ironie !!!Goscinny pisze:soniak - może łopatą ci wytłumaczę - to była ironia. Niemniej - jednym wolno blokować ruch, bo to "prawdziwi Polacy patrioci" a innym nie, bo to "banda". Długo pod krzyżem koczowałeś, że tak ci zaszkodziło?
Im akurat wolno bo :
1. Była to "impreza" zgłoszona i wiadomo jaki miała mieć przebieg.
2. Miała jakiś istotny cel
3. Wiesz nie porównuj wojny to waszych durnych problemów z ścieżkami, trochę się opanuje.
Co do koczowania, tam koczowali, (koczują) radykalni fanatycy, którzy na siłę próbują ludziom udowodnić że nie mają oni racji, odzew społeczeństwa jest taki jak kierowców w naszym mieście, więc to stwierdzenie bardziej pasuje do was fanatyków na dwóch kółkach.
Bo każda forma radykalnego fanatyzmu a wy ją prezentujecie jest nagana, widzę że na zdjęciach że przenieśliście się na kupę rojka. Dobry pomyśl przynajmniej mniejsze skutki może mieć wasz psełdo protest.
Wysłuchałem wypowiedzi http://www.rdn.pl/info_tarnow/index.php ... 2010094783 i powiem drodzy Państwo którzy się wypowiadacie :
1. Chodniki też są niebezpiecznie dla chodzących nimi ludzi,
2. Przejścia też są niebezpieczne dla chodzących nimi ludzi,
3. Niektóre ulice to istna corrida nie tylko dla rowerzystów dla samochodów też.
Dlaczego więc jak macie problemy z identyfikacją kto się ma waszymi ścieżkami zajmować, nie poprosicie popierających radny aby wam pomogli wybory blisko, czemu nie wprowadzicie swojego kandydata na radnego który bronił by waszych interesów ??, czemu nie zaproponujecie zarządowi miasta abyście mogli stworzyć grupę konsultacyjną w sprawie komunikacji rowerowej ??, czemu nie zorganizujecie się formalnie tak aby można było bronić waszych praw w sposób formalny i cywilizowany, dlaczego wybraliście tak ekstremalną formę protestu ??, bo co jest ona najłatwiejsza ??
Czy uważacie że taka forma protestu jest dobra nie będę już o was pisał terroryści na dwóch kółkach, bo dostałem za to ostrzeżenie od administratora choć sama forma waszego działa jest w tym właśnie oto definicja : Terroryzm – pojęcie najczęściej definiowane jako użycie siły lub przemocy przeciwko osobom lub własności z pogwałceniem prawa, mające na celu zastraszenie i wymuszenie na danej grupie ludności lub państwie ustępstw w drodze do realizacji określonych celów.
Moim zdanie nie jest ona dobra bo prowadzi tylko do eskalacji działań z wasze strony i wzburzenia po stronie mieszkańców z drugiej strony !!!,
Czemu nie zorganizujecie się w coś takiego jak Warszawska Masa Krytyczna, co za dużo jest przy tym do zrobienia ??.
U nas jeden dzień. W wielu miastach kraju jest to tydzień - Europejski Tydzień Zrównoważonego Transportu. I nie tylko darmowe przejazdy komunikacją są tam organizowane.www.zkm.tarnow.pl pisze:W dniu 22 września 2010 r. jak co roku obchodzony będzie Europejski Dzień Bez Samochodu. Z tej okazji w tarnowskiej komunikacji miejskiej w w/w dniu osoba, która zdecyduje się pozostawić swój samochód i skorzystać z przejazdu komunikacją miejską, będzie mogła korzystać z bezpłatnego przejazdu.
Warunkiem skorzystania z bezpłatnego przejazdu autobusami komunikacji miejskiej będzie posiadanie przy sobie dowodu rejestracyjnego własnego samochodu osobowego oraz dokumentu ze zdjęciem stwierdzającego tożsamość pasażera.
-
- Proedroj
Oglądałem zdjęcia na tarnow.pl z wręczenia dyplomów Strażnikom Miejskim z okazji ich święta, widać, że Panowie zapuścili dość potężnych rozmiarów brzuszyska, wyglądają, poza nielicznymi wyjątkami, jak ciężarne w ósmym miesiącu. Może gdyby ich wypuścić w miasto na rowerach mniej byłoby takich sytuacji jak przytoczone powyżej
A powiadomiłeś odpowiednie służby o zagrożeniu terrorystycznym ? Może szykują jakąś większą akcję w stylu wysadzenia Mauzoleum Bema, czy coś ??? Z terrorystami nigdy nic nie wiadomo. A swoja drąga po czym rozpoznałeś, że to terroryści ??? Może też wiesz z jakiego ugrupowania ???Roberto pisze:Rzeczywiście koło parku chyba trzeba teraz bardziej uważać, wczoraj po południu w ciągu 1,5 godz. właśnie w tej okolicy dwukrotnie uniknąłem w ostatniej chwili potrącenia przez terrorystów zasuwających niezgodnie z przepisami po chodnikach.
Pooglądałem sobie fotki na intermaksie.
Przy okazji zobaczyłem znajomego w tej idiotycznej koszulce.
Ale moją uwagę przykuło jedno zdjęcie
to już lekkie przegięcie: nikt mi nie wmówi że to jest zgodne z przepisami przechodzenie przez przejście dla pieszych.
Przy okazji zobaczyłem znajomego w tej idiotycznej koszulce.
Ale moją uwagę przykuło jedno zdjęcie
to już lekkie przegięcie: nikt mi nie wmówi że to jest zgodne z przepisami przechodzenie przez przejście dla pieszych.
BIGer
"Wyzwolona energia atomu zmieniła wszystko z wyjątkiem naszego sposobu myślenia."
— Albert Einstein
"Wyzwolona energia atomu zmieniła wszystko z wyjątkiem naszego sposobu myślenia."
— Albert Einstein
-
- Obywatel