Tarnów na drogowskazach

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

Ricardo pisze:W Rzeszowie na większości drogowskazów nie ma Krakowa tylko jest Tarnów
Racja. Jest to lokalna miła inwencja miejskiego zarządu dróg. Niestety drogowskazów z Tarnowem trochę ubyło ostatnio w Rzeszowie, praktycznie z każdą modernizacją wstawiają Kraków :/.

Ja sobie nigdy nie zapomnę, gdy prawidłowo wg przepisów przeznakowali rondo w Jurkowie. Jadąc od Nowego Sącza w prawo widniał piękny Zakliczyn :P, jednak wkrótce doklejali "Tarnów", bo pewnie warszawiaki się gubili w drodze z gór do domu :P.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Dawid D
Prytan

Post autor: Dawid D »

Jeśli ilustracje będą "przycięte" - proszę je kliknąć - zostaną powiększone ;)

Chciałbym na razie skupić się na samej autostradzie A4. Kilka dni temu byłem sprawdzić projekt autostrady od Szarowa do Tarnowa. I co zobaczyłem? TO:
- na wszystkich znakach KIERUNKOWYCH widnieje Rzeszów
- na tablicach SZLAKOWYCH w kierunku od Krakowa do Tarnowa zamieszczany jest TYLKO Rzeszów i Korczowa (bez Tarnowa), dla porównania w kierunku do Tarnowa do Krakowa uwzględniane są już 3 nazwy miejscowości.

Obrazek – Dokładnie tak będą wyglądać wszystkie znaki szlakowe

Teraz HIT!
Nazwy węzłów to nie Tarnów Zachód i Tarnów Północ, ale Wierzchosławice i Krzyż.
- To NAZWY WĘZŁÓW, a na zjazdach z autostrady na węźle Wierzchosławice dopatrzyć się można jedynie tabliczki ze zjazdem do Zakładów Azotowych Tarnów (+Droga Wojewódzka- Dąbrowa Tarnowska i Wojnicz), a na węźle Krzyż zjazdu na Tarnów (+Droga Krajowa- Kielce i Jasło).

Niestety, ale takie są realia.
Na Boga! W jakim świecie my żyjemy?!

Aby nie być gołosłownym, zacytuję teraz fragmenty ROZPORZĄDZENIA
MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 3 lipca 2003 r, który nadal jest aktualny i na jego podstawie były projektowane znaki:

Obrazek

Obrazek

Dodatkowo: według hierarchii na drogowskazach powinny być umieszczane miasta wojewódzkie, potem miasta na prawach powiatu, miasta z siedziba powiatu, a dopiero na czwartej pozycji plasuje się przejście graniczne. Z racji tego, że od Krakowa aż na wschód poza Rzeszowem nie ma miejscowości wojewódzkiej, to na znakach powinien widnieć Tarnów a nie Korczowa!

Obrazek

A jak wygląda sytuacja na już istniejącym odcinku? – A tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

„W mieście będącym siedzibą powiatu krzyżują się drogi krajowe, lub wojewódzkie o dużym znaczeniu komunikacyjnym” – również wystarczający dowód na to, że Tarnów nie powinien być pomijany na tego typu drogowskazach i tablicach szlakowych.

Hmmm- oznakowanie węzłów jest... takie:
Obrazek

Jedzie sobie rodzinka z Ciechocinka: Tata mówi: Dzieciaki - jedziemy do Małopolski zwiedzimy Kraków, Kopalnię Soli w Bochni i Stare Miasto w Tarnowie
- Huuuura! - krzyknęły dzieci

Następnej nocy nasi bohaterowie wyjechali na wycieczkę.
Oj! Zapomniałem nawigacji - powiedział tato w połowie drogi
- Nie przejmuj się tato! Dojeżdżamy do Krakowa - zostało nam jeszcze 70 km powiedział Bartek.
- Będzie z Ciebie dobry kierowca - odpowiedział zadowolony tatuś.

(dzień później)
- Wstawaj Bartku i Balbino! Jedziemy do Bochni, do kopalni soli!
- Tato, a gdzie jest Bochnia?
- Wiesz... Jak się jedzie autostradą A4 to jest tam gdzieś zjazd na Bochnię.
- Aaaa! To jedziemy! - westchnęła Balbina

(1 godz. później)
- Widziałem tablicę z napisem Bochnia za 2000 m.
- Balbina odpowiada - A ja widzę już zjazd - pisze Bochnia
- No to skręcamy mali piloci!
- Według mnie powinna być jednak tu jakaś informacja na autostradzie poza miejscowością Bochnia, że jest tu kopalnia (tak jak w Wieliczce). No nic, ważne, że wjechaliśmy już w miasto.

Nasi bohaterowie zakończyli zwiedzanie bocheńskiej kopalni.
- To teraz do Tarnowa, do Tarnowa!
- Dobrze - tylko gdzie na ten Tarnów jechać? Tarnów to duże miasto liczące ponad 115 tyś. mieszkańców. Opowiem Wam o nim więcej, jak do niego dojedziemy.

(chwilę później)
- Przepraszam Pana bardzo - którędy do Tarnowa?
- Dojedzie Pan tam 2 drogami, albo 4, albo A4. Proszę kierować się na Rzeszów. Osobiście polecałbym jechać autostradą.
- Dziękuję za informację- odpowiedział tata.

(po 15 min.)
- Coś jest nie tak - Pisze, że do Rzeszowa pozostało nam 100 km, do Korczowej jeszcze też kilkaset, a do Tarnowa?
- Nie wiem synu!
- Patrzcie, patrzcie- widziałam jakąś tablicę z jakimiś zakładami tarnowskimi, ale ją minęliśmy!
- Nic nie szkodzi, to chyba nie zjazd na Tarnów - to jakiś zjazd do Wierzchosławic - tak pisało na węźle!
- Oooo! A tu kolejny węzeł Krzyż - i pisze, ze zaraz jest zjazd na Tarnów.
- Dobrze, ale do Tarnowa sprawdzałem że są 2 zjazdy - jeden w zachodnią część miasta, a drugi do centrum w północnej części. Zjedziemy na następnym węźle.

(kilkanaście km dalej)
- To jakaś Dębica. Hmmmm... To znaczy, że minęliśmy Tarnów. Pozostaje nam tylko udać się do Rzeszowa - przynajmniej tam będziemy mięli logiczne i jasne oznakowanie.

Aby nie było takich problemów, proponuję logiczne, normalne oznakowanie (zgodne z tym Rozporządzeniem)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Eredhel
Archont

Post autor: Eredhel »

Jeśli chodzi o nazwy węzłów to już gdzie przecież o tym była mowa... i chyba Kuba jakieś pisemko też w tej sprawie 'spłodził'
W każdym bądź razie któreś rozporządzenie mówi że węzły mają 'brać nazwę' od dużych miejscowości w okolicy których leżą, więc raczej będą to Tarnów Zachód i Tarnów Północ.
Zresztą na jednym z tych zdjęć:
Dawid D pisze:Obrazek
jest napisane "Proponowane i czytelne oznakowanie zjazdów zgodne z rozporządeniem". Także w tej kwestii nie do końca rozumiem o co Ci chodzi... Chyba że w ogóle źle w tej części zrozumiałem Twoją wypowiedź.

Inna sprawa to kwestia oznakowania 'kierunkowego', które rzeczywiście jest niewystarczające.

Edit: edytowane bo obrazka nie było widać
Ostatnio zmieniony 13-07-2010, 11:42 przez Eredhel, łącznie zmieniany 2 razy.
[center]"We're the lucky ones. Don't forget that"
[/center]

Awatar użytkownika

rzuf
Thesmothetai
Kontakt:

Post autor: rzuf »

Odrobiłeś zadanie domowe, masz 100% racji - dlaczego nikt nic nie robi aby to zmienić.

Kubo pisaliśmy już o tym, mógłbyś poruszyć ten temat, gdzie trzeba?

Jakub Kwaśny
Rhetor
Kontakt:

Post autor: Jakub Kwaśny »

rzuf pisze:Odrobiłeś zadanie domowe, masz 100% racji - dlaczego nikt nic nie robi aby to zmienić.

Kubo pisaliśmy już o tym, mógłbyś poruszyć ten temat, gdzie trzeba?
Ponowię wniosek!
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?

Deto
Thesmothetai
Kontakt:

Post autor: Deto »

Przerażające jest to :shock: Nawet nie wiedziałem, że takie sa plany :-/

Awatar użytkownika

Autor tematu
Dawid D
Prytan

Eredhel pisze:
Dawid D pisze:Obrazek
jest napisane "Proponowane i czytelne oznakowanie zjazdów zgodne z rozporządeniem". Także w tej kwestii nie do końca rozumiem o co Ci chodzi... Chyba że w ogóle źle w tej części zrozumiałem Twoją wypowiedź.

Inna sprawa to kwestia oznakowania 'kierunkowego', które rzeczywiście jest niewystarczające.

Edit: edytowane bo obrazka nie było widać
W tej tabelce przedstawione są oznaczenia węzłów według obecnego opracowanego już projektu, który widziałem w GDDKiA w Tarnowie. Porównałem w niej jak oznakowane są węzły w Bochni i w Brzesku (chodzi mi o to, że np. węzeł nazywa się Bochnia i na zjeździe z autostrady na tablicy np. typu E-2d również pisze Bochnia). Pokazuję jak bezsensownie oznakowane są tarnowskie węzły (np. węzeł Wierzchosławice - zjazd na Zakłady Azotowe :-/ )

Dalej w tabeli na czerwonym tle pokazane są moje projekty dot. oznakowania zjazdów, również zgodne z Rozporządzeniem -
Obrazek

Co się tyczy nazw węzłów to wiem, że Kuba Kwaśny i Miasto interweniowało już w tej sprawie - ja jednak mówię co widzę w projekcie. Co prawda plan ten został opracowany w 2008 roku (tak pisze), ale dzwoniłem już do GDDKiA w Krakowie i tam odpowiedziano mi, że to jest aktualny projekt. Dodam, że do Tarnowskiej GDDKiA projekt ten trafił ok. 1,5 tyg. temu.
Wszystkich Niedowiarków zapraszam do obejrzenia tego planu w GDDKiA w Tarnowie (jest on dostępny po wcześniejszym, uzgodnieniu - umówieniu się)

Rozpocząłem pielgrzymki do GDDKiA w Tarnowie i tam Pani Dyrektor powiedziała, że będzie interweniować w sprawie tablic szlakowych i zjazdów na węzłach Wierzchosławice i Krzyż (przypominam - nie Tarnów Zachód i nie Tarnów Północ!). Jeśli chodzi o tablice kierunkowe, to już niestety głównie my musimy zadbać o takie pisma.

Dodam, że kilka dni temu poszło jeszcze jedno pismo w tej sprawie (albo z TZDM, albo od Pana Prezydenta) poparte tym wyżej wymienionym Rozporządzeniem, które mówi, że ten pomysł dot. dodania Tarnowa na w/w znakach jest prawnie możliwy do wykonania.

Teraz zobaczymy co odpisze GDDKiA w Krakowie.

"Zastanawia mnie tylko 1 rzecz - dlaczego nikt nie chce pomóc ludziom - kierowcom, którzy gubią się na drogach? Niewątpliwie uwzględnianie naszego Miasta na tych tablicach ułatwiłoby podróżnym orientację w terenie i wpłynęłoby na rozwój Tarnowa. Dodanie dodatkowej linijki z Tarnowem na w/w tablicach nie jest myślę aż tak ogromnym kosztem." - tę myśl kieruję do GDDKiA w Krakowie

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

A nie ładniej byłoby napisać Tarnów-Mościce, i potem tabliczkę i Zakłady Azotowe?
Wiem, że to od kierunków świata a nie od nazwy dzielnic, ale chyba byłoby jeszcze przejrzyściej?
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

CEO
Obywatel

Post autor: CEO »

Dawid,

dzieki za ciekawe wpisy odnosnie onakowania Tarnowa na A4. Dobra robota.
Jezeli faktycznie sprawa wyglada tak nieciekawie jak piszesz, to jezeli moge cos podpowiedziec, to proponowalbym abys zainteresowal ta sprawa niektorych dziennikarzy/redakcje gazet, nie tylko lokalne ale przede wszystkim ogolnopolskie (TVN, gazeta wyborcza itp..). Widze ze sie angazujesz w te sprawe i wysylajac im mailem opis sytuacji w takiej formie jak to robisz tu na forum moze uda ci sie zwrocic ich uwage na ten problem.
Mysle ze to ciekawy temat i jezeli sie sprawe naglosni w mediach to moze urzednicy sie wezma do roboty.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Dawid D
Prytan

To też dobry pomysł. Zależy jednak, jak będą nazywać się ostatecznie te węzły. Jeśli będzie to Tarnów Zachód i Tarnów Północ, to jak najbardziej zjazdy można oznaczyć jako (na w. Zachód - Tarnów Mościce + Zakłady Azotowe; na w. Północ - Tarnów + Centrum). Jeśli jednak węzły nosić nazwę będą paskudne nazwy Wierzchosławice i Krzyż, to konieczne będą chyba części geograficzne Tarnowa na zjazdach z węzłów.

Projekt dla Ciebie ad2222
Obrazek
Moim zdaniem Zakłady Azotowe w ogóle nie powinny być zaznaczane na tym zjeździe. Zamiast nich, jak najbardziej powinny wejść same "Mościce". :roll:

Marcin Zaród
Rhetor

Post autor: Marcin Zaród »

Dawid D odwala kawał dobrej roboty, natomiast ja się zastanawiam, gdzie są w tym wszystkim władze miasta. To chyba im (w naszym imieniu) powinno zależeć na wzmacnianiu pozycji Tarnowa.

Tablice informacyjne są jednym z elementów tegoż.

Czy musi być tak, że jakiś samotny rycerz walczy o słuszną sprawę, a Ci, którzy ZGODNIE Z PRAWEM powinni o to dbać, muszą się dawać prosić?

Co do projektu powyżej, to na zjeździe na Tarnów Zachodni nie powinno być umieszczanej Dąbrowy, bo wprowadzi to w błąd ludzi, którzy ewidentnie powinni zjechać dopiero w Krzyżu... WIem, że chodzi o drogę 975, ale mimo wszystko zamieszanie powstaje niepotrzebnie

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Bardzo dobrym zwyczajem, jeszcze na 'starym forum' był udział 'władz' na forum - nawet tylko po to, żeby poczytać o nowych pomysłach, zobaczyć co forumowiczom przeszkadza w mieście i jak ewentualnie można temu zaradzić. Po Marcinie Golcu ten zwyczaj został niestety zarzucony, na rzecz TPKS, na którym jak już jakiś ocenzurowany wstępnie post ujrzy światło dzienne, to jest mała szansa, że ktoś na niego odpowie. Ale to jedna z wad forum całkowicie moderowanego. Teraz widać jakieś ruchy, ale to wszystko to raczej 'przedwyborczy pic' niż jakaś próba "dogadania się" z internautami.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Deto
Thesmothetai
Kontakt:

Post autor: Deto »

Nie ma się co dziwić z tym oznakowaniem autostrady, bo z tego co pamietam, a ostatnio nie zwracałem na to juz uwagi, to popularna "czwórka" z Krakowa do Tarnowa też raczej pomija TARNÓW. Choć nie wiem jak jest teraz. Ale pamiętam jak kiedyś jechałem i było np. Brzesko, Rzeszów, a Tarnowa nie.

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

Dawid D - trzy pytania:
a) gdzie w Tarnowie jest GDDKiA?
b) czy masz potwierdzenie, że oznakowanie na tym projekcie to wersja ostateczna? bo ja także ten projekt widziałem i jest w nim dokładnie jak piszesz, tyle, że to było blisko 2 lata temu...
c) czy jesteś pewien, że dobrze interpretujesz przytaczane rozporządzenie?

Robotę odwaliłeś dobrą, ale czy jesteś w stanie twierdzić, że GDDKiA znakuje drogi wbrew zapisom rozporządzenia? Zapewne nie, bo znakują je w większości prawidłowo, bo dodatkowe miejscowości MOGĄ, ale nie muszą być dodawane.

Nazwy węzłów to jest najmniejszy kłopot tak naprawdę i determinacja jak w przypadku Sośnicy (gdzie częściowo odstąpiono nawet od zapisów rozporządzenia) władz miasta może bez większego problemu nazwę węzła zmienić.

Niestety powierzchnia znaków drogowych kosztuje, trudno oczekiwać, że w nieśmiertelnym przetargowym kryterium 100% cena będą zwiększać powierzchnię znaków.

Trzeba dużej determinacji, zwłaszcza, że znakują według tych samych schematów w całym kraju i wiele takich miast jak Tarnów jest pomijane (Konin, Leszno, ba nawet Opole), dlatego mailujmy do GDDKiA. To jest do zrobienia, ale wymagać musi determinacji pojedynczych mieszkańców jak i przede wszystkim instytucji, UMT, Starostwo, TZDM i itd. itd.

@Deto: Brzesko na starej czwórce odnosi się do drogi krajowej 75, która między Targowiskiem, a Brzeskiem się z nią pokrywa - i to jest prawidłowe oznakowanie.

Eredhel
Archont

Post autor: Eredhel »

GDDKiA w Tarnowie jest przy Ostrogskich...
[center]"We're the lucky ones. Don't forget that"
[/center]

ODPOWIEDZ